Reseberättelser Ottawa Ht

Ht23-1

När jag skriver detta sitter jag på flygplatsen för att lämna min utbytestermin i Ottawa och vill passa på att summera denna tid när det är färskt i minnet. Denna hösttermin 2023, min femte termin, har jag läst företagsekonomi på C-nivå för att förbereda mig för uppsatsskrivande i vår, men framförallt har jag fått uppleva en ny stad och ett land samt träffat underbara människor. Jag hoppas denna text kan vara till hjälp och kanske inspirera någon att också ta steget över Atlanten och ut i världen. 

Förberedelser 

Då vi fick besked om antagning redan på våren fanns det gott om tid att utforska kurser, boende och andra praktiska detaljer. Vid tillfället minns jag däremot att det kändes lite stressigt då de hade en relativt tidig deadline för att ansöka om kurser, det underlättade inte heller att förhandsbeskedet hade en handläggningstid. Se till att utforska kurserna tidigt så att du hinner få ditt förhandsbesked innan deadline för kursansökan. Den tidiga deadlinen visade sig senare vara mindre väsentlig, det var möjligt att byta kurser till och med cirka två veckor in på terminen. 

Boende visade sig däremot vara mer huvudvärk. Inhemska studenter har förtur på alla rum på campus och det är först till kvarn på lediga rum. Inte nog med detta visade det sig att de hade tekniska problem med sidan där man ansökte om boende på campus. För mig innebar detta att jag fick leta externt boende och jag hamnade 20 minuter promenad från Campus i ett rum med kokvrå precis intill Rideau-river – fantastisk utsikt att vakna till varje morgon. Hyran var cirka 10 tusen kronor/månad, det plus mat och nöjen exklusive resor landade på runt 15-16 tusen kronor/månad.  

Studier

Jag läste fem kurser varav fyra motsvarade fek-c, jag var antagen för att läsa minst 15 hp fek-c. Jag var orolig att kurserna skulle vara för tidskrävande och intensiva med tanke på nivån, det visade sig dock vara ganska lugnt. Kurserna är uppbyggda på många små uppgifter och den slutliga tentan motsvarande som max 40 % av betyget. Detta innebar att jag i praktiken var godkänd på flera kurser innan jag skrev den sista tentan. 

Kurserna jag läste var: 

 • Operations Management 3301: Kursinnehållet i sig var intressant och givande på många sätt med tillämpbara lärdomar. Gillar man statistik och att räkna i allmänhet bör man uppskatta denna kurs. Professorn som var ansvarig för min sektion å andra sidan var aningen grå i sin karaktär – hennes föreläsningar krävde tålamod från studenterna. 
 • Competitive Intelligence 3316: Denna kurs var mindre givande i min mening, kursinnehållet var svårt att ta till sig och jag tyckte aldrig syftet med kursen uttrycktes på ett tydligt sätt. Detta kan bero på en kombination av professorns pedagogik och mitt engagemang, hur som helst inte min favoritkurs. 
 • International Business 3318: På tal om favoritkurs, här har vi min. Denna kurs var intressant från start till slut med roliga delmoment och matnyttigt innehåll. En av uppgifterna var en casetävling baserat på ett riktigt case med prispengar, tyvärr fick jag inte ta del av dessa men det var en rolig utmaning. 
 • Management in The New Economy 4312: Denna kurs fokuserar nästan uteslutande på miljöomställning och hur företagande kan se ut i framtiden. Det var onekligen en intressant kurs, men stundvis kändes innehållet aningen naivt och utgjorde en stark kontrast till vad man tidigare lärt sig samt till de övriga kurserna jag läste samtidigt. 
 • Management of Innovation 4316: Slutligen, denna utmanade kurs. Som fyran antyder är detta en “fjärdeårskurs” och var aningen svårare än de övriga. Innehållet i sig var givande och intressant men denna kurs stal lite tid från de andra. 

Mottagande

Telfer International – en studentklubb för internationella studenter vid Telfer School of Management anordnade ett välkomstevent/orienteringsdag vilken var både informativ och rolig. Rekommenderar starkt att följa dem på sociala medier för att hålla dig uppdaterad, annars fick alla internationella studenter som skulle studera på just denna fakultet mail från dem innan terminsstart. Se därför till att hålla utkik i din mailkorg som värduniversitetet förser dig med.  

