Utbytesplatser i Nord- och Sydamerika

Innehåll:

Kanada flaggaKanada

University of Calgary

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av augusti - december
Vt: Januari - april

Calgary är en stad med cirka 700 000 invånare som ligger i provinsen Alberta. Staden är bland annat känd för sin närhet till stora oljefyndigheter, något som präglat stadens industrier, samt för att ha varit värd för vinter-OS 1988. University of Calgary fick sin status som eget universitet först 1966, efter att tidigare varit en filial till University of Alberta. Universitetet har ungefär 20 000 heltidsstuderande, varav 900 gäststudenter, inom 16 olika fakulteter. Universitetet ligger lite nordväst om staden på ett stort campusområde.

Reseberättelser Calgary Ht

Reseberättelser Calgary Vt

University of Ottawa

Språk: Engelska/Franska
Nivå: U
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: Januari - april

Telfer School of Management är en del av University of Ottawa som ligger i Kanadas huvudstad i provinsen Ontario och har cirka 24 000 studenter. År 2003 prövades University of Ottawas "School of Management" för AACSB-ackreditering och blev godkänd. Undervisning bedrivs både på franska och engelska och man har ett omfattande studentutbyte med olika universitet runt om i världen. Staden Ottawa erbjuder ett stort kulturellt utbud med restauranger, teatrar med mera. Det finns också goda möjligheter att ägna sig åt olika idrotter vid de anläggningar som finns i anslutning till campus. Universitetet hjälper till med studentbostäder på eller i närheten av campus.

Reseberättelser Ht Ottawa

Reseberättelser Vt Ottawa

University of Alberta

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av augusti - december
Vt: Januari - april

Alberta School of Business är en del av University of Alberta i Edmonton, huvudstad i provinsen Alberta. Universitetet är Kanadas näst största och har mer än 30 000 studenter, varav omkring 1700 utländska, inom ett stort antal ämnen och fakulteter. Universitetet har gott rykte och är känt för att ta mycket väl hand om sina utländska studenter. Vid sidan av studierna finns goda möjligheter till idrott och sport, i synnerhet vintersport.

Universitetet kan garantera bostad för utbytesstudenter som kommer under höstterminer. För vårterminer finns ingen garanti men de har ofta kunnat erbjuda alla studenter boende ändå. Ansökningsblankett för bostad finns på hemsidan och ska skickas så fort som möjligt då ansökningssystemet bygger på först till kvarn principen.

Reseberättelser Alberta

Université Laval

Språk: Engelska/Franska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - mitten av december
Vt: Januari - maj

Université Laval är ett framstående kanadensiskt universitet, beläget i delstaten Québecs huvudstad Québec som har cirka 650 000 invånare. Staden Québec är mycket fransk med en befolkning som till 96 % har franska som modersmål. Franskan som talas i Québec kan ibland vara något svårbegriplig, men åtskilliga av lärarna talar en franska som ganska väl följer den europeiska normen. Skolans övriga internationella kontakter är främst inriktade mot Frankrike.

Universitet är ungefär av samma storlek som Uppsala universitet och är samlat på ett campus, 15 minuters bussfärd från centrum. På campuset finns studentbostäder och en stor sportanläggning med bland annat en isrink, bassäng och golfbana, allt för billig penning för studenterna. I närheten finns också andra nödvändiga faciliteter såsom flera köpcentra och bio. Skolan kan hjälpa till med inkvartering i studentkorridorer på campus.

Reseberättelser Laval

Queen's University

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: Januari - april

Kingston, som ligger mellan Toronto och Montreal i provinsen Ontario, var en gång i tiden Kanadas huvudstad, men är idag en småstad med runt 60 000 invånare. Queen's University grundades år 1841 och är Kanadas äldsta universitet och ett av de mest prestigefyllda. Sammantaget har man cirka 13 000 studenter. Företagsekonomikurser ges vid Smith School of Business, vilken har ett stort utbud av kurser och mycket kontakter med näringslivet.

Reseberättelser Ht Queen's Uni

Reseberättelser Vt Queen's Uni

USA flaggaUSA

Augustana College

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 15 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: Februari - maj
 

Augustana grundades av svenska nybyggare 1860 och erbjuder 90 huvudämnen och studieområden. De har bland annat flera NCAA division 3 lag och ett flertal orkestrar. Det vackra campuset ligger längs Mississippifloden på Rock Island, Illinois, en del av Quad Cities (befolkning 400 000), cirka 26 mil väster om Chicago. 

Universitetet har cirka 2500 studenter. Beroende på din ålder kommer du att placeras i antingen en studentkorridor eller en delad lägenhet (Transitional Living Area). Du väljer ett huvudämne där du sedan har 10 credits valfria kurser. Bland huvudämnena finns: Management, Marknadsföring, Finans, International Business och Management Information Systems.

Värt att notera är att det kan tillkomma extra kostnader för studier i USA, så som särskild försäkring och vaccinationer som du bör vara förberedd på. Du kan läsa mer här om vad som krävs.

Detta utbyte är nytt sedan Vt24 och inga reseberättelser finns ännu.

Chile

Universidad Adolfo Ibáñez 

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Bilateralt
Poäng: 30 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av Juli - mitten av december
Vt: Slutet av februari - mitten av juli
 

Universidad Adolfo Ibáñez är ett privat universitet som har två campus, Campus Peñalolén i Santiago och Campus Recreo i Viña del Mar. Du väljer själv vilket campus som passar dig, då de har olika kursutbud. Notera att Campus Peñalolén i Santiago endast erbjuder kurser på spanska och du behöver därför uppvisa att du har tillräckliga språkkunskaper om du väljet detta campus. I början av terminen har de en välkomstvecka för utbytesstudenter. Skolan erbjuder inget boende. 

På grund av deras något begränsade kursutbud på engelska rekommenderas detta utbyte i dagsläget endast för dig som vill läsa biämne under ditt utbyte då det kan vara svårt att få ihop tillräckligt med kurser på B- eller C-nivå.

Detta utbyte är nytt sedan Ht 24 och inga reseberättelser finns ännu.

Senast uppdaterad: 2024-03-07