Reseberättelser Laval

Ht23 - 1

Studier

30 högskolepoäng (15 credits) Kurser jag valde:

 • Human resource management (Undergraduate Level)
 • Information systems and technologies (Graduate Level)
 • Doing Business in United States (Graduate Level)
 • Intercultural Business Communication (Undergraduate Level)
 • Project management (Graduate Level) 

Jag är generellt nöjd över de kurser jag valt då det tillät mig att gå utanför min comfort-zone och upptäcka ämnen jag kanske inte hade funderat över tidigare. Det är något snävt kursval på universitet om du inte talar franska, det går absolut men något man kanske borde vara beredd på. I början av maj ville universitet i Kanada veta vilka kurser man skulle läsa och den processen skedde via deras hemsida. De ville absolut garantera att man inte läst något liknande tidigare och ville därför ha bekräftelse på det från International Mobility Office i Uppsala. I Sverige är vi inte så vana med att ha flera kurser samtidigt och i och med det så var det periodvis ganska stressigt att studera till flera prov som ska genomföras samma vecka men eftersom det är något man vet om innan man åker så kan man planera sin tid bättre. Annars tycker jag inte nivån på studierna var mer avancerade än i Uppsala. Nivån var generellt lägre men i och med skillnaden i systemen så krävdes det mycket tid och på så sätt blev utmanande. Min största rekommendation är att man hänger med från början och inte skjuter upp saker för då kan det bli svårhanterligt.

Mottagande

Quebec City är en otroligt vacker stad och jag är väldigt glad över att jag åkte just under höstterminen. När vi landade så var det sommarvärme och vi fick några riktigt fina dagar i området och ut på Ile d’orleans där det finns en drös med gårdar och besöka för diverse smakprovning. Sen att få uppleva höst och vinter var otroligt med alla färger. Skolan arrangerade mängder med aktiviteter såsom fester, utflykter, vandringar och så vidare. Innan vi åkte så fick man inbjudan till introduktionsdagar som skulle ske ett par dagar innan terminsstarten. Den kan jag starkt rekommendera då de absolut flesta utbytesstudenterna närvarar och det blir en bra chans att träffa de man kommer spendera de kommande månaderna med. Dessa intro-dagar inkluderade en busstur runt Quebec City och campusområdet, smakprov på deras lokala rätt ”Poutine” och flera aktiviteter.

Det var väldigt många utbytesstudenter och skolan var duktiga på att arrangera aktiviteter för just utbytesstudenter men även aktiviteter som riktar sig till personer från enbart din byggnad såsom filmkvällar och danser. Skolan är dock väldigt duktig på att skicka ut information inför kommande veckor. 

Boende

Jag lyckades få ett rum på campus, vilket; trots sin relativt låga standard var billig men framförallt nära till skolan, umgänge och lokaltrafik vilket definitivt hjälpte. Sök boendet tidigt då det är ett ”first come, first serve” upplägg. Det kostade ungefär 3500 kronor i månaden. Några vänner hyrde en lägenhet under terminen och det var definitivt bättre standard men det man förlorar är gemenskapen vilket oftast sker på campus. Det är cirka 5 minuter med buss eller cirka 15 minuters promenad till Walmart eller Metro, vilket är de större matbutikerna i området placerade i shopping centret. 

Ekonomi

Jag upplevde att Kanada generellt var något dyrare än Sverige men i och med att boendet är billigt så räckte studiemedlen till. Att resa inom Kanada var dock dyrt men vi reste med en app som heter poparide, som är en rideshare app när vi gjorde utflykter till Montreal och liknande. Vilket definitivt var det billigaste alternativet. Är man ett gäng på några personer så kan det vara värt att hyra bil eller liknande, vilket inte heller var speciellt dyrt. Vi gjorde ett par utlandsresor under lugnare veckor och då var flygbolaget Flair Airlines något vi reste med på grund av deras billiga alternativ. Det finns möjlighet till att jobba extra men då måste man se till att söka ett speciellt VISA/ETA vilket jag inte gjorde och därför inte arbetade men såg flera organisationer där de sökte studenter. 

