Reseberättelser Laval

VT20 - 1

Kurserna jag läste var:

  • ENT-1010 Being Entrepreneurial: Passion for Creation and Action
  • ENT-2117 New Venture Creation
  • ENT-2147 Design Thinking for Entrepreneurs and Product Managers
  • GIE-3104 International Human Resource Management
  • MRK-2119 Brand Management

Kursvalsprocess

Sökte kurserna ungefär två månader innan jag skulle åka iväg till Kanada. Laval skickade med inloggningsuppgifter och instruktioner. Valde sedan de kurser som jag tyckte verkade intressanta, hade också fått lite information kring dem i tidigare reseberättelser. Innan jag skickade iväg min ansökan om vilka kurser jag skulle läsa, skickade jag ett förhandsbesked till personalen på företagsekonomiska institutionen i Uppsala. Efter att de godkänt detta, så att inga kurser överlappande, skickade jag iväg min kursansökan till värduniversitetet.

Studier

​Undervisningen på Université Laval skedde i vanliga klassrum, alltså inga stora föreläsningssalar. Antalet personer på varje kurs varierade, men ungefär runt 15-20 personer per kurs. Fördelen med små klasser var att man fick mer personlig kontakt, både med lärare och studenter. Läste fem kurser parallellt vilken var en liten omställning till en början, men man vande sig ganska snabbt. Upplägget var att man hade en lektion i veckan för varje kurs. Den största nackdelen med detta var att lektionerna blev långa och utdragna. Examinationsformerna förändrades en del på grund av Corona situationen där vissa prov ersattes med stora inlämningsuppgifter. Vanligtvis hade vi veckovisa quiz (test) i de flesta kurserna, vilket jag tyckte var ett bra sätt för att inte hamna efter i undervisningen. Nivån var väl liknande som i Uppsala. Tillgång till studieplatser var stor med olika lokaler på campus och även i boendet. Datorrum fanns, men de flesta hade egna datorer med sig.

Mottagandet

Mottagandet av utbytesstudenterna var bra, speciellt introduktionen, där lärde man känna personerna som man skulle studera med. Olika event och aktiviteter där man fick uppleva hur det var att bo i Quebéc City. Bland annat åkte man skridskor tillsammans och man besökte studentpuben. De som anordnande introduktionsveckan hade en Facebookgrupp där det mesta postades.

Boende

På Campus bodde jag i ett korridorsrum som universitetet ordnat till mig. Där delade man kök och toalett. Trivdes jättebra med mitt boende, dels på grund av de stora umgängesytorna som fanns men också att det var väldigt fint och fräscht. Det städades regelbundet vilket gjorde att det var en fräsch miljö att vistas i. Stora kök och tvättstugor medförde att man inte behövde trängas med varandra. Egen kyl behövde man dock ordna till sitt rum. På campusområdet fanns ett ställe man kunde hyra detta till ett överkomligt pris. Sedan gick jag till en Walmart som var lokaliserad nära campuset och köpte diverse köksprylar.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var ungefär som i Sverige. Jag tog bidrag och lånet från CSN och klarade mig bra. Hade sparat lite pengar innan utbytet så att jag skulle kunna göra resor/aktiviteter vid sidan om. Hyran för mitt korridorsrum i campusområdet låg på ungefär 2 600 kr i månaden.

Fritid

På fritiden umgicks jag mest med de andra utbytesstudenterna. Campusområdet hade mycket umgängesytor där man kunde spela pingis och biljard. Åkte även på lite utflykter, skridskor och skidor. Universitetet hade även en sportanläggning. Där kunde man spela fotboll, tennis, hockey, simma och så fanns det ett modernt gym. Medlemskap för att få tillgång till anläggningen kostade runt 500 kronor, för en termin.

Övrigt

Quebéc City är en stad där nästan 90% har franska som modersmål. Jag åkte dit utan några förkunskaper i franska och kände att det inte begränsade mig något då nästan alla kunde prata engelska. Att tillägga är att Kanada har en kylig vinter, så varma kläder rekommenderas att man tar med.

Helhetsintryck

Trots Corona situationen vilket resulterade i att jag fick åka hem tidigare, tyckte jag jättemycket om Kanada och Quebéc City. En nyttig erfarenhet för livet där jag lärt mig extremt mycket. Det bästa, var alla människor runt om från hela världen som jag lärde känna där. Vi håller fortfarande kontakt idag och kommer definitivt besöka några i framtiden.

