Reseberättelser Calgary

Ht22

Min femte termin på ekonomie kandidatprogrammet studerade jag på Haskayne School of Business på University of Calgary i Kanada vilket är det bästa beslut jag någonsin tagit. Jag hade en suverän termin och fick uppleva och se så mycket! Calgary är en av de största städerna i Kanada med över en miljon invånare och har enligt mig både en storstadskänsla i Downtown med skyskrapor och klubbar samtidigt som områden som Kensington/Sunnyside ger en mer mysig småstadskänsla. Det bästa skulle jag dock säga är närheten till Klippiga bergen med helt otrolig natur.

Kursvalsprocess

Application processen, där man blir registrerad som en utbytesstudent på universitetet, startade med att man fick ett mail med instruktioner samt deadline för ansökan. Ansökan tog lite tid, men det fanns utförliga instruktioner och om man tog det lugnt så gick det bra. Med ansökan skickar man även med ett Transcript of records så universitetet ser vilka kurser du läst innan och beslutar utifrån det vilka kurser du är behörig till. Kursvalsprocessen är helt digital och det finns ett stort utbud av kurser eftersom alla ges på engelska.

Alla man har mailkontakt med från skolan är supertrevliga och hjälpsamma och förstår att det kan finnas förvirring eftersom Calgary har ett helt annat system än det vi har i Sverige gällande att söka kurser. Bli inte stressad om det står att kurserna är fyllda, utan waitlista dig och vänta så får du troligen plats. Ungefär tre platser i varje klass är reserverade till utbytesstudenter och fylls inte förens på sommaren, så det gäller att ha is i magen. På två kurser som jag inte fick plats på, men som jag gärna ville läsa, erbjuds även en course overload i slutet av juni där utbytes-koordinatorerna kunde ge mig en plats till kurser som hemsidan visade var fulla. Ett stort plus var även att de två första veckorna av klasser är en “add-drop period” där man fritt kan byta kurser efter att ha gått på 1–2 lektioner.

Studier

Undervisningssystemet i Kanada påminner om svenska gymnasiet, där man läser alla kurser parallellt och det är mindre klasser med max 40 elever. Varje kurs hade 2 timmar 30 minuter schemalagda lektioner varje vecka. Generellt tycker jag att lärarna var mer engagerade än i Uppsala eller det framgick mer eftersom det var en mindre grupp, och man får även en mer personlig relation eftersom grupperna är mindre och lärarna kan alla elevers namn.

Jag läste kurserna:

  • MKTG 435 - Marketing Communications (FEK B-nivå)
  • OBHR 493 - Business Negotiations (FEK C-nivå)
  • SGMA 371 - International Business (FEK C-nivå)
  • MKTG 483 - Consumer Behaviour (FEK C-nivå) 
  • LEAD 401 - Foundations in Ethical Leadership

Jag tyckte om alla mina kurser, men skulle starkt rekommendera Marketing communications, Business negotiations och Foundations in Ethical Leadership. Alla tre kurser hade fenomenala professorer som var väl inlästa på sina ämnen samt lärde ut på ett roligt sätt. Business Negotiations är ett måste då den är väldigt annorlunda från alla kurser jag läst på UU. Varje vecka fick vi ett case och förhandlade i grupper under lektionerna vilket var så kul. Den största skillnaden mellan UU och UofC är att man får testa på kunskaperna mer praktiskt via inlämningar, både individuellt och i grupp, och jag har aldrig lärt mig så mycket som denna termin. I Marketing Communications fick vi till exempel i slutet av kursen skapa ett företag som sålde ett breakfast food och sedan marknadsföra det som vi skulle gjort det på riktigt.

Jag skulle säga att nivån på studierna är som i Uppsala medan examinationerna är mer utspridda över hela terminen och inte bara en period i slutet av terminen. I varje kurs får man en Grade distribution där man ser hur mycket varje moment väger in i ens slutbetyg vilket gör det lätt att se var man behöver lägga ner sig och hur mycket. Det fanns alltså flera tillfällen att påverka sina betyg vilket gav en mindre stress. Jag la ner mig mycket på uppgifter i början av kursen och på Midterm exams (prov i mitten på terminen) vilket gjorde att jag redan hade godkänt på alla kurser innan mina Final exams i december och behövde inte vara stressad för dem. Universitetet hade flera moderna bibliotek med datorer och studieplatser, min favorit var 4:e våningen på Taylor Family Digital Library.