Kan även rekommendera skolans gym som var utrustat med det mesta man kan behöva, många olika sportalternativ och kostade enbart 60 kanadensiska dollar för hela vistelsen. Busskort kommer man behöva då det är längre distanser man åker ibland så skaffa det tidigt, det kostade ungefär 120 dollar för hela terminen och gäller även på färjan över till Levis.

Övrigt

Något jag inte visste innan är hur pass fransktalande Quebec City är. Många talar inte engelska alls, dock är skolan exkluderad från det där alla är otroligt hjälpsamma och såklart erbjuder kurser på engelska! De är dock väldigt stolta över sin kultur och det är något man märker snabbt bara genom att gå runt i gamla stan och se på arkitekturen; det är som att vara i en gammal fransk by. Montreal är mer engelsktalande än Quebec City men då det ligger i provinsen Quebec så är franska det primära språket även där. 

Ht23 - 2

Övergripande

Jag läste höstterminen 2023 vid Université Laval i Québec City (Kanada). Québec City är en av de äldsta städerna i Nordamerika, vilket märks i stadskärnorna där det kryllar av gamla och fina byggnader. Québec i sig är en provins där Québec City är huvudstaden och det officiella språket är franska efter tidigare kolonialisering. Universitetet ligger cirka 20 minuter med buss från stadskärnan, men busskort fixar du enkelt via skolan och det är inte särskilt dyrt.

Kursvalsprocess

I och med att det var en fransk skola fanns det inte ett jättestort utbud av kurser på engelska att läsa som man inte redan har läst. Var därmed ute i god tid med att skicka in dina tilltänkta kurser för förhandsbesked. Jag studerade 15 högskolepoäng Företagsekonomi C och 15 högskolepoäng biämne i form av följande kurser:

 • GIE-4105 Doing Business in the United States
 • SIO-1101 Information Systems and Technologies
 • MNG-3005 Intercultural Communications
 • MNG-2116 Principles of Responsible Management
 • ENT-3101 Small Business Management and Entrepreneurship

Kurserna släpps i april, så håll utkik, men du kan redan nu kolla på förra årets kurser för att få en övergripande bild av hur allt ser ut. I maj kommer skolan att kontakta dig gällande kursval, men du behöver inte oroa dig för någon kursregistrering, för det sköter skolan åt dig.

Studier

Först och främst hölls alla föreläsningarna i betydligt mindre klasser än i Uppsala. Den minsta klassen hade endast tolv stycken registrerade studenter medan den största hade runt 60–70 stycken. Detta gjorde att man hade en närmare relation till lärarna, vilket i sin tur gjorde det lättare att ställa frågor under och efter föreläsningarna. Lärarna var även mer engagerade i de olika grupparbetena man hade och hjälpte gärna till med att guida en i rätt riktning.

Vidare har jag endast haft en kurs i taget i Uppsala, medan jag i Kanada hade fem stycken samtidigt. Detta tyckte jag var en ganska stor omställning, särskilt med tanke på att man hade midterms i alla ämnen under en och samma vecka, och detsamma gällde för finals. Utöver midterms och finals hade man även grupparbeten i nästintill alla kurser samtidigt, vilket innebar att man verkligen fick planera sina studier. Själva betygssystemet var upplagt på så sätt att 100 % var det högsta betyget på en viss uppgift eller ett prov, men att dessa uppgifter och prov utgjorde olika mycket av det totala betyget. Betyget på ett midterm utgjorde exempelvis 30% av det totala betyget, medan finals kanske utgjorde 40%.

Man hade även “läxor” som kanske inte alltid var betygsatta, men det gällde att man ändå gjorde dessa i och med att man hade diskussioner under föreläsningarna. Även om detta var en ytterligare en stor skillnad jämfört med Uppsala ledde detta till att man satte sig in i kursen i större utsträckning, och i slutändan kanske också lärde sig mer. Det skall även tilläggas att jag fick intrycket av att kraven som ställdes på de olika proven och uppgifterna inte var lika höga i Kanada. Det var visserligen fler examinationer, men det var betydligt lättare att uppnå högre betyg.

