Reseberättelser Alberta
Ht22
Inledning
Under höstterminen 2022 studerade jag vid University of Alberta i Edmonton, det var en otroligt häftig upplevelse på nordvästra sidan av Nordamerika och den amerikanska kulturen genomsyrade hela samhället och vardagen. Folk pratar om att Kanada och USA är helt olika, men vad gäller västra sidan, så är de exakt lika kulturellt, samhälleligt och även historiskt. Där borta i väst betalar man för ALLT. Varenda extra aktivitet med skolan, varenda tvättmaskin, varenda intyg, dokument, betygspapper, allt har alltid en extra kostnad. Där borta går man mer på pub, än på klubb. Man går på saloon, istället för nation. Klädstilen på skolan är mer avslappnad än hos oss. Många går i munkjacka och mjukisbyxor och bara det man känner för. Det är inte ovanligt att manliga studenter har stora ”belt buckles” samt cowboystövlar och kvinnliga studenter har cowgirlstövlar. Vissa går också i kostym, eller klänning. Poängen är där borta kan alla vara vänner oavsett vad man tycker, det är inte som i Sverige att alla måste tycka på exakt samma sätt annars blir man utfryst, där kan alla vara vänner med alla oavsett politiska åsikter eller klädstil. Det är ett underbart och avslappnat samhälle, där livet är till för att njuta och må bra.
Fakta
UofA, som universitetet kallas, är ett av de svåraste att komma in på i Kanada, det är högt ansett och professorerna var duktiga. Kursvalsprocessen skedde väldigt nära inpå terminsstart men kunde också ske tidigare. Det fungerade så att det var först till kvarn, kanadensare och kanadensiskor hade förtur, medan internationella studenter fick hålla till godo. Man kunde förhållandevis långt in på terminen lägga till eller ta bort kurser, vilket jag gjorde och det fungerade väldigt bra. På UofA hade man exakt samma schema varenda vecka vilket vi inte har hemma. Det var alltid stora föreläsningar i helklass, det var aldrig seminarier eller lektioner. Fördelen var att man visste exakt hur hela terminen skulle se ut varenda dag under terminen, nackdelen var; inte lika stor interaktion med professorer och klasskamrater. Relationen med professorer och lärare känns varmare än i Uppsala.
Examinationsformerna är bra i form av uppsatser, tentamina och presentationer. Kraven som ställs är lägre än i Uppsala, men kvaliteten på utbildningen är högre. Man fokuserar rakt på det ämne som man studerar och inget krimskrams runt om. Tillgången till studieplatser och bibliotek var bra, campus var enormt stort och samlat på mer eller mindre samma plats. Internetkvaliteten kunde dock variera beroende på var man satt.
Mottagningen var bra det fanns speciella mottagnings program för utländska studenter. Jag lärde känna ofantliga mängder människor de första två veckorna. Det gäller att vara på språng och prata med allt och alla initialt under utbytet, det genererar kontakter och möjligheten till att bygga relationer under terminens gång, vilket är oerhört viktigt eftersom du är ensam i ett helt nytt land. Själva ankomsten på flygplatsen var bra med en grupp studenter som engagerat sig frivilligt att ta emot internationella studenter. De hade anordnat en minibuss som körde oss till campus. Väl på campus blev man avsläppt och fick klara sig helt själv. Det ledde till att jag och en till svensk inte kunde komma in i våra boenden, men efter några övertygande samtal lyckades jag få en person att komma och ge oss nycklar.
Boendet var långt under svensk standard, ingenting ingår, ventilationssystem och OVK-besiktningar tycks vara icke existerande. Hyran var också betydligt högre än i Sverige. Det fanns ingen diskmaskin, ingen dammsugare, inga bestick, möbler fick man hyra extra och standarden på huset var så låg att den inte skulle ha fått operera i Sverige. Detta var dock det billigaste boendet kallat HUB-mall. Det fanns andra boenden, för dubbla hyran, som var mycket finare. Fördelen med HUB var att den låg mest centralt på campus, den satt även ihop med ekonomiska huvudbyggnaden, humanistiska huvudbyggnaden, byggnaden för konst och flera andra byggnader. Under samma tak fanns alltså boende, utbildning, mataffärer restauranger, kiosker, frisörer, massöser och dylikt. Man kunde alltså klara sig utan att sätta en fot utomhus överhuvudtaget på hela terminen. detta på grund av den extrema kyla som det västerländska inlandsklimatet i Nordamerika kan generera.
Levnadskostnaderna var betydligt högre än i Sverige. Studiemedlen räckte inte ens med utökat lån samt resekostnaderna täckta. De hade säkert räckt om man hade snålat så mycket man kunnat. Jag betalade 4 500 dollar för boende i fyra månader.
Det fanns gott om möjligheter till fritidsaktiviteter, mot en kostnad såklart, allt kostar, allt kostar mycket. I övrigt så gör man väldigt mycket på sidan av studierna tillsammans med de andra utbytesstudenterna. Bränsle och att hyra bil var väldigt billigt. Skatten är 5 % på alla produkter. Kläder är billigt, allt onödigt billigt, allt nödvändigt och nyttigt är dyrt.
Mitt absolut bästa tips till den som ska på utbytesstudier är att lära känna så mycket människor som det bara går i början på terminen, det kommer man ha nytta av under hela utbytet och även längre fram i livet. Representera ditt land med stolthet och när någon säger ”So, how is Switzerland?” så ska du rätta dem och säga att du kommer från Sverige och Norden. Var också med på allt, ligg inte på latsidan utan sköt studierna och utnyttja varenda tillfälle till aktivitet, det är värt det.
Ht22
ACCTG 414 – Intermediate Financial Accounting
Denna kurs ger en bra grund till externredovisning. Under kursen går man igenom i stort sett allt som har med redovisning att göra och även fast jag kände igen en del från redovisnings-kursen från Fek A är det mycket nytt som man lär sig. Även fast denna var den absolut tuffaste kursen jag läste är jag glad att jag läste den då jag lärde mig mycket med bonusen att jag kan alla begrepp på engelska nu.