Mottagande

Jag flyttade in på move-in day och fick hjälp av volontärer direkt i dörren som hjälpte mig till mitt boende och svarade på eventuella frågor. Veckan innan alla föreläsningar började var student orientation, alltså som en inspark. Som utbytesstudent hade vi först enskilda event för att bli introducerade till Kanada och skolan samt träffa andra utbytesstudenter och det var här jag träffade majoriteten av mina utbytes kompisar. Det anordnades luncher, meet and greet (snabb-dejting) och mycket annat och vi fick även medverka på orientation för nya elever. Via IBSA buddy program blev man ihopparad med en kanadensisk businesstudent och de anordnade aktiviteter. Jag missade helt att detta fanns och anmälde mig bara några veckor innan, men fick ändå en buddy. Oavsett om man får en buddy eller inte får man självklart vara med på aktiviteterna som IBSA ordnar som gratis resa till skidorten Banff, spelkvällar, barhäng och mycket mer. Jag medverkade dock inte på dessa aktiviteter då majoriteten av mina kompisar inte pluggade samma som mig. 

Jag vill verkligen slå ett slag för hur trevliga och inbjudande kanadensare är. På första lektionen i alla klasser introducerar man sig och efter den lektionen kom personer fram och tyckte det var så kul att jag var utbytesstudent och la till mig på sociala medier så man kunde ha kontakt. Jag upplever inte att det är lika lätt att få kompisar i klassrummet i Sverige, så våga gå fram och prata med folk i dina klasser, för de tycker bara det är kul!

Boende

När man skapat ett eID (student id via application processen) kan man även logga in på residence portal och söka boende via skolan. Detta är superviktigt att man gör så tidigt som möjligt, för boendet tar slut otroligt fort. Det finns självklart privata alternativ att hyra och skolan ger förslag på sajter man kan kolla på, men jag fann att boende på campus kom med flera fördelar. Först och främst är det gångavstånd till skolan, man bor nära andra studenter och faciliteter som internet ingår.

Jag fick ett rum i Varsity Courts, där man delar på en lägenhet med en annan person och boendet var i okej skick. För att se om sin housemate var likasinnad fick man även i ansökan för boende fylla i information om sig själv. Jag rekommenderar detta då flera andra studenter skrev till mig genom profilen och det var så jag fick kontakt med mina första kompisar i staden. Kostnaden för boendet var $902 per månad, men som sagt ingick faciliteter som om att någonting är sönder så kommer folk och kollar på det direkt och det var smidigt. Jag tog med mig täcke, kudde, lakan och handdukar då de har lite annorlunda varianter på det i Kanada och ville minska på kostnaderna. Ett tips är att använda vacuumpåsar (finns att köpa på Clas Ohlsons) för det sparade mycket plats i resväskan. Saker som man behövde köpa på plats var redskap till köket och porslin.

Ekonomi

Den största engångskostnaden jag fick lägga ut var flyget dit och hem. Jag var sen med att boka (kanske bokade 1,5 månad innan jag skulle åka) på grund av att jag väntade på att få mitt pass, så vill varna om att priserna stiger snabbt och att det är viktigt att vara på hugget. För mig räckte studiemedlen till levnadskostnaderna men då jag reste mycket till andra städer med flyg under terminen fick jag lägga ut några tusen ur egen ficka per månad också. Förutom hyran skulle jag säga att levnadskostnaden är ungefär lika som i Sverige, men i priserna är inte all skatt inräknad så det blir några dollar dyrare i kassan vilket man måste komma ihåg. På den kostnaden förväntas man även ge dricks (även som student) så restaurangbesök och liknande blir dyrare än vad man först tror.

Aktiviteter/Fritid

Skolan anordnade bonfire, football games och filmkväll i under orientation week vilket var kul att gå på med sina nyfunna kompisar. Annars fick man söka sig till en av skolans många klubbar för ytterligare aktiviteter under terminen, och det finns verkligen en klubb för varje intresse man kan tänka sig. Jag var med i Ski and Board Club och åkte på skidresa, var med på barhäng med mera vilket var ett kul sätt att träffa nytt folk. IBSA anordnar också aktiviteter som jag rekommenderar att gå på så det finns verkligen gott om möjligheter att hitta något man gillar.

