Reseberättelser HEC Montreal Vt

Vt19

Jag var på utbyte under våren i Montréal. Det är en otroligt häftig och framförallt kulturell stad, där det finns alltid något att hitta på. Varje vinter anordnar staden en festival nere vid hamnen, och det var en väldigt speciell upplevelse att gå på festival i minus 30. Montréal, som ligger i provinsen Quebec, är i huvudsak franskspråkig, vilket inte direkt är ett problem men är något som kan bli lite klurigt i vissa mer byråkratiska sammanhang (om man likt mig är nybörjare på franska). Montréals stadsdelar är väldigt olika varandra, Centre-ville (downtown) är precis vad man kan vänta sig av en stadskärna. Det finns även en äldre del, Vieux-Port med en katedral där man kan se en otrolig ljusshow, vilket kanske låter lite mossigt men är bland det coolaste jag sett. Mitt i staden finner man berget staden är uppkallad efter, Mont Royal, berget och parken runt är fantastisk på våren och sommaren med utsikt över hela staden. Nedanför berget ligger Le Plateau och Mile-End som kom att bli mina favoritområden. Här finns barer, caféer, små butiker, med mera. Precis nedanför Le Plateau ligger Le Village där jag bodde, här finns några gömda pärlor som definitivt är värda ett besök.

Kanada och Montréal är relativt dyra att leva och bo i, det är ganska likt Sverige i den bemärkelsen. Ett merkostnadslån från CSN är definitivt att rekommendera om man likt mig vill ha möjligheten att se mer av Kanada än endast Montréal. Tänk en extra gång innan ni åker på att Montréal är väldigt kallt på vintern och någon vår är det knappt att tala om. Även om så mycket snö kan vara fint så tröttnade man fort. Jag tror våren kom på riktigt i slutet av april, det är ingen solsemester helt enkelt.

HEC

Man väljer kurser på HEC Enligne, en av två hemsidor som skolan använder. Att välja kurser kan verka knepigt i början men man förstår fort hur det fungerar, viktigt är bara att inte välja kurser som överlappar eller där mid-term/finals överlappar med andra kurser. Personligen upplevde jag att nivån på kurserna varierade enormt, vissa var på ungefär samma nivå som Uppsalas A/B kurser samtidigt som vissa var betydligt mer krävande än vad jag tidigare hade studerat, om detta var för att det var C-nivå eller om skolan i grunden är svårare är svårt att avgöra. Vad jag inte var van vid var i alla fall att läsa fem kurser samtidigt vilket jag tyckte var väldigt krävande. Nivån på lärarna var även den ganska varierad, men samtliga var väldigt engagerade och vänliga. Skolan är uppdelad till två campus som ligger med gångavstånd ifrån varandra (båda vid en tunnelbana så att ta sig till skolan är inga problem).

Kurser

Jag valde dessa fem kurser, som sagt laser man alla samtidigt.

  • Ethics & Regulation in the Investment Industry ETHI 322511A C Kanske min favoritkurs under tiden i Kanada, otrolig föreläsare och väldigt intressant ämne som rör etiken inom finansbranschen. Väldigt mycket läsning dock. Futures and Options FINA 321010A C Här får man precis vad man förväntar sig av namnet på kursen. Extremt matematik-tung kurs om bland annat Optioner. Även här en väldigt duktig lärare. Utan tvekan den svåraste kursen jag läste. Mycket arbete i Excel
  • International Trade INTE 201407A C Kursen är väldigt fokuserad på import och export, där läraren som tidigare ansvarig för just detta på ett klädesföretag i Kanada, tar mycket från egna erfarenheter. Mycket grupparbeten.
  • Information Technologies in Organizations TECH 270004A C Enormt intressant kurs som dock föll lite på att läraren aldrig hade föreläst på engelska tidigare vilket gjorde honom lite osäker. Man arbetar mycket i Excel och Access.
  • Business French – Beginner LANG 3614113 A? Vill man läsa högre nivå än just beginner får man göra ett test online innan skolan börjar. För någon som mig som knappt kan ett ord franska var denna kurs perfekt. HÖGT tempo och man lärde sig väldigt mycket på kort tid.