ACCTG 432 – Financial Statement Analysis
Detta var en betydligt mer avslappnad kurs även fast den var en sista-års-kurs. Det var den lättaste av mina Accounting-kurser och en av mina favoriter. Vi gjorde mycket praktiskt och kollade på olika finansiella rapporter från företag och använde oss även av plattformen Refinitiv som har all världens börsdata.
ACCTG 456 – Assurance On Financial Information
Den här kursen passar bra för dig som vill bli revisor. De flesta som gick i min klass ville jobba eller jobbade redan på någon av ”the Big 4”. Vår lärare Erin Marshall var tidigare Senior Mananger på KPMG med en PhD från UC Berkeley. Hon är den bästa läraren jag haft och jag kan verkligen rekommendera denna kurs.
BTM 311 – Management Information Systems
I denna kurs arbetar man mycket i alla de business intelligence tools som Microsoft har att erbjuda. Vi gjorde arbeten i bland annat Power BI och Access vilket jag anser är viktig att kunna för framtiden och något som man kommer ha både användning och fördel av i sitt första jobb.
BUEC 463 – Energy and Environment
I Alberta är olja och naturgas en ytterst stor och viktig industri. Denna kurs handlade om detta ämne och var intressant som europé att läsa. Den satte perspektiv på hur andra delar av världen ser på olja som naturresurs samtidigt som jag lärde mig praktiskt information om oljemarknaden och oljeindustrin.
Studier
Jag upplevde att generellt sett är det mer praktiska inslag i kurserna jämfört med hemma i Sverige. Du förväntas vara mer engagerad på lektionerna och läraren går ofta igenom praktiska exempel från verkligheten snarare än att diskutera teori. De examinerande momenten är fler till antalen men ofta mer avslappnade än hemma. Under kursens gång kan du ha ett par quiz eller inlämningsuppgifter och presentationer som står för en tredjedel av betyget. Resten av kursens betyg kommer från Mid-terms och Finals som är relativt lika prov som tentorna i Sverige. Något som är en stor skillnad är att det är mycket mer schemalagt och att du läser 5 kurser simultant, därför måste man planera lite bättre än hemma.
Boende
Jag bodde i HUB vilket var det billigaste boendet men också det mest spartanska. Jag skulle säga att boendet i sig var fräscht men jag delade de med tre andra som var förhållandevis renliga. Jag tror mycket har att göra med vem man bor med. Fördelen med HUB är att det ligger centralt på campus kan gå inomhus till alla lektioner, samt gå inomhus till restauranger och kollektivtrafik. Om du vill ha det lite fräschare och större boende kan jag rekommendera att du söker boende på International House eller Nipisy. Det är dyrare men mina vänner som bodde där hade väldigt fräscha faciliteter.
Ekonomi
Jämfört med Sverige kan du förvänta dig att i stort sett allt är dyrare än vad det är hemma. Oavsett om det gäller att gå ut på restaurang, handla kläder eller köpa matvaror så är det dyrare än hemma. Även hyrorna på boendena är dyrare än hemma och hyrorna ska betalas i en klumpsumma i början av terminen. Jag skulle dock säga som svensk behöver du inte vara orolig för att du ska behöva leva snålt. Även fast allt är dyrare så är det ändå överkomligt och så länge du planerar bra med matlagningen ska det inte vara några problem.
Fritid
I Edmonton och runtomkring i Alberta finns det mängder med roliga aktiviteter att hitta på. Något som du måste göra är att åka på road-trip till nationalparkerna Jasper och Banff. Att vandra där är helt magiskt och naturen är bland den vackraste jag upplevt. I Banff åkte jag även skidor i Sunshine Village och Lake Louise, vilket är något jag kan rekommendera.
I själva Edmonton finns det också många roliga saker att hitta på. Till att börja med kan jag rekommendera att gå på universitets-matcher för både hockey och football där det är alltid bra stämning. Sen är det ju obligatoriskt att åka in till Rogers Place i Downtown och kolla när Oilers spelar. Det var en mäktig upplevelse och jag gick i slutändan på 6 matcher. Förutom att det är kul att kolla stormatcherna när det möter rivaler som exempelvis Calgary har Oilers också student-biljetter där man kan få en biljett med en öl inkluderad för 49 dollar.
När det kommer till utelivet är Whyte Avenue det roligaste stället att hänga på. Det är en gata med många barer och klubbar som liknar mycket det vi har i Sverige och Europa. Mitt favoritställe var dock Cook County Saloon vilket du kan gå till om du vill uppleva något ut över det vanliga. Om du här sugen på att dansa line-dance och bjuda upp, eller bli uppbjuden, för lite two-step kan jag starkt rekommendera detta ställe.
Jag måste även se till att nämna att under terminen kommer du få en vecka ledigt i form av Reading Week. Detta är ett perfekt tillfälle att åka på en resa i Nordamerika som du kanske inte hade gjort annars. Många av mina vänner åkte till andra delar i Kanada som Toronto och Montreal vilket jag hörde mycket bra ifrån. Från Edmonton kan du dock flyga till många andra roliga destination, som Hawaii som jag bestämde mig för att flyga till under min lediga vecka. Jag hade även några kompisar som flög till Mexiko och Kalifornien och hörde mycket bra om det också.
Övrigt
Sammanfattningsvis skulle jag säga att min termin i Edmonton hittills är en av de bästa terminerna jag upplevt under min kandidat. Ryktet stämmer att Kanadensare är världens trevligaste folk och man kom snabbt in i kulturen. Om du bestämmer dig för att åka dit kommer du träffa vänner för livet, uppleva magisk natur och få ett halvår som du sent kommer att glömma. Jag kan därmed starkt rekommendera University of Alberta som universitet, Edmonton som stad och Kanada som land. Lycka till!
Ht21
Studierna
På U of A är innebär fulltidstudier att läsa fem kurser, vilket jag också gjorde. Jag valde att läsa tre business kurser (MARK 301, SEM 301, SEM 311) och två andra (PSYCO 104, NUTR 100). Min favoritkurs var SEM311 Managing Workforce in Canada, då jag fick en väldigt bra och engagerad lärare i denna kurs. Upplägget var bra med varierande examinations moment och mycket interaktiva inslag. Generellt var alla lärare mer engagerade än de jag haft på Uppsala universitet, klasserna var också mindre vilket gjorde det lättare för dem att ha kontakt med eleverna.