Det finns så många fina hikes och aktiviteter att göra i Banff National Park som är under en till två timmar bort med bil och är otroligt sevärda. I Banff finns Tunnel Mountain och det går även att paddla kanot på Bow river vilket gav otroliga vyer. Moraine Lake är så vacker, speciellt i soluppgången. Från Lake Louise finns flera fina hikes, vi tog en till Lake Agnes Tea House och gick sedan den extra hiken till The Beehive med den bästa utsikten jag någonsin sett. Sist men inte minns vill jag även rekommendera hiken till Taylor Lake och den extra lilla hiken till Lake O’brien - speciellt under hösten då höstlöven reflekteras i sjön på ett magiskt sätt.

Nationals on 8th, Cowboys, Craft och Commonwealth är klubbar vi gick på (föredrar Nationals och Cowboys) och Whiskey Rose Saloon är en mix mellan klubb och bar med livemusik på fredagar som var kul.

Ht19

Under höstterminen 2019 läste jag min femte termin på ekonomie kandidatprogrammet på Haskayne School of Business på University of Calgary och det var de bästa månaderna i mitt liv. Så om du funderar på att åka på utbyte, GÖR DET!

Kurser och kursvalsprocess

Något jag rekommenderar gällande kurser är att börja kolla på dem tidigt, och välja kurser så fort anmälan öppnar för det då de kan fyllas upp snabbt. Själva anmälan till skolan hade en deadline i mitten av april. Anmälan till kurser var för mig i början av maj efter att skolan godkänt min ansökan och aktiverat mig som student. Även fast skolan har en add/drop period den första veckan av terminen där studenter kan hoppa av/på en ny kurs, skulle jag rekommendera att du innan det valt kurser du vill läsa och ha en någorlunda idé på alternativa kurser om du skulle vilja byta ut någon av dem.

Kursvalsprocessen började med att jag tillsammans med min ansökan skulle skicka in kurser jag var intresserad av tillsammans med ett transcript av de kurser jag gått. Något som kan hjälpa när du skickar in transcript är att separat skicka den engelska kursbeskrivningen av kurserna du tagit i Uppsala då det ibland kan vara svårt för dem att göra bedömningen om man möter förkunskaperna för kursen bara baserat på kursnamnet i ditt transcript. När jag fick klartecken från utbytesuniversitetet om vilka kurser jag kunde ta, skickade jag därefter kursbeskrivningar för kurserna jag ville ta på utbytet till förhandsbesked här i Uppsala. Det gjorde jag i god tid då jag ville anmäla mig till kurserna så snabbt som möjligt. När du ska anmäla dig till kurser efter du blivit aktiverad som student, så går du antingen med i en kurs eller sätter dig på väntelistan. Dock kan väntelistan också vara full. De kurser jag läste under terminen var:

  • SGMA 371- International Business (FEK C-nivå)
  • MKTG 435- Marketing Communications (FEK C-nivå)
  • MKTG 477- Product Management (FEK C-nivå)
  • OBHR 411- Training and Development
  • OBHR 493- Business Negotiations (FEK C-nivå)

Alla kurser jag läste var intressanta men två kurser jag skulle rekommendera är International Business samt Business Negotiations. Lärarna i de kurserna är bland de bästa lärarna jag haft. Ämnena var intressanta och lärarna fick oss studenter att känna att det var roligt att lära sig. På International Business hade vi inte midterm eller final vilket var skönt, och på Business Negotiations fick vi under kursens gång lära oss att förhandla vilket var väldigt kul. Jag var på väntelista för Business Negotiations i två månader.

Studier

Den största skillnaden mellan undervisningssystemet i Calgary och Uppsala är att alla kurser gavs samtidigt i Calgary. Det kunde stundtals vara svårt, speciellt när arbete med kurserna kunde staplas upp med x antal prov samma vecka. Något som dock var positivt med studierna i Calgary var att det fanns flertal delmoment i kurserna som stod för en viss procent av betyget. Exempelvis, midterms kunde stå för 20 % av slutbetyget. Detta tyckte jag var bra då jag fick en ungefärlig uppfattning på vad lärarna förväntade sig av oss med uppgifterna, och att det fanns flertal tillfällen att påverka slutbetyget. Kraven var mer klara för oss studenter. Det kunde underlätta den stundvisa pluggstressen som kunde uppstå inför midterms eller finals. De kurser jag tog var i klasser om cirka 30-40 personer, vilket gjorde det lätt att lära känna andra elever samt att relationen mellan studenter och lärare var annorlunda. Mina lärare visste vem jag var och de ville alltid hjälpa till och var lätta att kontakta. Skolan har ett stort och fint bibliotek med tillgång till datorer. Haskayne har också datasalar som studenter har tillgång till. Jag tyckte kvaliteten på studierna i Calgary var mycket bra, så jag är väldigt nöjd. Det var väldigt kul att läsa kurser jag inte hade kunnat läsa på Uppsala Universitet. Lärarna är väldigt erfarna i sitt ämne och många av dem var väldigt entusiastiska när de höll sina föreläsningar för klassen. Föreläsningsformen skulle jag säga är densamma som i Uppsala. Skillnaden är bara att detta var i mindre klasser, ungefär i den storleken som när vi har seminarium i Uppsala.