Boende

Jag bodde med min storebror under mitt utbyte vilket gör att jag inte kan ge särskilt mycket tips angående hur man skaffar eget boende. Vad jag förstod av mina vänner var dock att det inte var särskilt svårt, bara att man behövde vara ute i god tid. Tunnelbanan funkar strålande så var inte orolig om ni inte bor med gångavstånd till skolan. Skaffa ett STM-kort (kollektivtrafik) via skolan så blir det billigare.

Fritid

Som nämnt tidigare är det alltid något som händer i staden, Igloo fest var otroligt häftigt och får inte missas om man åker på våren. Ett annat tips är att gå till ”SAT” för vad som endast kan beskrivas som en klubb på Cosmonova. Skippa NHL och gå på MLS istället. Jag reste ganska mycket under tiden i Kanada eftersom det inte är särskilt långt till många andra storstäder.

Ottawa o Kanadas huvudstad ligger endast två timmar bort med buss, jag reste hit ofta för att hälsa på min flickvän men för andra räcker det nog med ett besök. På vintern kan man åka skridskor längs hela kanalen vilket var väldigt härligt! - Toronto o Kanadas största stad är nästan ett måste om man är på östsidan, extremt häftigt, väldigt god mat! (Jag skippade tv-tornet) Bussen dit tar ett tag men är verkligen helt okej.

Quebec City och Quebecs huvudstad är en av de äldre städerna i Kanada och därmed den stad som är mest lik Europa, mycket gamla fina byggnader, fin helt enkelt. Också helt okej att åka buss. - New York o Klart man inte missar en helg i New York när Montréal ligger precis ovanför. Bussen tar ”endast” åtta timmar vilket enkelt plöjs på en nattbuss! 

Vt17

Montreal brukar beskrivas som den mest europeiska i Nordamerika och det levde den väl upp till. Det fanns alltid något att göra även under vintern. I över lag är Montréal och Kanada ganska dyrt med priser liknande Sverige. Dessutom är det långa avstånd mellan städer men det gick bra att ta nattbuss till New York eller Toronto. Dessutom anordnade HECange, skolans välkomstkommitté, resor till bland annat Quebec och Boston. Kommittén anordnade även en välkomstvecka som även om den var väldigt dyr var väldigt bra och ett bra sätt att träffa alla utbytesstudenter.

Under terminen anordnades flera evenemang och man kunde även delta i event anordnade av andra organisationer på skola. I Montréal går det lätt att ta sig runt med kollektivtrafik och via skolan får man ett intyg som gör att man kan skaffa ett kort som gäller i 4 månader för cirka 1000 kr. Mobilabonnemang är väldigt dyra, jag skaffade ett abonnemang med bara data från Fido för 15 dollar i månaden (tänkt för ipads) för annars var det runt 40–50 dollar per månad.

Jag ordnade boende via Get Your Place vilket rekommenderas av skolan då de knappt har några egna bostäder. Det var smidigt men kostade ganska mycket för ganska dålig standard. Om man har möjlighet skulle jag rekommendera att lösa boende på annat sätt (via uthyrningssidor på Facebook eller att söka bostad på plats). Men om man som jag åker på utbyte under våren och är tvungen att vara på plats 5 januari var det ändå väldigt smidigt, det gäller bara att inte förvänta sig att lägenheten stämmer överens med bilderna. Rekommenderar starkt att bo i Le Plateau och inte vid universitet.

Glöm inte bort att skaffa ett försäkringsintyg från försäkringskassan som gör att man slipper betala skolans annars obligatoriska sjukförsäkring. Utbildningen Det är en business school med mycket mer inriktning mot företag i jämförelse med Uppsalas väldigt akademiska inriktning. Kursernas svårighet motsvarar Uppsalas eller möjligen lättare. Innan hade jag hört rykten om att utbyte i Kanada skulle vara väldigt tufft akademiskt men utmaningen var främst mängden av uppgifter, texter och prov som genomföras. Undervisningen ges i mindre klasser mellan cirka 30 – 60 elever och läraren förväntar sig att man interagerar då man även bedöms på sitt deltagande. Från skolan sida fick man ett väldigt bra bemötande både av lärare, organisation och elever. Betygsbedömningen görs olika beroende på kurs men generellt bedömdes deltagande, inlämningsuppgifter, mid terms och final exams. Dock hade man inte alla moment i alla kurser men generellt sätt så var kontinuerligt uppgifter som skulle lämnas in under terminen. Det kan också vara värt att kolla vilken typ av examination kurser har för att på så sätt dela upp prov så man får några midterm och några finals vilket gör det mer överkomligt. I övrigt så är skolan och dess lokaler väldigt moderna och fräscha.