Därtill fanns det massvis med events som pågick runt om detta under “welcome week”, dit studenter från alla delar av universitetet var välkomna att delta. Även Telfer anordnade en typ av inspark de kallar “101 week” där man kan delta mot en avgift. Jag var inte med på det sistnämnda men pratade med andra utbytesstudenter som tyckte det var kul. Värt att nämna är att det framför allt är förstaårsstudenter som deltar – vissa endast 17 år. 

Fritid

Det fanns gott om möjligheter att roa sig på fritiden men man kan behöva vara lite kreativ och ha energi. Staden är inte enorm, ungefär som Stockholm till antalet men upplevs mindre då stora områden består av mindre, förortsaktiga hus. Med det sagt finns det ett begränsat antal sevärdheter, men det finns. För att orientera mig i staden tog jag många joggingturer i början, något jag rekommenderar starkt. Man kan även med enkelhet ta sig en bit utanför staden och uppleva Gatineau Park – ett naturreservat man kan åka till över dagen. 

Vill man festa till det vänder man sig först och främst till Byward Market, där majoriteten av stadens klubbar finns. Det finns även en del på Elgin Street, där kan du även spela biljard på MacLaren´s. På vardagskvällar är det FnS (Father and Sons) som gäller, en bar dit i princip endast studenter går. Den ligger nära Campus och de har roliga temakvällar, karaoke på onsdagar till exempel.
Är man särskilt rastlös som person föreslår jag att du ansluter dig till studentklubbar som delar dina intressen, det finns sportklubbar, schackklubbar och mycket mer, dessa kan du hitta på universitetets hemsida. Själv var jag med i en klubb som heter “student voyagers” – en reseklubb. I praktiken innebar detta medlemskap att jag fick mail titt som tätt med tips om kommande event i staden – rekommenderas. 

Slutligen föreslår jag att boka in mindre resor, själv åkte jag till Montreal, Toronto, Algonquin park samt New York. Ottawa i all ära men jag kände starkt att jag ville se mig omkring när jag ändå var på den sidan Atlanten. Många åkte även till Banff på reading week något jag ångrar att jag inte gjorde i efterhand.

Helhetsintryck

Det som verkligen sticker ut med Ottawa eller kanske Kanada i allmänhet är hur sociala, trevliga och genuina människor är där. Min första eller andra dag i staden skulle jag köpa en flaska vatten och tuggummin i en mindre butik på ett hörn, till min förvåning fungerade inte mitt kort och betalningen misslyckades. Den snälla kassörskan gav mig istället dessa varor, trots att jag först tackade nej var hon påstridig, detta har aldrig hänt mig i Sverige. Efter det kände jag mig trygg med min omgivning. Vad gäller betalning för övrigt rekommenderar jag att skaffa Revolut eller motsvarande för att slippa misslyckade betalningar och transaktionsavgifter. 

Slutligen är det med ett tår i ögat jag nu ska hoppa på planet hem. Terminen var utan tvekan den mest spännande och utvecklande jag upplevt. Har du chansen att åka, ta den, du kommer inte ångra dig. 

Ht23 - 2

Fakta

Jag läste min femte termin på ekonomie kandidatprogrammet på University of Ottawa och tillhörde den ekonomiska institutionen Telfer School of Management. Eftersom man tillhörde ekonomihögskolan var det endast kurser i ekonomi och franska som man kunde välja på. Om man vill kolla på vilka ekonomikurser som erbjuds är det ADM kurserna på University of Ottawas hemsida som man ska kolla på. I Kanada är en kandidat 4 år istället för 3 år som här i Sverige, det gör att man kan läsa både år 3 och år 4 kurser som företagsekonomi C, men en del kurser, speciellt år 3 nivå, kan överlappa med det man läst i Uppsala så jag rekommenderar starkt att vara ute i god tid med sitt förhandsbesked. Man fick information om antagning och kurser rätt tidigt, med deadline för kursval i mitten av maj. Däremot finns bra möjlighet att prova kurser och byta under de två första veckorna på terminen så man behöver inte känna någon större stress vid det första valet att allt måste bli rätt. Det jag vill flagga för är dels att söka förhandsbesked i tid, men också att man kan lägga upp sitt schema helt själv. Jag valde att ha fredagar ledigt för att enklare kunna åka på weekends utan att missa skola.