Ht16 - 1

Kurserna som jag läste är:

  • GSF-4038 Venture Capital
  • MNG-3101 Small Businesses Strategic Management and Entrepreneurship
  • MRK-3102 International Marketing
  • SIO-1101 Information Systems and Technologies
  • MNG-1103 Organizational Behavior

Studier

I Quebec är undervisningsmetoden liknande den som vi har på gymnasiet. Små grupper och alla är aktiva på lektionerna. Lärarna kan ditt namn och varje vecka har man i vissa kurser som läxor. Tentor eller större arbeten görs i mitten och slutet av terminen och man har en “reading week” efter den första tentaperioden, som är mer likt ett lov. Fördelen är att man känner att man hela tiden måste göra någonting och det är svårt att hamna efter i studierna. Samtidigt blir nivån lite lägre, men det kanske inte gör något då man varit mer aktiv och löst problem på vägen. Undervisningsmetoden leder också till att lärare och studenter kommer mycket närmare varandra. Nackdelen är att man inte lär sig att ta ansvar på samma sätt som vi får göra i Sverige, utan det är fortfarande många kontrollinstanser som hjälper på vägen. Det leder till att alla blir godkända, men man behöver inte planera sina studier på samma sätt. Jag läste det som i Sverige räknas som Fek B, hade 5 stycken ämnen en gång per vecka i 3 timmar, alltså 15 timmars undervisning i veckan. Kraven som ställdes vid prov var lägre än i Uppsala, i och med att proven var max 30 procent av betyget och ibland fanns 1X2 frågor. Det fanns datorer som man kunde sitta vid, men nästan alla studenter har sina egna.

Mottagande

Vi hade en väldigt rolig introduktionsvecka där man fick testa på olika aktiviteter och lokala maträtter. Från flygplatsen blev jag upphämtad av min buddys familj och det gjorde mottagandet väldigt bra. Sedan höll vi kontakten under terminen och ens buddy kunde hjälpa under hela utbytet om man så önskade.

Boende

Jag bodde på campus i en tjejkorridor och det fungerade bra och var relativt billigt, ca 2500 kr per månad. Man behövde inte leta boende då detta var garanterat av universitetet. Man delade kök och badrum med andra studenter, men behövde köpa alla köksredskap samt kyl själv. Dock fanns det städare i korridoren, så man behövde inte ha städvecka. Ett tips är att gå med i Globe FSA Market facebookgrupp, där alla studenter säljer gamla prylar.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var ungefär som Sverige, förutom resor som var mycket dyrare. För att åka runt i Kanada eller till USA så rekommenderar jag att använda sig av Kangaride, där man köper en plats i bilen av någon. Detta gör det roligt och billigt att ta sig runt till Toronto, Ottawa och Montreal. Jag har för mig att utbytesstudenter inte fick jobba enligt migrationslagarna i Kanada, men det var heller inget som behövdes.

Fritid

Globe FSA, en internationell förening anordnade många resor och aktiviteter, samt en gala i slutet av utbytet. Man kunde följa med till Kuba, Niagara Falls, Toronto, samt New York. Bland aktiviteter i Quebec fanns bland annat: Whale watching, Siberia Spa och vandringar i nationalparker. På campus fanns en bra sportanläggning och gallerior med massvis av butiker inom gångavstånd.

Övrigt

Tänk på att Quebec har en stark prägling av den franska kulturen och språket. Om man inte kan ett ord franska är det bra att lära sig några enkla uttryck och ha respekt för att människor inte kan engelska där. Det gick bra då man oftast var alla internationella studenter tillsammans. Men vid vissa situationer kunde man uppleva språkliga barriärer.

Helhetsintryck

På det hela så tyckte jag att utbytet var fantastiskt och man fick uppleva och lära sig mycket om Kanada. Det var intressant att se hur olika ett land kunde vara, beroende på var man befann sig och att kulturen kunde skilja sig så mycket. Det är lärorikt att flytta utomlands, få nya vänner från hela världen och utmana sig själv! 