Så för att summera de generella fördelarna och nackdelarna med Kanada jämfört Uppsala var det en omställning att ha fler kurser samtidigt samt fler examinationer inom dessa kurser, men att det samtidigt var lättare att uppnå högre betyg. Att ha mer engagerade lärare var ett plus eftersom att det gjorde lärandet mer intressant. Avslutningsvis jobbade även de flesta lärarna vid sidan om inom det berörda området, vilket gjorde att undervisningen även fick en starkare koppling till hur det ser ut i arbetslivet, vilket var något jag gillade starkt.

Mottagande

I början av terminen anordnades två välkomstdagar för alla utbytesstudenter där man fick information om både skolan och Québec som provins. Detta var otroligt spännande eftersom att Québec är en ganska självständig provins med en annorlunda kultur än övriga Kanada. I Québec City har över 90% franska som modersmål, men de allra flesta pratar engelska också, särskilt de yngre. Jag skulle dock rekommendera att man lär sig några artighetsfraser på franska i och med det fanns tillfällen där jag träffade äldre personer som faktiskt hade det svårt för engelska. Tillbaka till välkomstdagarna så fick man delta i bland annat skridskoåkning (hockey är religion i Québec) och två kvällar på studentpuben. Välkomstdagarna var kanske inte lika omfattande i Uppsala, men det var där jag träffade mina närmsta kompisar, så deltagande där kan jag varmt rekommendera. Kontaktpersoner var även engagerade och svarar på alla frågor man kan tänkas ha.

Boende

Jag bodde i ett korridorsrum som man kunde söka via skolan. Rummet i sig var på cirka 10 kvadratmeter med gemensam dusch, toalett och kök. Boendet i sig höll väl kanske inte jättehög standard, men låg på campus, vilket innebär närhet till klassrum, skolans gym och även mataffär. En fördel med mitt boende var även att de flesta jag lärde känna bodde i samma boende så att man exempelvis kunde laga mat tillsammans och hänga i boendets olika aktivitetsrum. Det fanns bland annat biljard och pingis, en trevlig aktivitet som man kan kombinera med alkohol innan en eventuell utekväll. Skolans pub/klubb låg även ett stenkast från de flesta boendena och arrangerade ofta roliga event, men jag skulle ändå rekommendera att du tar dig till stan för en utekväll eller två då pulsen där är högre. Vidare hade även skolan en helt nybyggd idrottslokal med fräscht gym, pool, tennis, badminton och så vidare. Ett gymkort som gav dig tillgång till allt detta kostade endast 500 kronor för en termin.

Ekonomi

Under mitt utbyte var kronan ganska svag, vilket innebar att levnadskostnaderna var ganska mycket högre än i Sverige. Det märktes särskilt av när man skulle handla mat. Å andra sidan fanns det saker såsom kyckling och köttfärs som ofta var på extrapris och därmed var billigare än hemma, men andra vardagsvaror var ofta dyrare. Skillnaden var inte så pass stor att man inte klarade sig på CSN dock. Själva studentboendet kostade runt 3500 kronor i månaden, men med en starkare krona blir det såklart billigare.

Aktiviteter

Skolan hade likt Uppsala olika fakulteter som anordnar massor av aktiviteter. Det fanns även ett slags utskott för utbytesstudenter, men vi blev en ganska sammansvetsad grupp som hittade på egna saker istället. Montreal, en stad på runt två miljoner och med ett fantastiskt uteliv ligger endast cirka tre timmar bort, och runt omkring Québec finns dessutom väldigt fin natur där hiking är väldigt populärt. Precis utanför staden ligger även en ö, île d'orléans, med flera vingårdar som passar för er vinintresserade, kanske en varm höstdag. Vidare har skolan en veckas ledigt efter midterms, vilket innebär fantastiska möjligheter att resa. Många drog till New York, andra flög ner till Karibien, och vi tog vårt pick och pack till Mexiko för en väldigt billig peng. För att avsluta detta är kanadensisk fotboll, mer eller mindre exakt samma som amerikansk fotboll, väldigt stort i Kanada också, och särskilt i Québec. Skolans arena rymmer 12 000 och innan varje match anordnas stora tailgates med tusentals människor där det är hög musik, massor med dryckeslekar och annat kul.