Terminen HT21 var den första terminen då universitet gick tillbaka till campusundervisning efter pandemins start. Jag hade tre av mina kurser på plats och två online. Mina två kurser online (PSYCO 104 och NUTR 100) var ganska oinspirerande och det var svårt att motiverar sig till dem, innehållet var okej men jag skulle inte rekommendera dessa två kurser.
Innan jag åkte så var jag lite stressad över nivån på studierna då jag hade uppfattningen att det var en väldigt hög nivå på universitetet och därför valde jag kurser jag tänkte skulle vara mindre utmanande. Nu i efterhand skulle jag säga att man inte behöver oroa sig för att klara av att kursera då godkänt nivån är ganska låg. Däremot var studietempot betydligt högre med fem kurser på samma gång.
I mina kurser var examinationen uppbyggd på flera moment, utspridda under kursen. Oftast var det en eller två inlämningar under terminen, en eller två tentor på mitten samt en på slutet. Detta bidrog å ena sidan till relativt hög arbetsbelastning under hela terminen, å andra sidan hängde inte hela betyget på en examination. Dessutom var tentorna under betydligt mer lättsamma former och med mindre innehåll än tentorna i Uppsala.
Mottagande
Eftersom det var rätt komplicerat att komma in i Kanada under pandemin kom jag till Edmonton bara några dagar innan skolan startade vilket gjorde att jag missade en del aktiviteter som anordnades för de som bodde via skolan, många av mina vänner träffade varandra under dessa event. Vad jag förstod det som hade universitetet inget mottagande för utbytesstudenter, vilket jag var lite besviken på. Den internationella studentföreningen hade informationsmöten och sedan arrangerade studentföreningen event på campus för alla studenter på hela universitetet under första veckan. Det fanns även guidade turer runt campus som man kunde anmäla sig till vilket jag gjorde, det var bra då campusområdet var väldigt stort.
Boende
Universitetet garanterar alla utbytesstudenter som söker innan ett visst datum ett boende vilket var väl bra. Jag sökte boende via skolan och fick ett rum i International House som låg på campusområdet. Jag är oändligt tacksam att jag bodde i International House då det var där jag träffade alla mina vänner. I och med att det inte var en arrangerad mottagning skulle jag verkligen rekommendera att söka hit, jag tror att det var ganska avgörande för min vistelse. Det finns andra boenden som kanske är lite fräschare men i I-house får du bo med massa internationella studenter som är i samma situation som dig själv och det finns alltid någon att umgås med.
Rummet hade egen toalett och dusch, sedan delade jag kök med 12 andra. Många studenter som bodde i studentboende valde att betala för måltider i en matsal vilket gjorde att köket alltid var ledigt. Jag tyckte att det var bättre att laga maten hemma då det var ganska dyrt i matsalen. Dessutom finns jättemånga lunchrestauranger på campus med mat till bra pirs!
Huset var ganska gammalt och rummen var okej för att bo i 4 månader, inte jättefräscha men det funkade. Jag hade några vänner som bodde i HUB och Nipisiy vilket var lite modernare men inte riktigt samma community-känsla. Oavsett så skulle jag rekommendera kommande studenter att bo via skolan, det är en del av upplevelsen att bo runt campus samt att det var genom boendet många utbytesstudenter skaffade sina vänner.
Ekonomi
Generellt var levnadskostnaden ungefär detsamma, men livsstilen var dyrare i och med att jag ville hitta på så mycket som möjligt under min termin. Mat kanske var lite dyrare men restaurangbesök lite billigare än i Sverige. Jag valde att ta merkostnadslån för att ha lite mer frihet under utbytet vilket var bra! Hyran betalades i en klumpsumma under första månaden men kanske blev ca 5500kr/ månad. Jag hade en del extrautgifter i samband med att komma in i landet under covid-19, vilket förhoppningsvis förändras på längre sikt.
Fritid
På campus fanns en stor sportarena med tillgång till allt från simning, gym, basket, badminton och squash vilket var så lyxigt! Du betalar en avgift till universitetet i början där busskort och tillgång till alla sportaktiviteter ingår. Vi använde det ganska flitigt och det var väldigt kul att ha tillgång till alla sporter så nära. Det fanns även sportevent dit alla studenter kunde gå för att heja på skolans lag, både hockey och amerikansk fotboll. På campus fanns även barer som med biljard och quiz-kvällar. Dessutom fanns det massa olika klubbar man kunde gå med i.
Generellt, som jag nämnt tidigare anordnades inte aktiviteter specifikt för utbytesstudenter utan vi drog ihop mycket egna initiativ med de som bodde i huset. Det bästa under min termin var våra resor till nationalparkerna Banff och Jasper för vandring och skidor. Det var helt otroligt, den finaste naturen jag har sett. Under min termin anordnades inga resor av universitetet utan vi hyrde bilar och bodde på olika hostel. Generellt var det svårt att resa inom Kanada utan bil eller flyg. Vi flög till Vancouver över en långhelg, vilket starkt rekommenderas! Generellt är det ganska dyrt flyga inom Kanada så jag rekommenderar att spara lite pengar innan för att kunna uppleva så mycket som möjligt.
Helhetsintryck
Livet på campus och universitetsområdet var väldigt härligt och det var där jag spenderade stor del av min tid. Mitt intryck av Edmonton som stad var okej, det finns allt man behöver i en stad men den var inte så levande som jag trodde. Detta tror jag påverkades mycket av pandemin och att event och restauranger tyvärr drabbats väldigt hårt. Det är däremot härligt och vackert med naturen som finns i staden!
Om du vill uppleva helt fantastisk natur och träffa de trevligaste personerna du träffat, åk hit! Jag är otroligt glad och tacksam för min utbytestermin i Edmonton och skulle inte vilja byta bort den mot något annat. Liksom många känner inför en utbytestermin så var jag otroligt nervös men kan bara instämma i det klyschiga, allt kommer lösa sig och det kommer att vara det bästa du gjort.