Kurser

Systemet för att välja kurser vid HEC var först till kvarn. Det gällde alltså att ha kollat upp vilka kurser man var intresserad av och framförallt kollat att inte lektioner och examinationer krockar med varandra. Ett tips är att man på HEC en linge (sidan där man väljer kurser dit man får ett tillfälligt inlogg av utbytesansvariga på skolan) kan lägga till kurserna i sin korg redan innan det officiella datumet vilket gör att du kan hitta kurser och kolla datum för att sedan vid tiden de öppnar snabbt bara kan klicka igenom och då lättare få plats på kurserna man är intresserad av. De flesta utbytesstudenter väljer att lägga sina klasser så att man har i varje fall antingen måndag eller fredag ledigt för att lättare kunna resa. Varje kurs innebär en 3 timmars lektion varje vecka vilket kan vara förlagts i två olika byggnader med ungefär 10 minuters promenad mellan. Det finns en stor förkärlek för grupparbeten vilket kan vara bra att vara beredd på då det i alla mina kurser fanns större eller mindre arbeten under terminen.

Siffran som kursen börjar med motsvarar vilket år lokala studenter rekommenderas kursen dvs. 300604A är en tredjeårskurs medan 240598A är en andraårskurs. HEC främst är en fransktalande skola så det finns ett begränsat antal engelskspråkiga kurser som därmed ofta har ganska många utbytesstudenter i varje kurs. Vanligen var det cirka 50/50 kanadensiska alternativt franska studenter som studerade hela utbildningen i Kanada gentemot utbytesstudenter. Det fanns även några kurser på spanska. Det fanns även språkkurser, flera utbytesstudenter gick dem och den enklaste nivån skulle vara nybörjare men de flesta som läste den hade tidigare studerat franska som man i Sverige studerat Bspråk även om vissa var nybörjare. 5 kurser motsvarar 30 hp men då jag hade poäng ta av från tidigare valde jag att följa tidigare utbytesstudenter rekommendationer att bara läsa 4 kurser vilket jag var väldigt glad att jag gjorde.

  • 300604A – International Management (motsvarande C-nivå) Var i överlag väldigt nöjd med mina kurser men det här var den ändå som inte var bra. Väldigt enformigt där läraren gick igenom exakt det artiklarna man skulle förbereda handlade om samt ett Case till varje föreläsning. Innehöll en större gruppuppgift om ett företags internationalisering samt finals i slutet av terminen som var någorlunda lätt men med mycket modeller/begrepp att lära sig utantill.
  • 302114A – International Social Innovation (motsvarande C-nivå) Väldigt engagerad lärare (Joseph) som brann för socialt företagande. Väldigt annorlunda mot kurser i Uppsala med stark koppling till existerande företag och projekt. Innehöll ett stort grupparbete men vägdes upp av en ganska lätt hemtenta.
  • 240598A – Management Skills (motsvarande B-nivå) Fanns två grupper, jag hade François Lafortune som var VP för ett stort sminkföretag i Kanada. Väldigt praktisk kurs där du får öva på att hålla tal, analysera Case kring människors beteende och framförallt delar läraren med sig av hans erfarenheter. Tidvis en krävande kurs med krävande lärare men också den kurs jag är mest glad att jag valde.
  • 244007A – Corporate Social Responsibility (motsvarande C-nivå) En förhållandevis grundläggande kurs kring CSR men som också tar in olika synvinklar och ger både positiva och negativa exempel kring hur CSR fungerar. Jag tyckte denna kurs var väldigt bra för att jag är intresserad av ämnet och på ett mycket djupare sätt än i Uppsala fick chansen att lära mig mer om det. Var inte allt för krävande. Att åka på utbyte till Montreal och HEC Montréal var fantastiskt och jag rekommenderar det starkt!

Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se