Reseberättelser Calgary Vt

VT16

Studier

Utan att ha gjort särskilt mycket research föll valet på Kanada och jag fick en plats på University of Calgary. Det var rätt oklart när det skulle väljas kurser för terminen men det löste sig rätt bra till slut. Det som jag läste var kurserna:

  • Business-to-Business Marketing
  • Rationality and Decisions
  • Business Negotiations
  • Beginners’ French
  • Introduction to Film Studies

I ärlighetens namn är jag varken särskilt intresserad av franska eller film men det var rätt tacksamt att läsa enkla kurser under terminen så man fick tid över för annat. Vidare var jag väldigt överraskad kring hur enkla de andra kurserna som jag läste var, trots att de räknades som motsvarande Fek C. Kvaliteten på lektioner och examinering låg vissa gånger närmare högstadienivå än universitetsnivå, på gott och ont. I regel så hade jag föreläsningar i mindre klasser om trettio där läraren ofta ställde frågor till oss studenter under lektionens gång. Vidare så sker examineringen i regel på ett helt annat sätt än hemma. Då varje kurs består av flera delmoment där man kan samla ihop poäng genom inlämningar o.s.v. så behöver man inte göra jättebra ifrån sig på sina Finals för att ta sig igenom kursen, om man varit någorlunda flitig under terminens gång det vill säga. Sammanfattningsvis har studierna varit tämligen enkla att ta sig igenom vilket har gjort att mycket tid har frilagts för att kunna göra annat.

Mottagande

Den kanske främsta anledningen till att jag ville till Calgary var att UU bara har en plats för utlandsstudier där, vilket skulle tvinga mig att utmana mig själv på det sociala planet. Därav hoppades jag på att universitet skulle anordna en del grejer i början för oss utbytesstudenter. Det anordnades något trött välkomstarrangemang och det var allt. Dock ska det sägas att det inte är ett dugg svårt att lära känna nya människor på ett sådant event då alla sitter i samma sits. Universitet ordnar dock så man får en fadder som tar hand om en. Jag mailade lite med min fadder som bjöd in mig till hans bokklubb varje vecka. Tyvärr kom något alltid emellan så vi hann aldrig ses. Men han var säkert jättetrevlig.

Boende

Jag bodde på campus i en trea med två andra personer och det fungerade fint. Standarden för mitt boende var väl kanske lite lägre än jag är van vid men det var inga problem efter ett tag. Jag kan dock verkligen rekommendera att bo på campus då det gör att man får möjlighet att lära känna många andra människor både i sitt eget hus och i de andra husen. Dessutom är campus i princip som en mindre stad med restauranger, gym, hotell och barer, vilket gör att det är rätt trivsamt att leva där. Huset jag bodde i hette Olympus Hall, som är ett av de äldre husen. Förutom att rummen är större än i de andra husen så finns det inte många andra anledningar att välja att bo där. Jag skulle mycket hellre satsa på att bo i Cascade Hall eller Aurora Hall, varav båda är fräscha men det är kanske lite fler fester i den först nämnda.

Ekonomi

Till att börja med bör det nämnas att man knappast åker på utbyte för att spara pengar. Tvärtom går det åt jäkligt mycket pengar. Då boendet var ganska dyrt gick hela CSN i princip på mat och boende. Jag kan rekommendera att ha en del pengar att tillgå utöver CSN för resor o.s.v. då det kanske inte är jättekul att sitta hemma på rummet om man rest över halva jordklotet. Däremot är den kanadensiska dollarn väldigt billig just nu p.g.a. det låga oljepriset, vilket gör att det går att hitta på mycket saker utan att kostnaderna drar iväg.

Fritid

Gillar man träning är campus ett grymt ställe att bo på. I sin boendehyra ingår tillgång till ett riktigt bra gym samt allt man kan tänka sig i sportväg. I princip har man en idrottsanläggning i klass med den på Bosön 100 meter från dörren. Vidare finns skidåkning i absolut världsklass bara någon timme bort och det finns mängder med områden att upptäcka. Vi åkte iväg på ganska många weekends under terminen och det kan verkligen rekommenderas. Ett enkelt sätt att komma iväg på skidresa är att gå med i universitetets skidklubb som arrangerar någon resa i månaden, rätt billigt och riktigt kul. Gillar man att resa är Calgary som ort väldigt bra då stora delar av USA går att nå på bara några få timmar med flyg. Är man hockeyintresserad är det ett måste att kolla Calgary Flames. Utelivet har absolut sin charm, men jag skulle ljuga om jag sa att det var i nivå med Uppsala eller liknande studentstäder i Sverige. Däremot finns en del okej klubbar i själva staden Calgary.

Sammanfattning

Totalt sett är jag väldigt nöjd med mitt utlandsutbyte. Väldigt annorlunda mot Uppsala på många sätt och en kul utmaning. Det bästa med terminen har utan tvekan varit skidåkningen, men även faktorer så som skolans idrottsanläggning och den friktionsfria skolgången har varit positiva. Dessutom är kanadensare väldigt trevliga och lätta att lära känna. Däremot är utelivet lite sämre vilket drar ner helhetsintrycket och dessutom lämnar själva staden Calgary en rätt oberörd. Dock kan jag verkligen rekommendera ett utbyte här. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se