Kurser

Multinational Business Finance (ADM 3358): Detta är en år 3 kurs som behandlar den internationella finansmarknaden, valutamarknaden, samt utländska investerings- och finansieringsbeslut. Det är en intressant kurs, men som kan kräva mycket plugg beroende på vilken lärare man har och deras upplägg på examinationer.
System analysis, development and performance (ADM 3379): Även detta är en år 3 kurs som handlar om systemanalys och mer specifikt software development life cycle. Det är en kurs som jag lärde mig mycket och det kändes som en blandning mellan ekonomi och teknik vilket jag uppskattade. Läraren jag hade var också väldigt engagerad vilket bidrar till mitt goda betyg. Jag var den enda utbytesstudenten på denna kurs och jag fick höra att det är få som väljer den som valfri kurs så man bör ha ett intresse då det krävs att man lägger ner tid.
Business analytics (ADM 2302): Detta var min absoluta favoritkurs under hela utbytet. Det är en år 2 kurs, men som jag under hela utbytet fick höra att många väljer att skjuta på till sitt sista år då det är en svår kurs, var beredd att lägga tid. Har man fallenhet för matte och ser mönster så är det en väldigt lärorik kurs som handlar om maximering av vinst/minimering av kostnader, grafiska metoder, sensitivitetsanalys, binary/integer problems med mera. Innan lektionerna la läraren upp några korta (cirka 5 minuter) videos om ämnet som skulle diskuteras, för att sedan under lektionen räkna på problem, vilket var ett upplägg som jag verkligen gillade.
Strategic management (ADM 4311): Detta var en år 4 kurs och den som jag hade svårast för i början då jag inte var van vid upplägget. Det är en kurs som kräver mycket tid, men som i slutändan var rolig. Det är stort fokus på grupparbeten och den enda kursen jag läste som man inte examinerades på genom tentor. Lektionerna var upplagda som seminarier där man innan lektionerna skulle ha läst ett case och en artikel för att kunna förstå och delta under lektionen. Det var min enda kurs som hade “participation” som en del av betyget där ens 3 bästa deltaganden låg som underlag för “participation” delen av betyget. Kursen avslutades med en hel helg i skolan med ett simulationsspel som alla på kursen deltog i, det var kul men intensivt.
Cost accounting (ADM 3346): Detta är en år 3 kurs som handlar om olika costing modeller i redovisningen. Det var den kursen jag minst skulle rekommendera, inte för att det inte är en bra kurs, men för att det inte riktigt finns tiden att traggla redovisning vilket gör den svår. Det var även många gånger under kursens gång som läraren refererade till "prerequisite" kursen, och därmed skippade att gå igenom bitar som de i Ottawa redan hade läst, vilket gjorde det svårare för mig som inte läst den kursen innan. Läraren var bra och det fanns mycket inspelade exempel och förklaringar på Brightspace (deras motsvarighet till Studium).

Studier

Jag skulle säga att svårighetsgraden generellt är något högre på Uppsala universitet, men att arbetsbelastningen generellt är högre i Ottawa. Jag tror det till största del beror på skillnaden i examinationsmoment. I Uppsala är det tentan som avgör vilket betyg man får, i Ottawa var det uppgifter och quiz varje vecka i de flesta av mina ämnen, vilket räknades till betyget. I varje kurs syllabus fanns det procentandelar för de olika examinerande momenten. I stora drag skulle jag säga att betygen bestod till 30% av uppgifter och inlämningar under terminens gång, 30% midterm exam och 40% final exam. I alla mina kurser, förutom Strategic management som inte examineras genom tentor, hade jag två tentor, en i oktober och en i december. 3–21 december är det “exam period” och då har man alla final exams vilket gör det till en intensiv period, jag hade 4 tentor under en vecka. Det kan låta mycket, men eftersom man läser kurserna över hela terminen med uppgifter under vägen och en tenta i mitten på terminen så var man nästan alltid i fas vilket var väldigt skönt.