Mottagandet på universitetet University of Calgary hade ett väldigt bra mottagande av nya studenter. När jag skulle flytta in i mitt rum bemöttes jag av hurrande volontärer vid byggnaden som hälsade mig välkommen och hjälpte mig flytta in mina grejer till mitt rum. Det gav ett väldigt bra första intryck av universitetet. Skolan anordnar också en International Orientation för internationella studenter vilket jag gick på. Jag skulle rekommendera att gå på den då jag fick värdefull information under den dagen samt att det är ett tillfälle för dig att träffa andra studenter. Något jag också skulle rekommendera är att gå på Orientation för förstaårseleverna, vilket jag tyckte var kul. Jag anmälde mig till Orientation för business studenter och blev indelad i en grupp som jag skulle möta upp. Vi fick en ordentlig rundtur runt campus samt Haskayne. Vi fick också veta hur vi kunde ta oss till skolan inomhus för när det blir kallare. Detta är också ett tillfälle att träffa vänner.

För oss internationella utbytesstudenter på Haskayne finns det också en klubb vid namn IBSA som har ett buddy program där du som utbytesstudent får en buddy från Kanada som är business student. Jag har många rekommendationer i denna berättelse, men den främsta skulle nog vara att gå med i detta utbytesprogram. Jag träffade några av mina allra bästa vänner genom detta program och de anordnar roliga evenemang under hösten. Till exempel så hade de en resa till Banff i september vilket var en av de roligaste dagarna under mitt liv. De hade också övriga event där vi alla kunde lära känna varandra mer och ha kul, exempelvis så gick vi alla på en hockeymatch. Några av de bästa stunderna jag haft under detta utbyte är tack vare detta program. Studenterna från Kanada som var med i buddy programmet var jättesnälla vilket återigen inte gjorde det svårt att få vänner här.

Skolan hade också event under första veckan på terminen, de hade en ”carnival” med massor av aktiviteter. Skolan hade också en tailgate och kickoff match i amerikansk fotboll med skolans lag Dinos. Det var verkligen jättekul. Jag gick dit med mina roommates och vi kunde få våra ansikten målade med skolans färger, ta foton i photobooths, äta gratis mat, och testa på olika aktiviteter innan matchen började.

Under terminens gång hade skolan också dagar där studenter kunde gå runt i MacEwan Student Centre och skriva upp sig för olika klubbar som finns på skolan, exempelvis baking club. Jag skulle säga att vi internationella studenter blev väldigt bra omhändertagna på universitetet. Vi fick emellanåt mail från International Student Services om tips för oss studenter, samt olika event som hände på skolan.

Boende

Jag bodde i en trerumslägenhet i byggnaden Aurora Hall och jag hade en 7-day meal plan. Jag tyckte det var jättekul att bo på campus, både eftersom det bidrar till känslan av ”college life” samt också att det var väldigt bekvämligt att bo cirka en minut från matsalen samt 10 minuters gång från Haskayne. Det var också väldigt kul att dela en lägenhet med två andra. Aurora Hall är en av de nyaste byggnaderna på skolan, så lägenheten och hela byggnaden i sig var väldigt fräsch och uppdaterad. Något som också var skönt med att bo i Aurora Hall var att vi fick varsitt rum. Det jag och mina roommates delade på var ett kök, samt badrum och dusch.

