Reseberättelser Zürich Vt

Vt19

Jag läser kandidatprogrammet i företagsekonomi på Campus Gotland. Min fjärde termin, vårterminen 2019 åkte jag till University of Zürich (UZH) och stannade där en termin. Under min termin läste jag kurser motsvarande 30hp.

Studier

Jag läste åtta olika kurser under min termin och en tysk intensivkurs innan terminen började, totalt nio kurser. De jag läste var:

  • German for Post – Beginners: Intensive Course, A1.2 – A2.2 (2 ECTS)
  • Big Data & Social Media (4 ECTS)
  • Intercultural Communication (3 ECTS)
  • Global Policy Analysis: Poverty, Development, Growth (L+E) (6 ECTS)
  • Digitales Marketing im internationalen Vergleich (4 ECTS)
  • Digital Cultures (3 ECTS)
  • Switzerland in the Modern World: More than cheese and chocolate (4 ECTS)
  • Grundgrammatik B1 (2 ECTS)
  • German 5; A2 – B1 (2 ECTS)

Man började att välja kurser ca två/tre veckor innan kursstart och hade tid fram till ca en/två veckor efter att kurserna hade börjat. Det beror lite på från vilken institution du väljer kurser från då alla har lite olika. Intensivkursen började den 4 februari och den kostar 100 franc och bokas i december, du får mejl från UZH om detta, och höll på i två veckor. Rekommenderar den verkligen! Du träffar väldigt många utbytesstudenter där.

Den 18e februari började de vanliga kurserna. Du väljer dina kurser genom en skolportal som du får inloggning till genom skolan. Du kan dock leta kurser innan du blivit antagen via deras hemsida. När du väl har blivit antagen till UZH är de väldigt duktiga med att skicka information om hur allt går till så oroa dig inte om det. Det som jag upplevde som negativt var att många av de kurserna jag helst skulle velat läsa var på tyska och ett antal andra kurser hade jag inte tillräckliga förkunskaper till.

Kursen Switzerland in the Modern World är en kurs som jag blev besviken på. Det är väldigt gammal historia och gamla sägner om Schweiz som inte riktigt var som jag tänkt mig. I övrigt är jag mycket nöjd med mitt kursval. Min favoritkurs var Global Policy Analysis: Poverty, Development, Growth (L+E). Professorn har tidigare undervisat på Harvard och det finns mycket relevans i allt som tas upp i kursen. Nu läste jag en kurs på tyska och resten på engelska. Alla kurser på universitetet ges på standardtyska och inte schweizisk tyska. Jämfört med kurserna hemma tycker jag att det var en högre nivå på UZH. Alla kurser går parallellt med varandra och jag gick i blandade klasser där vissa var väldigt stora och vissa väldigt små.

Boende

Jag fick boende via skolan som alla utbytesstudenter fick. Det står att skolan inte kan garantera boende men alla utbytesstudenter jag haft kontakt med fick boende via skolan. Deras bostadsförmedling heter WOKO och när du blivit antagen till UZH får du kryssa i om du är intresserad av boende eller inte. Kryssar du i JA kommer du får mail av skolan om hur du går till väga så du behöver inte leta info själv. Jag bodde på Cäsar-Ritz Strasse, ungefär 30 minuter kommunalt till UZH Zentrum, 20/25 till UZH Irchel och 15 minuter till UZH Oerlikon. (Det finns tre campus). Jag hade ett eget rum som var inrett i en lägenhet med 15 personer. Vi hade ett stort kök och fem badrum. Det var ett väldigt fräscht boende som kändes ganska nybyggt. Det kostade 541 franc i månaden. Jag är nöjd med mitt boende, det var blandat tjejer och killar och jag trivdes bra.

Ekonomi

Schweiz är dyrt. Så är det bara. Jag tog extra CSN och fick 13 000 kr i månaden. Det går att leva på det som man får men mitt tips är att ha lite sparat ändå. Busskort kostar runt 60 franc i månaden. Jag hade min sista tenta den 18 juni och terminen för hela UZH, alltså alla institutioner är slut 31 juli men alla boendekontrakt från WOKO tar slut 31 augusti och man måste då betala fram till dess. Därför kan det vara bra att ha sparat lite extra. Jag hade tur och blev kontaktad av skolan om att de gärna ville ha mitt rum till sommarstudenter så jag slapp betala, men detta är väldigt ovanligt. Man får även ett stipendium som heter SEMP eftersom Schweiz inte tillhör Erasmus längre. Där får du 1900 franc som svensk student. Skolan skickar ut info om detta.

Mottagande

Skolan anordnar välkomstevent under de första veckorna och ESN Zürich har event under hela terminen. Jag tycker att det var väldigt kul att ESN anordnade så många event, det fanns alltid något att göra. Tips är att spana in ESN Zürich hemsida, där kan man se vilka event de tidigare anordnat.

Fritid

Jag umgicks mest med de som jag bodde tillsammans med. Vi åkte skidor i Alperna, tågluffade i Spanien, Italien och Frankrike under påsklovet och åkte på olika dagsutflykter på helgerna. Schweiz är helt perfekt som utgångspunkt för att resa i Europa men även att resa i Schweiz.

Slutsats

Åk på utbyte!! Du kommer inte att ångra dig. Jag är jättenöjd med mitt utbyte på UZH. Oavsett vart du åker tror jag inte att du kommer bli besviken. 

Övriga tips

Ladda ner appen ”Bestande”. Där kan du söka på kurser du är intresserad av, se hur många procent som klarar kurser och vad tidigare studenter tycker om kursen. Gå in på UniBoard för att få tips om dina kurser. Det finns anteckningar från andra studenter osv. Välja många kurser när anmälan öppnar, du kan välja mer är 30hp. Första veckan när kurserna börjar berättar bara alla lärare vad kursen kommer att handla om för att man ska se om man gillar det eller inte. Efter den veckan kan de sedan ta bort de kurser du inte vill ha. Anmäl dig hos Kreisbüro inom två veckor sen du kommit till landet. Du får info på skolans välkomstevent om hur du gör detta och där får du även de papper du behöver för att kunna anmäla sig.

Öppna bank hos UBS. De är jättetrevliga och hjälper till. Mobilabonnemang. Jag startade abonnemang hos Salt Mobile och betalade 29 franc i månaden för fri surf och fria samtal och sms inom Schweiz.

Mitt sista tips är att ta det lugnt, allt löser sig. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se