I Ottawa läser man även alla kurser parallellt till skillnad från Uppsala universitet där man läser en i taget. Jag tyckte upplägget liknande gymnasiet lite, vilket var ovant till en början, men jag gillade det ändå i slutändan. Klasserna var mindre och flera av lärarna visste vad man hette. Det var även likt gymnasiet ur aspekten att man förväntades delta verbalt under lektionen och inte endast lyssna och anteckna. Eftersom klasserna var mindre hade man en närmre relation till lärarna, många var engagerade och måna om att man förstod och hjälpte gärna till för att man var utbytesstudent. Generellt skulle jag säga att kraven på proven var likt hemma, det var främst tentor i sal för min del, men jag vet att många utbytesstudenter också hade online/hemtentor. Det är ett stort campus med alla byggnader på samma ställe, till skillnad från Uppsala där campusen är utspridd över hela staden. Det var fräscha lokaler och stor tillgång till studieplatser, speciellt enkelt eftersom alla byggnader ligger på samma ställe, en favoritdel av campuset var byggnaden CRX. Den största skillnaden mellan Uppsala universitet och University of Ottawa skulle jag säga är att deras skoldagar kan börja 08:30 och sluta 22:00. Jag hade lektioner 19–22 två dagar i veckan och även 2 av mina tentor den tiden vilket var ovant. Däremot kan man som jag tidigare skrev lägga upp sitt schema helt själv utifrån när lektionerna ges, skulle därför rekommendera att vara uppmärksam på tiderna då detta var något jag missade.

Mottagande

Telfer International anordnade en orientation day där vi åkte på utflykt till Gatineau park, fick en campus-tour och avslutade på kvällen med utgång på en klubb. Det var ett kul första event, men om man vill ha mer av en inspark skulle jag rekommendera att kolla upp “Frosh weeks” och “Welcome weeks”, jag deltog dock inte på dessa. De var supertrevliga och hjälpte gärna till med frågor om kurser, event, kulturella aspekter att ha koll på och så vidare.

Fritid

Universitetet ordnade många event för alla elever. Jag deltog mest på evenemang anordnade av Telfer och den internationella kommittén. Många roliga event, rekommenderar att gå på dem i början för att hitta andra utbytesstudenter som är i samma situation och som med stor sannolikhet läser samma kurser. Utöver det skulle jag säga att Elgin street och Byward market var där det hände mest. På Elgin street kan jag rekommendera MacLaren för biljard och Happy fish för mer klubb. På Byward var Hearts&Crowns en favoritbar hos många samt The show och Sky lounge för klubb. Det var mer en pub/bar stad än klubb, men det går absolut att hitta. Det största eventet anordnat av skolan var definitivt Panda Game. Det är en match i kanadensisk fotboll mellan de två stora universiteten i Ottawa. Alla hade merch, det var som en stor fest hela dagen, som avslutades på campusområdet. Känslan var att det är Ottawas Valborg så det är ett måste att uppleva om du åker hit.

Jag vill även slå ett slag för att upptäcka Kanada när man har chansen. Jag var i Toronto & Niagarafallen, Montreal och Banff National Park. Den häftigaste resan var definitivt Banff som vi besökte under Reading week. Det är en längre resa så jag skulle säga att 5 dagar är bra för att se mycket. Vi valde att hyra bil när vi var där, vilket underlättade då det var resväg mellan platserna, men om man åker dit tidigare på säsongen finns det bra bussförbindelser. Väljer du att åka till Banff vill jag rekommendera Peyto Lake, Lake Louise, Moraine Lake och Johnston Canyon. Otroliga vyer och vandringar. Många utbytesstudenter valde även att besöka Vancouver och New York.

Andra tips i Ottawa är sport. Det finns allt från rugby, baseboll, kanadensisk fotboll och hockey. Jag tycker verkligen att man ska passa på att uppleva en National Hockey League match med Ottawas lag Senators och fotbollen med laget Red Blacks. Jag kan även rekommendera julmarknaden vid TD Place och vår favoritrestaurang Joey’s.

Boende

Jag rekommenderar starkt att höra av sig till andra som ska iväg till samma ställe, det kan vara skönt att bolla allt från kurser, flyg, försäkringar med mera. Jag fick kontakt med en tjej från Lund under våren vilket jag är väldigt glad över. Vi hade svårt att söka boende på campus då det var problem med universitetets hemsida och tiden rann på. Vi bestämde oss därför för att kolla boende utanför campus och hitta en lägenhet via Airbnb i området Sandy Hill. Jag kan varmt rekommendera Sandy Hill, många studenter bor där och det är nära till campus (cirka 5–10 minuters promenad beroende på vilken byggnad man skulle till). Jag bodde med en tjej och en kille från Lund och det var så roligt, vi blev verkligen en liten familj!