Övrigt
Jag behövde söka ett Study permit för att komma in under Covid-19, vilket vanligtvis inte behövs om man studerar under 6 mån. Denna process var ganska lång och ställde till det för en del studenter. Tips är därför att noga kolla upp vad som krävs och börja i god tid!
Ht21-2
Under min termin läste jag fem kurser vilket motsvarar heltidsstudier. Jag läste följande
kurser:
BTM 612 – Management Support Systems
Kursen bestod av flertalet grupparbeten, klassövningar, en individuell inlämning, en midterm och en final. Den här kursen krävdes från min sida klart mest tid då det antogs att man hade en hel del förkunskaper vilket dock gick att inhämta under kursens gång. Kursen handlade om hur man kunde använda olika datorsystem för att kunna underlätta beslutsfattande och där en hel del kodning och system används genomgående under kursen. Jag lärde mig extremt mycket av att ha gått kursen men om man vill genomgå en lättare kurs bör man välja en mindre tidskrävande sådan.
BUEC 564 – Environmental Management
Den här kursen bestod av tre presentationer och två tentor. Presentationerna bestod av att man skulle lämna in PowerPoints med sin undersökning av ett förbestämt område inom miljö. I vårt fall hade vi vind och solkraftverk, elbilar och vätgasteknik. Alla presenterade dock inte vid varje tillfälle utan det lottades fram. De två tentorna examinerade det som hade diskuterats under lektionerna vilket gjorde det väldigt tydligt vad som förväntades av en. Intressant kurs men handlade dock rätt mycket om policystrategier såsom skatter, subventioner och utsläppsrätter.
BUEC 610 – Principles of Real Estate
En översiktskurs i fastighetsekonomi. Kursen handlade om att ge en bred kunskap om
fastighetsmarknaden, betydelsen av fastigheter i ekonomin och reglering av
fastighetsmarknaden och grundläggande investeringskoncept. Kursen var väldigt
begreppstung med en del Kanadaspecifika inslag. Kursen hade flera moment; ett
grupparbete, en midterm och en final. För att fördjupa kunskaperna fick vi ta del av ett flertal case samt lyssna på några intressanta gästföreläsare. Om man har ett stort intresse för fastighetsmarknaden och vet att man vill jobba inom den skulle jag rekommendera att ta den här kursen.
BUEC 611 – Real Estate Asset Strategies
Ytterligare en fastighetskurs men hade betydligt fler finansinslag. Kursen gav en teorier och metoder för fastighetsfinans och investeringar. Där man skulle genomföra olika analyser och värderingar av fastigheter. I sin helhet var kursen väldigt praktiskt i sin utformning då man fick prova att räkna mycket på riktiga fall. Under kursens gång fick vi använda oss mycket av Excel och lära sig fastighetsprogrammet Argus Enterprise från grunden. Mycket intressant kurs som gav en mycket bra kunskap om investeringar av fastigheter.
FIN 614 – Investments
Här fick vi gå genom mycket av finansgrunderna på nytt genom bland annat CAPM, portföljteorier och nyttofunktioner. Även om det var en hel del repetition var det också en del fördjupning och praktiska applikationer vilket var bra övning. Momenten var två grupparbeten, en midterm och en final. Den här kursen var dock online vilket gör att den med största sannolikhet får ett litet annat upplägg om någon skulle välja den i framtiden. Läraren var mycket bra och jag skulle verkligen rekommendera någon att välja kursen om man har möjlighet.
Värt att tänka på är att alla kurserna går samtidigt över hela terminen och tentas av i slutet av termin vilket är rätt annorlunda mot vad vi är vana vid i Uppsala. Därför är det bra att välja kurser som ligger spridda över veckodagarna och att man vid kursvalet lägger extra tid på det. Om man var mastersstudent, gjordes kursvalet utifrån en förbestämd lista. Då vissa kurser är rätt populära är det bra att ha flera kurser i åtanke och lämnat in flera för förhandsbesked i Uppsala ifall någon kurs blir upptagen. I mitt fall hade vi rätt kort om tid för kursvalsbesked vilket gör att man bör vara uppmärksam när deras välkomstmejl kommer.
Ytterligare något som kan vara bra att tänka på är att man har under de första två veckorna möjlighet att byta kurser om man ej känner att kursen man valt. Detta var något jag nyttjade och är tacksam för att den chansen fanns, men viktigt att vara snabb med bytet så att man inte missar för mycket i den kursen man byter till. Annars var kurserna på rätt mycket samma nivå som i Uppsala och uppläggen liknande med tentamen osv.
Vad det gäller mottagande, kunde man ta del av flera olika introduktionsdagar och event. Exempelvis genom introduktion för internationella studenter för skolan som helhet, som mastersstudent, och via din institution som utbytesstudent. Även event hölls om något begränsat på grund av Covid-19.
Boendemässigt valde jag mycket på grund av Covid-19 att anordna en egen lägenhet utanför campus vilket självklart blev ett dyrare alternativ än att bo på campus. Dock fanns bra möjligheter att få boende genom skolan för den som ville det. Därför blev mina levnadskostnader högre än det normala men i övrigt skulle jag nog säga att levnadskostnaderna liknande mycket Sverige. I och med att jag hade jobbat innan jag åkte iväg hade jag sparat ihop tillräckligt för att klara mig under min tid där med endast bidragsdelen från CSN men vet att andra klarade sig bra med CSN lån + bidrag. Men är man ute efter att åka iväg på utflykter och resor då bör man nog fundera på att ha en reskassa då det lätt att dras med på sånt under sin tid där. När man söker för study permit kan man välja till om man vill jobba extra också vilket jag ej valde till men på det vanliga study permit får man jobba ett begränsat antal timmar på skolans område endast.