Summering

Sammanfattningsvis hade jag en fantastisk tid i Québec. Staden i sig var gammal, fin och bjöd på många aktiviteter samt möjligheter till ett roligt uteliv. Även om skolan skilde sig ganska mycket från hur det är i Uppsala, kände jag ändå att ett större engagemang från skolans sida gjorde lärandet roligare. Jag kan varmt rekommendera att delta i aktiviteter i början av terminen för att hitta den grupp du kommer att umgås med, så att ni sedan kan planera eget, exempelvis en resa. För att avsluta det hela tycker jag att ni inte ska söka till Université Laval bara för skolan och stadens skull, utan även för allting du kan göra under ett utbyte i Kanada.

VT20 - 1

Kurserna jag läste var:

 • ENT-1010 Being Entrepreneurial: Passion for Creation and Action
 • ENT-2117 New Venture Creation
 • ENT-2147 Design Thinking for Entrepreneurs and Product Managers
 • GIE-3104 International Human Resource Management
 • MRK-2119 Brand Management

Kursvalsprocess

Sökte kurserna ungefär två månader innan jag skulle åka iväg till Kanada. Laval skickade med inloggningsuppgifter och instruktioner. Valde sedan de kurser som jag tyckte verkade intressanta, hade också fått lite information kring dem i tidigare reseberättelser. Innan jag skickade iväg min ansökan om vilka kurser jag skulle läsa, skickade jag ett förhandsbesked till personalen på företagsekonomiska institutionen i Uppsala. Efter att de godkänt detta, så att inga kurser överlappande, skickade jag iväg min kursansökan till värduniversitetet.

Studier

​Undervisningen på Université Laval skedde i vanliga klassrum, alltså inga stora föreläsningssalar. Antalet personer på varje kurs varierade, men ungefär runt 15-20 personer per kurs. Fördelen med små klasser var att man fick mer personlig kontakt, både med lärare och studenter. Läste fem kurser parallellt vilken var en liten omställning till en början, men man vande sig ganska snabbt. Upplägget var att man hade en lektion i veckan för varje kurs. Den största nackdelen med detta var att lektionerna blev långa och utdragna. Examinationsformerna förändrades en del på grund av Corona situationen där vissa prov ersattes med stora inlämningsuppgifter. Vanligtvis hade vi veckovisa quiz (test) i de flesta kurserna, vilket jag tyckte var ett bra sätt för att inte hamna efter i undervisningen. Nivån var väl liknande som i Uppsala. Tillgång till studieplatser var stor med olika lokaler på campus och även i boendet. Datorrum fanns, men de flesta hade egna datorer med sig.

Mottagandet

Mottagandet av utbytesstudenterna var bra, speciellt introduktionen, där lärde man känna personerna som man skulle studera med. Olika event och aktiviteter där man fick uppleva hur det var att bo i Quebéc City. Bland annat åkte man skridskor tillsammans och man besökte studentpuben. De som anordnande introduktionsveckan hade en Facebookgrupp där det mesta postades.

Boende

På Campus bodde jag i ett korridorsrum som universitetet ordnat till mig. Där delade man kök och toalett. Trivdes jättebra med mitt boende, dels på grund av de stora umgängesytorna som fanns men också att det var väldigt fint och fräscht. Det städades regelbundet vilket gjorde att det var en fräsch miljö att vistas i. Stora kök och tvättstugor medförde att man inte behövde trängas med varandra. Egen kyl behövde man dock ordna till sitt rum. På campusområdet fanns ett ställe man kunde hyra detta till ett överkomligt pris. Sedan gick jag till en Walmart som var lokaliserad nära campuset och köpte diverse köksprylar.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var ungefär som i Sverige. Jag tog bidrag och lånet från CSN och klarade mig bra. Hade sparat lite pengar innan utbytet så att jag skulle kunna göra resor/aktiviteter vid sidan om. Hyran för mitt korridorsrum i campusområdet låg på ungefär 2 600 kr i månaden.