Ett tips är att köpa täcke, kuddar, påslakan och örngott innan du kommer hit. Jag köpte mitt på Ikea i Uppsala innan jag åkte till Calgary. Detta för att deras sängkläder kan vara annorlunda än det vi har i Sverige och det kan också bli dyrt. Något du ska köpa på plats är en mattress topper och underlakan, vilket går att hitta i butiken Bed Bath and Beyond. Att ha meal plan var väldigt skönt även om jag och mina roommates hade ett kök. Något viktigt att veta är att du själv får köpa alla saker till köket, som glas, tallrikar, stekpanna etc. Dock hade vår byggnad en dag då vi kunde få ta saker som personer lämnat kvar för andra att ta, så där är en möjlighet att få vattenkokare, stekpanna etc. Matsalen i skolan var väldigt bra. Till frukost hade de allt från bagels, frukt, gröt, och omeletter. Under lunch och middag fanns det alltid ett urval av pizza, mongolisk grill, salladsbar, pastarätter, och efterrätter.

Ett tips jag skulle ge är att så fort du fått veta om du blivit erbjuden en utbytesplats på University of Calgary, är att skapa ett konto och anmäla dig för boende via skolans residence portal. Desto tidigare du anmäler dig för att ansöka om ett rum, desto tidigare får du välja rum vilket minskar risken att urvalet är litet när du väl får välja. På den portalen finns det också möjlighet att skriva med eventuella roommates och kolla om deras ifyllda egenskaper matchar dina egna. Residence Association på skolan erbjuder veckovisa aktiviteter som volleyboll och yoga som alla är välkomna på. Skolan har också ett gym, vilket var cirka fem minuters gång från Aurora Hall.

Ekonomi

När jag var på utbyte motsvarade 1 CAD ungefär 7,6 SEK. Jag skulle säga att priserna på mat och kläder var ungefär densamma som i Sverige, dock kunde det stundtals vara billigare i Kanada. Det är också billigare att åka taxi i Kanada än vad det är i Sverige. Jag tog CSN-lån samt bidrag under mitt utbyte för att underlätta med kostnaderna för boende och meal plan. Att gå ut och äta, shoppa i någon av de galleriorna staden har, eller andra nöjen, var inte dyrare än hemma.

Fritid

En extrem fördel med att bo i Calgary är att det ligger cirka två timmar från Banff nationalpark som är en av de vackraste platserna på jorden. Det finns olika sjöar att besöka, samt olika vandringar att göra. Att gå på vandring under ditt utbyte i Calgary är ett måste, då utsikterna du kommer få se är helt fantastiska. Även Canmore som ligger lite över en timme från Calgary, erbjuder väldigt vacker natur och roliga vandringar att göra. Downtown Banff är också väldigt fint. Där finns många små butiker och restauranger.

På fritiden förutom att utforska naturen runtom Banff och Calgary, så skulle jag också rekommendera att gå på hockeymatcher. Calgary har ett hockeylag vid namn Calgary Flames, och att gå på en av deras matcher är ett måste. Atmosfären är jättehäftig, alla har matchkläder på sig på tåget när man åker till The Saddledome där deras hemmamatcher är. Staden har också olika roliga aktiviteter, som skridskoåkning, christmas light shows, julmarknad, samt Calgary Tower som överblickar hela staden.

Nattlivet i Calgary skulle jag säga är väldigt bra. Skolan har en restaurang/klubb som heter The Den där många studenter går för att ta en öl, käka något, eller festa när klubben anordnar evenemang. Det var många studenter, inklusive jag, som gick dit när de hade sitt Res Move in Party event. Det finns också andra populära klubbar runtom i Calgary, som Knoxville, Nationals och Cowboys. Cowboys är väldigt populärt. Där kan de blanda olika genrer av musik, ofta är det pop och country. Nationerna i Uppsala är underbara, men jag skulle säga att nattlivet i Calgary också är väldigt bra. Det är lätt att ta sig till de olika platserna eftersom skolan har en tågstation där tågen går till Downtown Calgary.

Under november har också universitetet en så kallad reading week, där man har en vecka utan lektioner. Många av mina vänner tog där chansen att åka till olika ställen i Kanada, som Vancouver, varav andra åkte till de olika sjöarna i Banff för att gå på vandringar. Även om denna vecka är avsedd för att plugga inför midterms och/eller finals, kunde vi ta en paus från plugget och göra utflykter.