Något som jag skulle vilja varmt rekommendera är att utnyttja möjligheten att ta del av
skolans föreningar då de hade något för alla och var i mitt fall ett extremt bra sätt att lära
känna nya människor. Totalt sätt hade jag en fantastisk upplevelse där och skulle alla dagar i veckan rekommendera att åka dit då man fick vänner för livet och upptäcka Edmonton men även Calgary då det inte är för långt bort. Och är du en person som älskar hockey och naturaktiviteter såsom skidor, skridskor och hiking är detta ett ännu bättre val.
Ht19
- Mark 432 – Marketing Communication
Kursen var bra med en midterm och final samt ett grupparbete där man skulle hjälpa ett befintligt förtag med problem och utgå ifrån litteraturen för att kunna lösa företagets problem. Detta avslutades med en presentation av arbetet och förslag till förbättringar till företaget/organisationen. Det var många frågor som gick till klassen under lektionstid samt att läraren drog många paralleller till arbetslivet där hon har varit där hon har applicerat litteraturen och visar att den används på olika områden utanför böckerna. - Mark 463 – Retail Management
Denna kurs var rolig och intressant då man fick lära sig hur det är att öppna upp en detaljhandel samt vilka delar det består av. Kursen bestod av ett grupparbete där man skulle skapa ett företag och plasterna vart man skulle sätta butiken samt hur man skulle finansiera den samt med stora drag ungefär hur mycket man skulle tjäna på första året. Utöver grupparbetet bestod kursen av två midterms som var 50 % flersvar alternativ och 50 % uppsats. - Mark 472 – Product Management and Pricing
Denna kurs är 2 kurser i en som läraren beskriver det. Första halvan av kursen handlar om product management medan andra delen handlar om pricing. Detta är nog den mest intressanta kursen jag tog och lärde mig mest ifrån. Kursen var en blandning av master studenter samt kandidatstudenter och var högt tempo genom hela kursen. Rekommenderar denna kurs starkt då man lär sig princip två kurser i en. - NUTR 100 – Nutrition and Well-Being
Väldigt seg kurs som inte var särskilt intressant kändes mer som en repetition av biologi och kemikunskaper från gymnasiet. Proven var till största del flervalsfrågor och väldigt få där man skulle skriva och förklara något vilket gjorde det mycket lättare att klara sig igenom kursen än de andra kurserna jag hade. - Psyco 104 – Basic Psycological Processes
Detta är den sämsta av kurserna jag tog. Kursen var mest om historia om hur forskning om psykologi kom till och vad andra har kommit fram till. Sen var det även ett krav i kursen att man skulle delta i experiment där man skulle testa olika saker som dom sedan kunde använda i sin forskning på universitetet vilket jag tyckte var helt onödigt för en kurs på denna nivå. Igen så rekommenderar jag inte denna kurs, valde även att hoppa denna kurs.
Studierna
Nivån på studierna liknade Uppsala men det var lättare att uppnå kraven för ett godkänt men får att nå de högre betygen krävdes mycket mer då alla var ute efter detta och få som kunde få det. Samtidigt så strävar deras universitet efter ett genomsnittsbetyg på B vilket är svårt att uppnå.
Boende/levnad
Boendet jag hade var på ett av studentboendena (Pinecrest) på campus där man delade en lägenhet med 3 andra internationella studenter. Fick höra av andra studenter att de som bodde på HUB-mall boendet hade problem med skadedjur då de låg precis vid restaurangerna och det var matos och lukt av mat dagligen på det boendet. Fördelen med att bo på Pinecrest var att det var endast 5–10 min gång till universitetet samt 20-25 minuter gång till närmsta mataffär. Nackdelen med boendet var att hamnade man med ”festare” så blev det svårare att läsa hemma samt man kunde få sämre sömn. Sen var man även tvungen att betala hyran för alla fyra månader på en gång så man kunde inte dela upp kostnaden månadsvis. Hyran låg på runt 6500 kr per månad. Ett av de större problemen på boendet var att man hade ingen köksutrustning alls så när man kom dit var man tvungen att köpa kastruller bestick och liknade saker. Dessutom var man tvungen att köpa täcken och kuddar till sitt rum man hade vilket blev en chock när man kom dit. Detta är bra att tänka på innan man åker dit att kolla upp så man har de saker man behöver eller om man blir tvungen att köpa det när man kommer dit.
Ekonomi / fritid
Ekonomin av att bara använda sig av CSN fungerade bra jag tog merkostnadslån då jag ville ha lite mer frihet och även kunna göra fler saker på fritiden. Maten är lite dyrare generellt men det var inga problem om man köpte och lagade hemma det fanns även meal-plans vilket jag kände var onödigt då man hade tillgång till kök. På fritiden kunde man spendera på olika sätt jag var med i en klubb som hette ”out-doors club” vilket anordnade flera reser till nationalparker runt om i Alberta. Det fanns även andra klubbar man kunde gå med beroende på vilket intresse man har. Annars var det svårt att ta sig runt om man ville på olika ställen utanför staden då det nästan var ett krav att ha bil för att ta sig till olika ställen.
Ht18 - 1
- MARK 432- Marketing Communications
Kursen ger en bra grund och lär en generella teman inom marknadsföring som även är användbara inom andra områden. Vi jobbade väldigt mycket med case och läraren var duktig på att dra paralleller till arbetslivet. Vi uppmanades att vara delaktiga på lektionerna genom att svara på frågor vilket var utmanande men väldigt givande i slutändan. Vi skrev individuella examinationer men arbetade med grupprojekt. - MARK 472- Product Management and Pricing
Vi fick lära oss om hur man genom olika medel kan öka företagets värde i konsumenternas ögon. Kursen behandlade vilka metoder som används när man sätter priser på företagets produkter. Denna kurs fick mig att inse bredden i vad man kan arbeta med inom marknadsföring. Arbetsbördan var hanterlig och jag kände att jag lärde mig som mest inom den här kursen, kan verkligen rekommendera! - MARK 442- Seminars in International Marketing
Kursen behandlade olika faktorer att ta i beaktning när man som företag ska marknadsföra sin produkt i olika länder. Däribland behandlades kulturella, politiska och sociala aspekter som kan göra att en marknadsföringsplan måste anpassas. Kursen var intressant och lektionerna var lättsamma. Vi hade inga inlämningar utan skrev endast tentor. - PSYCO 104- Basic Psychological Processes
Kursen var inte som jag hade förväntat mig utan den gick i stor utsträckning ut på att lära sig om bland annat hjärnans olika delar, gener och ämnen i kroppen, snarare än psykologiska processer. Vi skrev 4 midterms och en final exam men dessa var endast flervalsfrågor. - STS 200- Introduction to Studies in Science, Technology and Society
Kursen utgick från en tidsaxel där läraren behandlade hur vetenskap och teknologi har utvecklats över tid och vilken roll det har spelat i samhället. Läraren använde inte PowerPoint utan skrev endast på tavlan vilket gjorde att man inte kunde få tag på materialet om man skulle vara sjuk och missa en lektion. Jag rekommenderar verkligen inte den här kursen då jag varken gillade upplägget, läraren eller innehållet.