Fritid

På fritiden umgicks jag mest med de andra utbytesstudenterna. Campusområdet hade mycket umgängesytor där man kunde spela pingis och biljard. Åkte även på lite utflykter, skridskor och skidor. Universitetet hade även en sportanläggning. Där kunde man spela fotboll, tennis, hockey, simma och så fanns det ett modernt gym. Medlemskap för att få tillgång till anläggningen kostade runt 500 kronor, för en termin.

Övrigt

Quebéc City är en stad där nästan 90% har franska som modersmål. Jag åkte dit utan några förkunskaper i franska och kände att det inte begränsade mig något då nästan alla kunde prata engelska. Att tillägga är att Kanada har en kylig vinter, så varma kläder rekommenderas att man tar med.

Helhetsintryck

Trots Corona situationen vilket resulterade i att jag fick åka hem tidigare, tyckte jag jättemycket om Kanada och Quebéc City. En nyttig erfarenhet för livet där jag lärt mig extremt mycket. Det bästa, var alla människor runt om från hela världen som jag lärde känna där. Vi håller fortfarande kontakt idag och kommer definitivt besöka några i framtiden.

Ht16 - 1

Kurserna som jag läste är:

 • GSF-4038 Venture Capital
 • MNG-3101 Small Businesses Strategic Management and Entrepreneurship
 • MRK-3102 International Marketing
 • SIO-1101 Information Systems and Technologies
 • MNG-1103 Organizational Behavior

Studier

I Quebec är undervisningsmetoden liknande den som vi har på gymnasiet. Små grupper och alla är aktiva på lektionerna. Lärarna kan ditt namn och varje vecka har man i vissa kurser som läxor. Tentor eller större arbeten görs i mitten och slutet av terminen och man har en “reading week” efter den första tentaperioden, som är mer likt ett lov. Fördelen är att man känner att man hela tiden måste göra någonting och det är svårt att hamna efter i studierna. Samtidigt blir nivån lite lägre, men det kanske inte gör något då man varit mer aktiv och löst problem på vägen. Undervisningsmetoden leder också till att lärare och studenter kommer mycket närmare varandra. Nackdelen är att man inte lär sig att ta ansvar på samma sätt som vi får göra i Sverige, utan det är fortfarande många kontrollinstanser som hjälper på vägen. Det leder till att alla blir godkända, men man behöver inte planera sina studier på samma sätt. Jag läste det som i Sverige räknas som Fek B, hade 5 stycken ämnen en gång per vecka i 3 timmar, alltså 15 timmars undervisning i veckan. Kraven som ställdes vid prov var lägre än i Uppsala, i och med att proven var max 30 procent av betyget och ibland fanns 1X2 frågor. Det fanns datorer som man kunde sitta vid, men nästan alla studenter har sina egna.

Mottagande

Vi hade en väldigt rolig introduktionsvecka där man fick testa på olika aktiviteter och lokala maträtter. Från flygplatsen blev jag upphämtad av min buddys familj och det gjorde mottagandet väldigt bra. Sedan höll vi kontakten under terminen och ens buddy kunde hjälpa under hela utbytet om man så önskade.

Boende

Jag bodde på campus i en tjejkorridor och det fungerade bra och var relativt billigt, ca 2500 kr per månad. Man behövde inte leta boende då detta var garanterat av universitetet. Man delade kök och badrum med andra studenter, men behövde köpa alla köksredskap samt kyl själv. Dock fanns det städare i korridoren, så man behövde inte ha städvecka. Ett tips är att gå med i Globe FSA Market facebookgrupp, där alla studenter säljer gamla prylar.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var ungefär som Sverige, förutom resor som var mycket dyrare. För att åka runt i Kanada eller till USA så rekommenderar jag att använda sig av Kangaride, där man köper en plats i bilen av någon. Detta gör det roligt och billigt att ta sig runt till Toronto, Ottawa och Montreal. Jag har för mig att utbytesstudenter inte fick jobba enligt migrationslagarna i Kanada, men det var heller inget som behövdes.