Helhetsintryck

Allt som allt, mina månader i Calgary var de bästa i mitt liv. Att välja att åka hit på utbyte var en av de bästa besluten jag tagit. Det finns mycket att göra och skolan är jättebra. Att bo så nära ett så vackert naturliv, samt att bo nära Downtown Calgary var också ett stort plus. Glöm inte att titta på några av bilderna jag bifogat i denna berättelse så du kan visualisera livet i Calgary något mer! Om det är något du ska ta med dig från denna reseberättelse, oavsett vart du välja att åka på utbyte (fastän jag hoppas att du väljer Calgary), så är det: bjud på dig själv! Ha tankesättet ”Vad har jag att förlora?”. Jag kom dit utan att känna någon, och lämnar Calgary med alla dessa fantastiska upplevelser och vänner för livet. Människorna här är framåt och öppna och framförallt väldigt snälla, vilket betyder att om du visar samma sida till dem, så kommer det inte vara något problem att få vänner här, och samtidigt ha den bästa tiden i ditt liv. 

Ht18 - 1

Kurser

När jag åkte iväg på utbyte var jag på mitt sista år som mastersstudent. Dock kunde jag under mitt utbyte i Calgary endast läsa kurser på kandidatnivå, alltså undergraduate level. Jag kunde börja ansöka till olika kurser så fort application period avslutades, för mig var detta efter 15 april. Dock går det att ändra val av kurser fram till add/drop perioden stänger, en vecka efter kursstart.

Ett tips är att använda ”scheduale builder” via universitetets studentportal när valet av kurser görs. På så sätt är det enkelt att förutom valet av kurser också se hur ditt schema kommer se ut. Jag kunde t.ex. bygga mitt schema så jag hade ledigt på fredagar vilket var väldigt skönt (kan rekommendera att ha fredagar ledigt då skolans egen pub ”ThursDen” har öppet på torsdagar så ofta en del fester på torsdagskvällar/nätter). När jag valde kurser hade jag dock ibland problem med att registrera mig på vissa då systemet inte tyckte jag uppfyllde ”prerequisite(s)” för kursen. Detta gick dock att lösa genom att mejla Haskaynes avdelning för utbytesstudenter eller genom att gå till studievägledaren på ”Haskayne school of business” när jag väl kom till Kanada.

För att få ihop 30 hp var jag tvungen att läsa 5 kurser. De kurser jag läste var:

  • [BSEN 395] Business Law for Strategic Decision-Makers
  • [SGMA 371] International Business
  • [MKTG 467] International Marketing
  • [OBHR 317] Organizational Behaviour
  • [MKTG 435] Marketing Communications

Överlag var jag nöjd med de kurser jag läste. Framförallt kan jag rekommendera att läsa SGMA 371(International Business) som också många andra internationella studenter tar. Kursen är ganska enkel och tar upp en del ämnen som man kanske inte läst så mycket om tidigare. Istället för midterm och finals har man också flera mindre prov under terminen och professor Ayesha Malhotra som håller i kursen älskar Sverige!

Den största skillnaden mellan att läsa i Kanada och Sverige är att man i Kanada läser alla kurser samtidigt och att man oftast (dock inte i alla kurser) har en midterm i mitten av terminen och finals vid terminsslutet. I alla kurser jag läste hade vi även gruppuppgifter och presentationer.

En annan stor skillnad mot Sverige är att presentationer är mer formella. En del av betyget för en presentation kan exempelvis vara att du ska vara formellt klädd. Det är också större krav på att du närvarar och deltar under föreläsningar. Jag skulle dock vilja påstå att det är lättare att få högre betyg i Kanada än i Sverige.

Mottagande

Det anordnas en orientation för alla internationella studenter den första dagen på terminen som jag kan rekommendera. Denna orientation är dock främst till för att man ska få ta del av viktig information t.ex. kring hur lokaltrafik fungerar, olika program och hjälpmedel som skolan erbjuder osv. Det ges också lite tid för mingel så man kan lära känna andra internationella studenter (både studenter som är där på exchange i några månader och dom som är där för att ta en examen). Jag träffade under denna orientation några utav dom som jag sedan umgicks med under min tid i Kanada. Dock är orientation för internationella studenter främst till för att ge information! Jag själv gick endast på orientation för internationella studenter men fick sedan reda på att man även hade kunnat gå med på den ”vanliga” orientation som hålls för undergraduate studenter och master studenter. Som sagt var jag inte med dessa men fick höra av andra som var med att det var en rolig upplevelse.