Ht16 - 2

Dessa kurser läste jag:

  • Doing Business in US
  • International Marketing
  • Human Resource Management
  • två franska språkkurser

Studier

Största skillnaden från studierna i Québec är att man läser flera kurser samtidigt. 5 kurser blir = 30 hp från Uppsala. Detta innebär också att det flera tentor samtidigt vilket är uppdelat i Mid-terms och Finals. De businesskurser jag läste har en del lagarbete att göra. Försök att hamna i en bra grupp från början så det blir enklare att göra grupparbetena. Den generella nivån är lägre än hemma i Uppsala och tentorna är mer mot 1X2 frågor. Då kurserna fungerar mer som gymnasiekurser så har man flera examinationer beroende på vad för kurs man läser. Alltså är det inte bara en tenta utan mer mindre arbeten under terminen. Klasserna är mindre också än hemma med mer lärarkontakt. Alla har med sin dator under lektionerna. Ett tips är att kolla när kurserna har lektioner så det blir ingen dubbelbokning eller dåliga tider. Jag läste själv måndag-onsdag. Utbudet med engelskakurser är inte heller så stort. Om du är flytande i det franska språket så finns det businesskurser på franska också som jag fick en förståelse var lite svårare.

Språk / Mottagande / Globe FSA

Först och främst pratar man främst franska i provinsen Québec och inte engelska först. Jag trodde att alla skulle vara tvåspråkiga men så är inte fallet vilket var en liten chock i början. Om du pratar franska eller förstår en del så kommer det till användning. Om du är helt ny till språket så klarar du dig helt och hållet men ha lite tålamod i början då första språket är franska. Innan du kommer till Quebec så kommer du bli tilldelad en ”buddy” som har till uppgift att hjälpa dig i början. Alla buddies pratar engelska och vissa av buddies är mer seriösa än andra men oftast hjälper alla till i början, speciellt upphämtning på flygplatsen.

Det finns en förening som heter Globe FSA som arrangerar detta och massa annat under terminen. Din buddy kontaktar dig innan terminens början. Ta vara på denna person då du kan få mycket hjälp i början. Förening Globe FSA anordnar massa evenemang under terminens gång. Först och främst har de en ”Welcome week”. Detta bokas och betalas innan terminen börjar, jag rekommenderar den STARKT då alla utbytesstudenter träffas innan skolan börjar. Efter denna vecka hittar du ofta de personer du hänger resten av terminen så väldigt värt att gå på!

Utöver welcome week arrangerar föreningen massa annat runt om Québec och även längre resor. Med förening åkte jag bland annat på:

  • Welcome Week – med massa aktiviteter
  • Valsafari i norra Québec
  • Weekend till New York
  • En vecka till Kuba
  • Sibiriskt Spa Sugar Shack – där lönnsirap görs etc.
  • En weekend till Toronto

Föreningen består av 7 studenter som gör detta på sidan om, kan liknas lite som Uppsala ekonomer men med primärt fokus på utbytesstudenter. Förening har en position som heter Vice President International vilket jag personligen sökte till och blev även. Detta var ett superkul ansvar och rekommenderar om du är en person som gillar att arbeta ideellt och ha något på sidan om. Mitt största ansvar var att vara kontakt med alla utbytesstudenter och speciellt sälja in resor som föreningen gjorde. Hade även helt och hållet ansvar för en avslutningsfest för 300 personer. Helt enkelt ett väldigt roligt uppdrag! Mer info om positionen kommer du få under terminen!

Boende / Campus

Alla flesta studenter bor på campus vilket jag rekommenderar att man gör också då det är knepigt att hitta något att hyra. Ett hett tips var ute i god tid och kontakta campusboendet tidigt! Campusrum kostar cirka 2500 kr per månad. I mitt hus som hette Marie Alphonse Parent hände allt campusliv på. Huset är uppdelat i gångar A-E med tio våningar i vardera gång. I varje korridor som är uppdelade med kill- och tjejkorridorer finns det toaletter och duschar. Inne på ditt eget rum har du ett handfat, garderob, skrivbord och säng. Alla korridor och gångar delar kök vilket gör att köket är gigantiskt! I köket samlades alla studenter för att käka och innan man gick ut. Nere vid köket har du ett skåp där du kan ha dina torr-varor och dina köksartiklar. Du måste fixa dina köksgrejer själv, detta kan köpas av studenter eller från butiker i närheten. Leta på Globe FSA Market Facebook gruppen, där postas det massa annonser. Jag löste det med att få skjuts av min buddy som körde mig till Walmart där jag köpte saker till köket och rummet! Du måste till exempel ha en kyl på rummet vilket du kan köpa eller hyra under terminen.