Fritid

Globe FSA, en internationell förening anordnade många resor och aktiviteter, samt en gala i slutet av utbytet. Man kunde följa med till Kuba, Niagara Falls, Toronto, samt New York. Bland aktiviteter i Quebec fanns bland annat: Whale watching, Siberia Spa och vandringar i nationalparker. På campus fanns en bra sportanläggning och gallerior med massvis av butiker inom gångavstånd.

Övrigt

Tänk på att Quebec har en stark prägling av den franska kulturen och språket. Om man inte kan ett ord franska är det bra att lära sig några enkla uttryck och ha respekt för att människor inte kan engelska där. Det gick bra då man oftast var alla internationella studenter tillsammans. Men vid vissa situationer kunde man uppleva språkliga barriärer.

Helhetsintryck

På det hela så tyckte jag att utbytet var fantastiskt och man fick uppleva och lära sig mycket om Kanada. Det var intressant att se hur olika ett land kunde vara, beroende på var man befann sig och att kulturen kunde skilja sig så mycket. Det är lärorikt att flytta utomlands, få nya vänner från hela världen och utmana sig själv! 

Ht16 - 2

Dessa kurser läste jag:

 • Doing Business in US
 • International Marketing
 • Human Resource Management
 • två franska språkkurser

Studier

Största skillnaden från studierna i Québec är att man läser flera kurser samtidigt. 5 kurser blir = 30 hp från Uppsala. Detta innebär också att det flera tentor samtidigt vilket är uppdelat i Mid-terms och Finals. De businesskurser jag läste har en del lagarbete att göra. Försök att hamna i en bra grupp från början så det blir enklare att göra grupparbetena. Den generella nivån är lägre än hemma i Uppsala och tentorna är mer mot 1X2 frågor. Då kurserna fungerar mer som gymnasiekurser så har man flera examinationer beroende på vad för kurs man läser. Alltså är det inte bara en tenta utan mer mindre arbeten under terminen. Klasserna är mindre också än hemma med mer lärarkontakt. Alla har med sin dator under lektionerna. Ett tips är att kolla när kurserna har lektioner så det blir ingen dubbelbokning eller dåliga tider. Jag läste själv måndag-onsdag. Utbudet med engelskakurser är inte heller så stort. Om du är flytande i det franska språket så finns det businesskurser på franska också som jag fick en förståelse var lite svårare.

Språk / Mottagande / Globe FSA

Först och främst pratar man främst franska i provinsen Québec och inte engelska först. Jag trodde att alla skulle vara tvåspråkiga men så är inte fallet vilket var en liten chock i början. Om du pratar franska eller förstår en del så kommer det till användning. Om du är helt ny till språket så klarar du dig helt och hållet men ha lite tålamod i början då första språket är franska. Innan du kommer till Quebec så kommer du bli tilldelad en ”buddy” som har till uppgift att hjälpa dig i början. Alla buddies pratar engelska och vissa av buddies är mer seriösa än andra men oftast hjälper alla till i början, speciellt upphämtning på flygplatsen.

Det finns en förening som heter Globe FSA som arrangerar detta och massa annat under terminen. Din buddy kontaktar dig innan terminens början. Ta vara på denna person då du kan få mycket hjälp i början. Förening Globe FSA anordnar massa evenemang under terminens gång. Först och främst har de en ”Welcome week”. Detta bokas och betalas innan terminen börjar, jag rekommenderar den STARKT då alla utbytesstudenter träffas innan skolan börjar. Efter denna vecka hittar du ofta de personer du hänger resten av terminen så väldigt värt att gå på!