Jag betalade cirka 9500 kronor per månad för boendet, men det var ungefär vad det kostade överallt. Jag umgicks med en del utbytesstudenter som bodde på campus och korridorerna var okej, men med duschar och toaletter i bås. Jag skulle även rekommendera att man har en meal plan om man bor i korridorerna på campus då det inte fanns utrustade kök. 

Ekonomi

Kanada är ett rätt dyrt land och man måste nästan vara beredd på att komma med en buffert utöver CSN. Vi kom fram till att CSN inklusive merkostnadslån för utbyte (cirka 14500kr/månad) täcker kostnader för boende och mat hemma, i alla fall i vårt fall. Aktiviteter och resor täcktes inte och det är därför smart att jobba och spara pengar innan. Det går säkert att jobba på plats, men det var inget vi undersökte eller prioriterade då vi ville lägga vår tid på att utforska staden och landet utöver skolan. Mat och utgångar var ungefär på samma prisnivå som i Sverige, där man märker störst prisskillnad är boendet. Även resor, hostel, flyg inom landet med mera var rimliga priser, likt hemma.

Övrigt

I Kanada förväntas man dricksa på i princip all service såsom taxi, bar, restaurang och så vidare cirka 10-15% (vi körde generellt 10%). Vi blev även lite chockade i början att moms inte är inräknat i priset på någonting utan läggs på 13% i Ottawa, det skiljer sig beroende på vilken provins man befinner sig i.

Kanadensare är otroligt trevliga och sociala personer. Jag vill slå ett slag för deras appar “kangaride” och “poparide” som vi använde oss av mycket när vi reste inom landet. Det är carpool-appar där man bokar en plats i en bil med en privatperson som ska resa till samma ställe. Det blir billigare och flexiblare än tåg, många hade upphämtningsplats på campus. Det går att läsa recensioner från tidigare passagerare och jag skulle rekommendera att kolla dessa, det kändes däremot aldrig farligt eller osäkert och ofta var man flera sällskap i en bil. Jag vill även rekommendera att skaffa Revolut kort, det var enkelt att betala med och inga transaktionsavgifter.

Helhetsintryck

Jag hade min absolut bästa, roligaste och mest utvecklande termin i Kanada. Jag lärde känna så fina människor och många som jag har fortsatt kontakt med. Det är svårt att summera en sån häftig termin i en kort berättelse, men jag kan inte säga annat än att om ni har chansen, ÅK, ni kommer inte ångra er!

Ht22-3

Fakta

Under höstterminen 2022 läste jag min utbytestermin på University of Ottawa i Kanada. Jag är mastersstudent och gjorde min utbytestermin under min tredje termin på mastersprogrammet i business and management. Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet kräver att vi läser businesskurser på vårt utbyte så jag läste alla mina kurser vid Telfer School of Management vid University of Ottawa, vilket är deras business school. Campus är väldigt stort och läser man businesskurser kommer man spendera mest tid i byggnaden som kallas Desmarais eller ”DMS”. Denna byggnad ligger i den yttersta kanten av campus och har 1-2 minuter gångavstånd till Ottawas stora shoppingcenter Rideau Center och en större busshållplats där man kan ta bussen om man inte skulle bo i närheten av skolan. 

Vid University of Ottawa behöver man läsa fem kurser samtidigt för att nå 30 hp heltidsstudier. Att läsa fem kurser samtidigt är nog den största skillnaden till att studera hemma i Sverige. Det krävdes extremt mycket tid för att hela tiden ligga i fas och hinna göra alla uppgifter som hade deadline varje vecka. Schemat bestod av föreläsningar och klasser i varje kurs en till två gånger per vecka och en deadline i varje kurs per vecka, vilket innebar att mycket tid behövde läggas på skolan och vissa veckor kändes det som att man skulle drunkna, tyvärr. Kurserna fick man välja redan i maj och man hade då ungefär en vecka på sig att hitta kurser man kunde läsa och sätta ihop ett eget schema. 

Studier

Jag läste alla kurser på engelska, men många erbjuds även på franska då uOttawa är en tvåspråkig skola. Klasserna var mycket större än vad jag, som mastersstudent, är van vid. Många klasser var upp till 90 personer, medan andra var runt 50-60 personer. Lärarna var väldigt engagerade och många visade att de ville skapa en relation till sina elever vilket var kul att se. Som tidigare nämnt läser man fem kurser parallellt vilket innebär mycket planering och tid lagt på studierna. Svårighetsgraden var lägre på uOttawa än i Uppsala, men arbetsbördan var mycket högre med konstanta deadlines. I december får man ett två-veckors fönster där alla kurser tentas av, vilket även där innebar mycket planering och tid för att hinna plugga inför varje final. 