Boende

Jag kan absolut rekommendera att bo på Campus! Jag bodde i Crowsnest i en egen lägenhet. I Crownsnest får endast personer som läser master eller är över 26 bo. Det gjorde också att det alltid var väldigt lugnt på boendet. Crowsnest är även det nyaste av alla boenden så allt är väldigt fräscht och mindre slitet än i de andra byggnaderna. Det sämsta med att bo på Crowsnest var dock att det var det dyraste boendet och att det låg på ”fel” sida av skolbyggnaderna i förhållande till alla andra campus boenden. Hade jag valt boende idag hade jag dock istället valt att bo i Cascade Hall där de flesta andra exchange students bor. Där lever man 4 personer i en lägenhet och det är därför lätt att träffa personer att umgås med. Jag spenderade en hel del tid i Cascade då dom flesta jag umgicks med bodde där.

Om du vill bo på campus kan jag rekommendera att registrera dig för boende via ”University of Calgary Residence Services” så fort som möjligt. Ju snabbare man är med att registrera sig som sökande desto längre fram hamnar man i kön för att välja boende/lägenhet. Via residence service finns även ett system för att hitta rumskamrater där man matchas med andra som har liknande preferenser. Kan vara bra att tänka på att du själv förväntas fixa allt till ditt campus boende! Du måste alltså själv ansvara för att köpa alla saker så som kudde, täcke, stekpanna, kastrull osv. Har du rumskamrater och lite tur kanske dom redan varit och köpt en del till boendet men räkna med att du måste ta dig iväg till IKEA eller ”Bed, bath and beyond” någon av de första dagarna.

Ekonomi

Eftersom jag bodde i egen lägenhet hade jag en högre hyra än många andra som bodde på Campus. Min hyra var ca 7000 SEK i månaden men då jag tog ut fullt CSN med merkostnadslån för utbytesstudier klarade jag mig bra. Priserna i Calgary är ungefär som i Sverige vad det gäller matvaror och restauranger. Största skillnaden för mig under utbytet var dock att jag hade mycket högre kostnader för andra fritidsaktiviteter och resor än jag brukar ha hemma i Sverige vilket kan vara bra att tänka på. Jag lovar att du under utbytesterminen inte vill hindras av att du inte har råd så se till att ha sparat undan lite innan du åker! Speciellt om du tänkt åka skidor då detta är dyrare (skidhyrning och liftkort) än i många andra länder.

Övrigt

Försök att hyra en bil och åk runt till platser utanför Calgary. Det finns många platser som endast ligger någon timma från staden (dit inga bussar går) där man kan åka och vandra, uppleva natur och åka skidor. Ett måste är att ta sig till Banff som ligger ca 1,5 timme från Calgary! Kan rekommendera att gå med i buddy programmet (IBSA) då dom anordnar en gratis resa dit. Du får också genom buddyprogrammet tillgång till en Kanadensisk buddy som kan hjälpa till att visa dig runt Campus och har du tur kanske du till och med kan få skjuts till IKEA för att inhandla allt som behövs till ditt boende.

Förutom IBSA anordnar även International Student Services (ISS) på universitetet en populär resa till Banff. Passa även på att res under midterm week, detta är en vecka i anslutning till alla midterms (för mig var det i början av november) där man har ledigt från alla föreläsningar. Veckan är egentligen till för att man ska ha tid för att studera men dom flesta passar på att åka iväg för att resa under denna vecka. Jag och många andra utbytesstudenter passade på att åka iväg till Vancouver och Seattle då detta inte ligger allt för långt från Calgary men jag hade även kompisar som t.ex. åkte iväg ända till México.

Helhetsintryck

Jag kan absolut rekommendera att åka iväg på utbyte och Calgary är ett riktigt bra alternativ. Var inte rädd för att det är en ”mindre” stad som man kanske inte tidigare hört talas om för jag lovar att det ändå finns massor av saker att uppleva här. Jag hade några av de roligaste månaderna av mitt liv under tiden jag var iväg och jag är övertygad om att du med kommer ha det! 