Utöver welcome week arrangerar föreningen massa annat runt om Québec och även längre resor. Med förening åkte jag bland annat på:

 • Welcome Week – med massa aktiviteter
 • Valsafari i norra Québec
 • Weekend till New York
 • En vecka till Kuba
 • Sibiriskt Spa Sugar Shack – där lönnsirap görs etc.
 • En weekend till Toronto

Föreningen består av 7 studenter som gör detta på sidan om, kan liknas lite som Uppsala ekonomer men med primärt fokus på utbytesstudenter. Förening har en position som heter Vice President International vilket jag personligen sökte till och blev även. Detta var ett superkul ansvar och rekommenderar om du är en person som gillar att arbeta ideellt och ha något på sidan om. Mitt största ansvar var att vara kontakt med alla utbytesstudenter och speciellt sälja in resor som föreningen gjorde. Hade även helt och hållet ansvar för en avslutningsfest för 300 personer. Helt enkelt ett väldigt roligt uppdrag! Mer info om positionen kommer du få under terminen!

Boende / Campus

Alla flesta studenter bor på campus vilket jag rekommenderar att man gör också då det är knepigt att hitta något att hyra. Ett hett tips var ute i god tid och kontakta campusboendet tidigt! Campusrum kostar cirka 2500 kr per månad. I mitt hus som hette Marie Alphonse Parent hände allt campusliv på. Huset är uppdelat i gångar A-E med tio våningar i vardera gång. I varje korridor som är uppdelade med kill- och tjejkorridorer finns det toaletter och duschar. Inne på ditt eget rum har du ett handfat, garderob, skrivbord och säng. Alla korridor och gångar delar kök vilket gör att köket är gigantiskt! I köket samlades alla studenter för att käka och innan man gick ut. Nere vid köket har du ett skåp där du kan ha dina torr-varor och dina köksartiklar. Du måste fixa dina köksgrejer själv, detta kan köpas av studenter eller från butiker i närheten. Leta på Globe FSA Market Facebook gruppen, där postas det massa annonser. Jag löste det med att få skjuts av min buddy som körde mig till Walmart där jag köpte saker till köket och rummet! Du måste till exempel ha en kyl på rummet vilket du kan köpa eller hyra under terminen.

Utöver mitt hus finns flera campushus i närheten. Hela campusområdet är som liten egen stad då campus ligger 10-15 minuter bort med buss från staden. På campus i en av byggnaderna finns restaurang, sjukstuga, biluthyrning, cykeluthyrning, campusbutik och universitetspuben. Bara ett stenkast därifrån har du bibliotek, olika fakultetsbyggnader och idrottsanläggning PEPS. De har gym, tennis och squashbanor, simhall, ishall, basketplan, amerikanskt fotbolls plan. Stark rekommendation att skaffa kort där!! Lite längre bort men fortfarande gångavstånd finns stora shoppingcenter. Busshållplats finns även på campus och Uber finns även tillgängligt.

Övrigt studentliv / ekonomi

Québec som stad är en mysig stad med mycket historisk prägel. Stadens centrum påminner lite om Gamla Stan. Inne staden har du även pubar och nattklubbar. Under lediga helger försökte jag dock att resa mycket till närliggande städer vilket jag rekommenderar! Att resa inom Kanada är dock rätt dyrt Att åka till Montreal till exempel, vilket jag gjorde tre gånger, kan lösas med att åka med Kangaride som är en ”ride sharing” plattform för privatpersoner. Billigt och effektivt!

Att bo i Québec rent ekonomiskt är lite som Sverige. Jag skaffade även ett SIM-kort när jag gjorde min termin. Det är upp till var och en om man tycker det är värt. Nummer 1 så är SIM-kort och hela mobilmarknaden i Kanada väldigt dyr jämfört med Sverige. Jag rekommenderar det i det stora hela och köp via Fido, betalade 40CAD för 1 GB data och samtal + sms. Dyrt men värt i slutändan!

Helhetsintrycket

Wow! Jag hade en superbra termin bort i Québec! Träffat människor från hela världen och många har jag nära kontakt med idag! Ta chansen och åk till Québec och Laval!!! 

Senast uppdaterad: 2024-02-28