Studier
Var beredd på att det är högt tempo och eftersom vi läste 5 kurser parallellt måste man vara duktig på att lägga upp sin studietid. Nivån på kurserna var däremot inte högre än vad vi är van med i Uppsala och jag kände nästan alltid att jag hängde med och jag kände igen ämnena som behandlades från kurser jag tidigare läst. Den största skillnaden och utmaningen var alltså att fördela tiden på de olika kurserna så jag kan verkligen rekommendera att börja i tid med att läsa kursböckerna och att gå igenom materialet som behandlas på föreläsningarna. Jag skulle även starkt rekommendera att inte välja 5 kurser på den högsta nivån (för kandidat motsvarar detta 400-level kurser) utan välj om möjligt några av kurserna på 100-, eller 200- level: det är väldigt svårt att hinna med allt annars. Vi hade ofta inlämningar och midterms (som kan liknas vid duggor) och terminen avslutades med en vecka av final exams inom alla ämnen.
Den största skillnaden i betygssystemet var att de utgick från en ”kurva” och räknade in resultaten från samtliga examinationer vilket innebar att betyget kunde påverkas av både hur du själv presterat men även de andra i kursens resultat. Vi tilläts inte skriva omtentor men i och med kurvan så kunde man få underkänt på ett moment och ändå klara kursen beroende på hur man presterade på de andra momenten.
De flesta av lärarna inom marknadsföringskurserna hade även varit yrkesverksamma i många år så de var duktiga på att dra paralleller till arbetslivet och tog ofta in gästföreläsare från olika företag vilket jag verkligen uppskattade. Lärarna var även duktiga på att lära sig elevernas namn och var väldigt hjälpsamma om man hade frågor. I överlag är studierna utmanande men lägger man ner den tid som krävs så är det inga problem att klara kurserna, och jag fick bra stöd av lärare och andra elever i kursen. Tentorna var även mindre än de vi är vana med så man behöver inte vara avskräckt, även om det kan verka som mycket inledningsvis.
Mottagande
Vi hade en Orientation Week som inleddes veckan innan kurserna började. Vi fick bland annat hjälp med att skaffa ett kanadensiskt mobilnummer, busskort och en rundtur av campus. Vi blev indelade i olika grupper och hade möjlighet att delta i olika evenemang under den första veckan. Som utbytesstudent kunde man både delta i evenemang som anordnades specifikt för oss, för nya studenter på Universitetet samt evenemang som de olika studentföreningarna höll i. Under den första veckan hade de även byggt upp ett område på campus där de hade konserter, serverade öl och hade andra uppträdanden både under dagtid och kvällstid. Vi deltog i vissa evenemang men hittade snabbt kompisar som bjöd med oss på andra aktiviteter vilket vi i slutändan föredrog. Det var också vanligt med Fraternities som fanns nära campus och de hade med jämna mellanrum evenemang och andra fester som man kunde komma på.
Boende
Jag hade kommit i kontakt med en kanadensisk familj som jag bodde hos vilket inte var på campusområdet. Jag hade min egen våning med sovrum, vardagsrum, badrum, kök samt egen ingång. Jag trivdes jättebra, men de flesta bodde på campus i olika lägenhetshus för utbytesstudenter. De var i mycket bättre skick än vad jag först hade trott men man var tvungen att köpa alla tillbehör själv (täcken, kastruller, tallrikar och liknande). Man kunde bo både i en lägenhet med 4 olika sovrum eller i eget rum. Även om jag inte bodde där själv så kan jag rekommendera att söka boende på Pinecrest där de flesta av mina vänner bodde.
Ekonomi
Jag hade otrolig tur att komma i kontakt med familjen jag bodde hos så jag betalade ingen hyra där. De som bodde på campus betalade en klumpsumma i början av terminen för boendet. I övrigt var det mesta ungefär samma pris som i Sverige, kanske något billigare. Var beredd på att lägga mer än studiemedlet om du vill uppleva saker under din utbytestermin. Vi reste bland annat till Vancouver, Calgary och Banff vilket jag verkligen kan rekommendera att göra medan man är där.
Fritid
De olika studentklubbarna anordnade ofta aktiviteter så många valde att anmäla sig till resor till Banff eller Jasper. Det är ett jättebra sätt att få se dessa ställen eftersom att de ligger några timmar bort med bil, de är väldigt populära så var snabb att anmäla dig när resorna annonseras! Vi hade nästan alltid något planerat så även om det var mycket skolarbete så hade vi även tid att hitta på olika aktiviteter.
Edmonton delas i mitten av en å; på ena sidan ligger Downtown där det finns skyskrapor, restauranger, olika uteställen och liknande och på andra sidan ån låg campus som även var nära en gata som heter Whyte Avenue där det fanns coola restauranger, butiker och barer där vi oftast var. Det fanns alltid något att hitta på om man ville det, så var inte rädd för att delta i de olika evenemang som anordnas. Jag kan verkligen rekommendera att passa på att resa till andra delar i Kanada; man vill verkligen inte missa Banff och om möjligheten finns så är Vancouver en fantastisk stad att besöka.