Ht18 - 2

Jag läste min femte termin på University of Calgary. Under tiden där läste jag 5 olika kurser (då kravet är 15 credits, 3 credits per kurs). De kurser jag läste var:

  • ECON201 och ECON203 (Mikro- och makroekonomi)
  • ECON373 (Spelteori)
  • ENTI381 (Entreprenörskap)
  • BTMA317 (Business Technology Management)

De stora skillnaderna mellan University of Calgary och Uppsala Universitet är dels examinationerna samt kursupplägget. Istället för att beta av kurser och delkurser studerar man nu alla samtidigt under fyra månader och har sedan sluttentamen i december. Det är dock inte ett krav att klara finals för att klara kurserna på helhet eftersom varje kurs har delmoment under terminen där en jämnvikt av ens betyg och momentets procentsats räknas ihop. Nackdelarna med detta är att det lätt kan bli mycket att göra i många olika ämnen under en kort tid och många blir stressade. Kraven som ställs beror på kurs, där i vissa kurser kan jag känna att det var en mycket högre nivå än Uppsala, men i andra kunde man flyta förbi utan så stor ansträngning.

Kurserna

Både mikro- och makroekonomi var stora klasser med upp till 250 studenter vardera, vilket gjorde det svårare att få kontakt med lärare samt ställa frågor, men för övrigt väldigt simpla kurser om man följer med från början. Spelteori var en av de mest intressanta kurserna, men även den svåraste. Väljer du denna kurs kan du räkna med att sitta minst några timmar varje dag för att plugga till proven som är varannan vecka.

Entreprenörskapskursen var väldigt enkel men också väldigt kul då man får 100$ av universitetet för att starta ett företag. Eftersom kursen är ”optional” går det att få högt betyg utan någon större insats.

Business Technology Management var också en otroligt intressant och lärorik kurs som gynnar den som har ett öga för databaser och kodning. Man får lära sig allt från HTML till SQL och har roliga (men tidskrävande) uppgifter under hela terminen.

Kursvalsprocessen

Kan vara klurig, men har man några frågor svarar studentservicen väldigt snabbt. Studerar man företagsekonomi får man egentligen bara ta kurser som är inom Haskayne (alltså inte ECON eller liknande) men går att göra undantag, bara man visar sitt studieresultat sen tidigare. Det går att lägga till och ta bort kurser inom 2 veckor efter terminen börjat, vilket gör att man kan känna på och se om de kurser man valt verkar intressanta.

Mottagande

Mottagandet var uppdelad i två delar, en för alla utbytesstudenter och en för ”business”. Den för business skulle jag säga är den viktigaste då man blir tilldelad en fadder samtidigt som de arrangerar många roliga event, så som resor till Banff eller klubbkvällar. (Leta efter IBSA, international business students’ association)

Boende

Det går att välja mellan att bo på Campus eller anordna eget boende. Boendet på Campus är fördelaktigt då man har cirka 10-15 minuter gång till varje föreläsning, men tyvärr kan det lätt bli tråkigt då de har väldigt många regler som att man får ha max 2 gäster per person och inga dryckeslekar är tillåtna. De roligaste boendena är Cascade Hall, Aurora Hall och Yamnuska Hall. I Cascade bor det flest utbytesstudenter och är ofta är det är fester. Det mest negativa med att bo på Campus är att det är rätt så långt till en matbutik, så utan bil blir det svårt att storhandla. Se gärna till att bli kompis med någon som har bil! Underlättar allt väldigt mycket då Calgary är en stad med långa avstånd till allting.

Fritid

University of Calgary har ett helt otroligt komplex där man kan göra allt mellan basket till Squash. Här kan man även hyra all skidutrustning eller friluftsutrustning man kan tänkas behöva. Gillar man otroliga utsikter och berg som sträcker sig så långt ögat kan nå föreslår jag att man tar sig till Banff eller Jasper där kanadensiska Rocky Mountains sträcker ut sig. Perfekt för vandring och skidåkning! Utelivet är lite svajande, men gillar man countrymusik är man hemma. Varje torsdag är klubben ”The Den” på Campus öppen (håll utkik för ThursDen). Här spelas oftast trapmusik men då och då har de olika teman för musiken vilket lättar på stämningen.

Sammanfattning

Är generellt väldigt nöjd med mitt utbyte, dock kan det vara svårt att hitta en grupp att hänga med och blir lätt att man häckar på sitt rum. Är man social och utåtriktad är det inga problem då universitetet har väldigt många studenter i alla olika inriktningar. Det bästa med terminen har varit utflykterna, skidåkningen och definitivt hur trevliga alla är (det är inte bara rykten!). Exempelvis finns det något som heter en Canadian Stand-off vilket är när två personer står stilla för att de håller upp dörren för varandra. Så glöm inte dina please and thank you! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-01-19