Utöver mitt hus finns flera campushus i närheten. Hela campusområdet är som liten egen stad då campus ligger 10-15 minuter bort med buss från staden. På campus i en av byggnaderna finns restaurang, sjukstuga, biluthyrning, cykeluthyrning, campusbutik och universitetspuben. Bara ett stenkast därifrån har du bibliotek, olika fakultetsbyggnader och idrottsanläggning PEPS. De har gym, tennis och squashbanor, simhall, ishall, basketplan, amerikanskt fotbolls plan. Stark rekommendation att skaffa kort där!! Lite längre bort men fortfarande gångavstånd finns stora shoppingcenter. Busshållplats finns även på campus och Uber finns även tillgängligt.

Övrigt studentliv / ekonomi

Québec som stad är en mysig stad med mycket historisk prägel. Stadens centrum påminner lite om Gamla Stan. Inne staden har du även pubar och nattklubbar. Under lediga helger försökte jag dock att resa mycket till närliggande städer vilket jag rekommenderar! Att resa inom Kanada är dock rätt dyrt Att åka till Montreal till exempel, vilket jag gjorde tre gånger, kan lösas med att åka med Kangaride som är en ”ride sharing” plattform för privatpersoner. Billigt och effektivt!

Att bo i Québec rent ekonomiskt är lite som Sverige. Jag skaffade även ett SIM-kort när jag gjorde min termin. Det är upp till var och en om man tycker det är värt. Nummer 1 så är SIM-kort och hela mobilmarknaden i Kanada väldigt dyr jämfört med Sverige. Jag rekommenderar det i det stora hela och köp via Fido, betalade 40CAD för 1 GB data och samtal + sms. Dyrt men värt i slutändan!

Helhetsintrycket

Wow! Jag hade en superbra termin bort i Québec! Träffat människor från hela världen och många har jag nära kontakt med idag! Ta chansen och åk till Québec och Laval!!! 

Ht15 - 1

Språket

Utan några som helst förkunskaper i franska var jag supernervös över hur livet som student skulle bli i den fransktalande delen av Kanada. Efter några kluriga första dagar, visade sig snabbt att det inte var några problem alls. Universitetet håller en intensivkurs i franska under sommaren för de som vill lär sig grunderna, men jag valde att avstå denna på grund av jobb hemma i Sverige. De som studerar business på Université Laval är generellt sett duktiga på engelska och det är enkelt att göra sig förstådd i butiker/restauranger. Dessutom är det många utbytesstudenter från Europa på universitetet vilket gör att engelskan snabbt faller sig naturligt.

Studier

För att kunna tillgodoräkna sig 30 hp är det nödvändigt att läsa fem kurser under en utbytestermin på Université Laval. Detta skiljer sig en del från Uppsala där man läser en kurs i taget. Denna typ av studier innebär också mid-terms, finals och uppsatser i alla fem kurser under korta tidsintervaller. Dock upplevde jag nivån på studierna lägre i Quebéc än i Uppsala och tyckte inte att det var några problem att bli godkänd i kurserna. På grund av att franskan är första språket i Quebec var utbudet av engelska kurser inte det största (vill minnas att det fanns ca 20 kurser att välja mellan när jag sökte), så är man fransktalande finns det mer att välja på. Över lag är jag nöjd med kurserna jag valde, men hade jag fått byta ut några av dem så hade det varit MNG-3101 och SIO-1101.

  • GIE-4105 Doing Business in the United States
  • MNG-1103 Organizational Behaviour
  • MNG-2002 Human Resource Management
  • MNG-3101 Small Business Strategic Management and Entrepreneurship
  • SIO-1101 Information Systems and Technologies

Boende

Jag bodde i ett av de fyra boenden som finns på campusområdet. Dessa består av korridorer som är uppdelade i tjej- och killkorridorer. I varje korridor bor cirka 10-11 personer som delar på två toaletter och två duschar. Rummen är väldigt basic och har en säng, skrivbord, garderober och ett handfat. I byggnaden finns tv-rum, grupprum, tvättstuga, biljard/pingis och stora ytor att plugga/hänga på. I min byggnad bodde de allra flesta utbytesstudenterna, vilket självklart innebar mycket folk men också väldigt bra gemenskap. Köket delas av alla korridorer, vilket ledde till att det vid vissa tider på dygnet var ganska fullt. Dock resulterade detta ofta i gemensam matlagning, middagar samt förfester så för mig var det inga större problem. Jag hyrde kylskåp samt köpte en mikro att ha på rummet, vilket jag starkt rekommenderar.