Även Calgary var en fin stad att besöka, vilket ligger 3 timmar söder om Edmonton. I takt med att man lärde känna fler så var många duktiga på att anordna egna resor, exempelvis att hyra en bil och åka till bergen för att åka skidor, eller som vi som åkte till Calgary, Vancouver och Toronto. Många passade även på att gå på en NHL match eller någon av konserterna som anordnades i Roger’s Arena i Downtown.
Övrigt
Kanadensare är fantastiskt trevliga och inkluderande så jag har trivts jättebra under mitt utbyte och hade inga svårigheter att skaffa kompisar, både bland andra utbytesstudenter och kanadensare. Campusområdet var jättefint och var en kombination av äldre, charmiga tegelbyggnader och nybyggda glasbyggnader. Det fanns många ställen att plugga på, ett stort utbud av restauranger, kaffeställen och till och med en del barer där. Jag uppskattade verkligen att man som student fick åka buss och spårvagn gratis samt att det fanns ett stort gym på campus där alla studenter kunde träna (även detta gratis!). Det fanns även en klätteranläggning, simhall, basketplaner, och andra aktiviteter som man som student kunde prova på. UofA har även egna skollag så passa på att gå på någon av deras matcher, alla är väldigt engagerade i detta och det är en rolig upplevelse!
Edmonton är jättevackert beläget med en flod som delar staden i två delar. Det är en storstad, men den är rik på kultur, det finns en mängd olika unika butiker och barer och vacker natur att utforska. Jag är jätteglad att jag valde just Edmonton och University of Alberta. Även om det delvis var en utmaning med studierna så är det väldigt givande och jag har lärt mig otroligt mycket under min utbytestermin.
Ht18 - 2
I study the Master's Programme in Accounting and Finance with the orientation Management Control. During fall 2018 I studied at the University of Alberta (U of A) in Edmonton, Canada. I wanted to go to an English-speaking country, I love sports and in particular ice hockey, so Canada felt like a given choice for me! The U of A had really interesting finance courses as well and it was relatively close to the beautiful Rocky Mountains, so I decided to go there!
The semester started at the beginning of September, but all international students were encouraged to be there one week ahead and join the Orientation Welcome Program. Since I took MBA courses I was enrolled in both the MBA welcome week program and the welcome week program held by my residence Pinecrest. From day one you got to know new friends from all over the world! The welcome programs were intense, it was not mandatory to join every event, but I did, and I totally recommend others to do that too since it’s the easiest way to meet other students that are also in the same situation as you and it is really fun!
I stayed on campus at a residence house called Pinecrest. It was a four-bedroom apartment which I shared with three other girls from Brazil, New Zealand and Australia. The apartment was quite simple. We had our own bedroom, two shared one bathroom and we all shared kitchen and living room. The rent was around 5 600 SEK per month. The vast majority were international students at Pinecrest. It became a small community with several daily and weekly activities. Every weekend there was at least one beer pong tournament! I was enrolled in five courses because it was equivalent with a full-time semester in Sweden.
The courses I took were:
- Risk Management
- Fixed Income
- Energy Industries and Markets
- two different Real Estate courses.
You studied all courses at the same time during the whole semester. My experience is that the courses at U of A are more practical compare to the courses in Uppsala. The study pace was more intense, we had midterms and finals and additional assignments due on a weekly basis.
During my spare time I tried to travel as much as I could. The Rocky Mountains is only a four hour drive from Edmonton, so I went there a couple of time, hiking and skiing. The popular city Vancouver is only one and half hour flight West. I finished all school work in the middle of December and after that I traveled to Calgary, Toronto and Montreal as well. I could really recommend traveling around in Canada while you are there, it is a big country and the differences between the cities are remarkable. The nature in the Rockies are amazing.
Ht18 - 3
- MARK 432 – Marketing Communications
- MARK 468 - Retail & Channel Management
- SMO 435 - Managing International Business
Under mitt utbyte på University of Alberta så valde jag först fem kurser i motsvarande C-nivå vid Uppsala Universitet då det motsvarar 30 hp. De slutade med att jag hoppade av två kurser (MARK 472 – Product Management and Pricing och SMO412 – Effective Negotiations) eftersom jag samtidigt läste en distanskurs med 15 hp ifrån Sverige.
Kurserna som jag valde att fortsätta med är de som finns överst i dokumentet och jag är supernöjd med de valet! Jag valde att läsa 15 hp företagsekonomi C (level 400 motsvarar C) så jag inte behövde läsa teoridelen när jag kom tillbaka till Sverige. Det krävs väldigt mycket på att klara sig på dessa kurser då alla i sin klass strävar nästan efter A och B och man blir betygsatt beroende på hur alla andra gör ifrån sig i klassen. Lite knepigt system om ni frågar mig, haha! Alla kurser läste man samtidigt vilket var ovant för mig då på UU läser man en i taget.
Hursomhelst var det lärorikt och det gällde att planera sin tid mer. Klasserna kunde bestå mellan 10–40 studenter vilket är väldigt litet jämfört med UU. I vissa klasser så ingick participation för slutbetyget vilket innebar att man var tvungen att prata och diskutera på varje lektion. Nivån anser jag är högre och även tempot. Jag hade många inlämningar, presentationer, men även midterms och finals. Alla midterms och finals ligger ungefär samtidigt.
Något jag rekommenderar är att läsa en kvällskurs för då ligger finalen inte samtidigt som de andra finalsen som man har. Midtermsen och finalsen är oftast uppdelad i multiple choice frågor (rätt svåra sådana frågor) men även någon uppsats så det är ännu en skillnad jämfört med UU. Alla mina lärare var superduktiga och man fick enkelt en bra relation till läraren eftersom klasserna är så små.
Första veckan då man kom till universitetet så var det ”Week of Welcome”, där fanns det studenter i olika organisationer som anordnade aktiviteter med olika lag och event. Utöver den veckan fanns det även många event som styrdes som man fick information om vilket var toppen då det annars kunde bli svårt att hänga med och lära känna folk.
När det gäller boendet så bodde jag i Pinecrest vilket är en typ av dorm där man delar lägenhet med 3 andra personer, man får eget sovrum men delar kök, vardagsrum och toalett/duschrum. Något som var negativt med det var att vi behövde köpa stekpannor, bestick, sängkläder, nattdukslampa osv. (Vad jag har hört behöver man göra de på de flesta boendena). Utöver detta är jag supernöjd med mitt boende. Jag kom väldigt nära mina rumskamrater och även andra personer på boendet. Varje våning hade en kanadensisk gruppledare som även anordnade aktiviteter varje vecka/helger. Priset för pinecrest låg runt 6000 kr/månad vilket är nog lite dyrare än de flesta boendena. Men det låg precis på campus och jag rekommenderar det starkt!
Campus i sig är alltså extremt stort, alla olika fakulteter ligger bredvid varandra så campus känslan uppnås verkligen. U of A ligger söder om stan men det är bara två tunnelbanestationer iväg till stan där man kan shoppa, äta på restaurang och annat. Något som är väldigt populärt bland studenter är Whyte Avenue som är en liten mysig gata på södra sidan om stan, det är där alla studenter går när man går ut.
Förutom detta så ligger Edmonton relativt nära Jasper och Banff som är två väldigt populära nationalparker som jag åkte till. U of A anordnar olika tripper varje helg så det är väldigt lätt att bara åka med. I helhet skulle jag verkligen rekommendera Edmonton, även om själva staden i sig kanske inte är som New York eller andra storstäder så blev min utbytestermin bättre än förväntan. Man träffar vänner för livet och även om det är höga krav på universitetet så är det en superbra merit att ha gått här. Jag är gärna öppen för frågor om ni har några funderingar, min mail finns högst upp i mailet.
Ht18 - 4
Jag läste min valfria termin här vilket jag rekommenderar då det var väldigt smidigt och roligt att kunna välja kurser helt fritt! Jag kunde som sagt välja vilka ämnen jag ville så jag valde att läsa ämnen som jag inte gör automatiskt via ekonomiprogrammet vilket jag tyckte var roligt. Jag läste:
- BUEC342 (International Business)
- PSYCO104 (Basic Psychology)
- SOC100 (Introductory Sociology)
- SMO311 (Managing Workforce in Canada)
- SMO412 (Effective Negotiations)
Studier
Alla kurser var på grundläggande nivå och jag upplevde samtliga som en betydligt lägre nivå än A-kurserna på UU. Min favorit var SMO311 som typ var en HR- kurs och handlade om rekrytering, training, motivation på arbetsplatsen mm. Rekommenderar även SMO412 som var väldigt chill och krävde extremt lite eget jobb utanför lektionerna samtidigt som den var ganska rolig! Storleken på klasserna varierade och i de kurser jag läste var det kanske mellan 30 och 300 personer. Uppläggen var dock ungefär samma med 1-2 midterms (prov i mitten av terminen) + 1 inlämning och en muntlig presentation i grupp + en final (prov i slutet av terminen).
En skillnad från UU var att jag läste mina 5 kurser parallellt vilket jag inte är van med. Jag trodde det skulle vara svårt och jobbigt men det gick faktiskt bra. I perioder var det mycket att göra men uppgifterna var ofta relativt små så det löste sig alltid i slutändan. Jag upplevde även att samtliga prov var betydligt enklare än våra tentor hemma och de bestod oftast av frågor där man skulle välja svar från olika alternativ. Överlag tycker jag även att lärarna var väldigt bra och det var lätt att få hjälp både personligen och via mail! En annan positiv sak med U of A var att det fanns gott om studieplatser med många olika bibliotek mm. Jag är väldigt nöjd med skolan/utbildningen generellt!
Mottagande
Det fanns ett par ”orientation days” där man var grupperade efter vad man skulle läsa, men i och med att jag läste så blandade kurser så såg jag typ aldrig dessa personer igen efter själva välkomstdagarna. Jag tyckte dock att det var bra att vara med ändå eftersom man fick en rundvandring på campus mm.
Boende
Jag bodde på International House och älskade det! Det var därifrån jag i stort sätt lärde känna alla jag umgicks med och vi hade en sjukt bra sammanhållning och hittade på saker hela tiden. Dels fanns det en hel del arrangerat av själva International House (speciellt under första tiden) men sedan blev det såklart mycket häng som inte var uppstyrt också. Jag bodde i korridor där med eget badrum och gemensamt kök. Perfekt tycker jag då vi hängde mycket i köket och åt gemensamt ibland mm. Det enda negativa var att man var tvungen att köpa allt (kastruller, tallrikar, täckte mm) när man flyttade in. Väldigt konstigt system som verkade gälla alla studentboenden. Rekommenderar starkt att bo i Internation House!!! Förutom det så skulle jag rekommendera Pinecrest house som även det hade sjukt bra sammanhållning!!
Ekonomi
Generellt skulle jag säga att det kostade ungefär lika mycket att leva där som i Uppsala. Jag tog extra studielån vilket jag tyckte var skönt. Jag gjorde definitivt av med mer pengar där än under en höst hemma men det berodde nog främst på att det blev att man åt mycket ute och hittade på mycket saker samt en del resor mm. Hade man velat hade det gått att leva med samma utgifter som hemma skulle jag tro.
Fritid
Det fanns väldigt mycket att göra. Dels ordnades en del helgresor om man var intresserad av att åka till bergen till exempel. Det fanns olika ”klubbar” som till exempel ”Outdoors club” som ordnade den typen av resor. Det fanns även mycket sport vilket jag tyckte var roligt. Skolan hade lag i bland annat hockey, basket och fotboll så det fanns ofta någon match att se!
Slutord
Jag var själv nervös över att åka. Framförallt var jag nervös över engelskan då jag trodde att den inte var tillräckligt bra. Nu i efterhand kan jag inte tacka mig själv tillräckligt för att jag åkte!! Engelskan gick redan från början bättre än jag trott och med en lägre studienivå så var det inga problem att klara kurserna. Dessutom har den utvecklats väldigt mycket under tiden vilket jag alltid kommer ha nytta av! Men framförallt hade jag så sjukt kul! Har nog aldrig mått så bra som under tiden i Kanada och har träffat vänner för livet från jordens alla hörn. Åk på utbyte om du har chansen! Det kommer att vara det bästa du har gjort!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se