Campus

Universitetet i sig är väldigt stort vilket resulterar i ett enormt campusområde. I anslutning till boendet finns restaurang, sjukstuga, affär, biluthyrning, cykeluthyrning och universitetspub. Några hundra meter därifrån ligger bibliotek, skola och idrottsanläggningen Peps med gym, tennisbanor, simhall, ishall, basketplan, amerikansk fotboll. En ytterligare kort promenad bort finns största shoppingcentret. Närmsta busshållplats ligger precis utanför boendet och det är enkelt att ta både buss och taxi ner till centrum.

Mottagande

Université Laval’s studentförening för ekonomer, Globe FSA, var väldigt aktiva och hjälpsamma i alla typer av frågor. I början av terminen anordnar de en introvecka för alla nya studenter som jag starkt rekommenderar. Där får man chans att skapa en första kontakt med andra utbytisar. Under hela terminen anordnar även Globe FSA olika typer av aktiviteter som är frivilliga att delta i. Under min termin kunde man delta i vandring i nationalparken, forsränning, resor till Toronto, New York, Cuba samt olika aktiviteter som är typiska för Québec. Jag hade dessutom tur som blev tilldelad en otroligt hjälpsam buddy som hjälpte mig att komma till rätta när jag anlände. Han svarade på alla frågor jag hade inför utbytet samt hämtade mig på flygplatsen. Vi tog även en tur på campusområdet tillsammans vilket kan vara till hjälp i början.

Fritid/Resor

Jag använde så mycket ledig till som möjligt till att resa och jag rekommenderar att göra detsamma. Har du en weekend eller vecka ledigt - passa på! I mitten av terminen har alla studenter en ledig vecka som kallas reading week. Beroende på vad man läser för kurser kan den ligga före eller efter midterm-week och jag hade tur som fick den efter. Under den veckan passade vi på att åka till Cuba. Québec ligger relativt nära Montréal, Ottawa, Toronto, Boston och det var billigt att hyra bil om man gick ihop ett gäng. Tyvärr kom inte snön förrän min sista vecka så det blev inte så mycket skidåkning som jag hoppats på, men om man gillar utförsåkning finns det anläggningar både i QC och utanför Montréal. De största nattklubbarna ligger på Grand Allé nere i centrum och bästa dagarna för att hänga där är fredagar och lördagar. Hit tar man sig enkelt med buss/taxi från campusboendet. Torsdagarna spenderades på universitetspuben.

Helhetsintryck

Allt som allt är jag otroligt nöjd med mitt utbyte och min tid i Québec. Jag har träffat så mycket härliga människor från olika delar av världen och klyschigt nog fått vänner för livet. Får du chansen, ta den – tveka inte! 

Ht15 -2 

Föreningen som ansvarar för universitetets utbytesstudenter är väldigt aktiva, trevliga och duktiga. Rekommenderar att man deltar under ”introduktionsveckan”. Samma förening arrangerar även många aktiviteter som olika vandringar i nationalparker, valsafari och mycket mer. Dessutom finns det möjlighet att följa med på lite längre resor till Toronto, NY och Kuba. När det kommer till språket är det franska som gäller (men det går att klara sig med engelska också). Personligen var jag inte jättebra på franska när jag åkte dit, men kände att jag klarade mig helt ok med att enbart prata engelska. Ibland kan det vara lite svårt att förstå administrativ information och vissa instruktioner, men det finns alltid någon som kan hjälpa till. Så, låt inte språket hindra dig från att åka.

Universitetsområdet är helt enormt med allt vad man kan tänka sig. Om man vill behöver man aldrig lämna campus. Dessutom finns tre stora köpcenter väldigt nära.

Jag bodde på campus för 333 CAD/månad. Rummen är inte jättefräscha, men det fungerar att helt ok att bo där en termin. Det finns flera olika byggnader på campus, jag bodde i Marie-Parent. Skulle rekommendera alla att bo på campus och försöka få rum i den byggnaden. Det är där flest bor och det är där som alla förfester är (enormt kök på första våningen)!

Kursutbudet är inte så stort (på engelska) men nivån är lätt. Alla kurser går samtidigt, men godkänt är inte svårt att uppnå (dock kan vissa grupparbeten ta lång tid).

För att summera rekommenderar jag verkligen att åka till Québec! Jag hade väldigt roligt och träffade många nya vänner. Det geografiska läget är dessutom bra för att resa runt. Montreal, Toronto, Boston och NY ligger relativt nära!


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se