Kurser

Då jag är mastersstudent hade jag inget annat krav än att jag behövde läsa businesskurser. Jag valde därför att endast läsa andra- och tredjeårskurser. De kurser jag läste var:

 • Organizational behavior (ADM2336): en kurs som grundade sig i beteendemässiga aspekter som påverkar organizational commitment och performance. Kursen bestod av 6 enkla gruppcase, ett midterm och ett final exam. Denna kurs var nog enklast in terms of workload, då man endast tenterade av den med midterm och final och inga större inlämningsuppgifter. Kursen krävde en dyr bok som vi lyckades hitta i en tidigare upplaga gratis online. 
 • International business (ADM3318): denna kurs var väldigt krävande, och hade ett ganska stort men basic NEK-fokus. Vår lärare var väldigt engagerad, men jag hade ganska svårt att förstå honom pga. hans indiska dialekt. Det var dock bra struktur på kursen och det var aldrig några oklarheter i vad som skulle göras. Kursen bestod av två individuella inlämningar, 3 quizzes, 3 discussion forums och ett final exam. I denna kurs behövde vi köpa en online hyrbok, vilket var det billigaste alternativet då den fysiska boken var väldigt dyr.
 • The entrepreneurial society (ADM2313): denna kurs handlade om entreprenörskap i olika former och om hur man startar upp, finansierar och så vidare ett nytt bolag. I den här kursen behövdes ingen bok, utan vi fick allt nödvändigt material på föreläsningarna vilket var väldigt skönt. Kursen tentades av med 3 individuella case, två gruppinlämningar, en gruppresentation och ett final exam. Jag gillade denna kurs och rekommenderar att man tar den. 
 • Cross-cultural management (3319): denna kurs handlade om cultural diversity i en business context. Det var väldigt mycket material varje vecka vilket innebar att man behövde plugga in väldigt mycket inför sitt final exam. Även denna kurs var rätt krävande då den innehöll 6 gruppcase, 2 större gruppinlämningar och ett final exam. Dock gillade jag innehållet så rekommenderar att ta denna kurs. 
 • Consumer behavior (3321): denna kurs skulle handla om consumer behavior, men at the end of the day var det en vanlig marknadsföringskurs. Läraren i denna kurs är väldigt karismatisk och engagerad och många studenter prisar honom. Han går inte riktigt igenom materialet i kursen utan använder sig av exempel för att förklara vilket kan vara både bra och dåligt. Jag kunde dock känna att han många gånger pratade lite för mycket om sig själv. Kursen bestod av 3 gruppcase, en gruppresentation som man jobbade med under hela terminen, och ett final exam som var väldigt tufft då 3 case skulle analyseras på 3 timmar. I övrigt var denna kurs nog den roligaste att delta.

I Kanada är det standard att endast ha multiple choice på tentorna, så i tre av kurserna bestod tentorna endast av flervalsfrågor, vilket var skönt men kräver väldigt mycket memorering. När man sätter ihop sitt eget schema bör man försöka få måndag och fredag helt ledigt för att kunna utnyttja helgerna för resor i den mån man kan. 

Mottagande

Mottagandet på skolan var bra, man fick information några veckor innan om att det skulle hållas en två dagars orientation för alla utbytesstudenter som skulle studera på Telfer. Dessa två dagar bestod av introduktionsinformation, rundtur på campus, en hike och andra aktiviteter. 

Boende

När man antogs till skolan fick man alternativet att ansöka om att bo i korridor anordnat via skolan. Jag visste rätt snabbt att korridor inte var något för mig då man inte visste om man skulle behöva dela sovrum med någon annan och att man inte får en privat toalett, utan man delar toaletter i bås med alla andra i korridoren. Jag och två andra tjejer från Uppsala försökte hitta boende via olika sidor på Facebook och andra sidor vi fått rekommenderat av skolan utanför campus. Det var väldigt svårt att hitta boende och det var framför allt väldigt väldigt dyrt. Det var också en stor risk att bli scammad på dessa sidor, så det slutade med att vi bokade en trerumslägenhet i Sandy Hill via Airbnb. Boendet kostade cirka 11 000 kronor i månaden per person, vilket vi fick höra var väldigt dyrt. Vi var dock nöjda med att ha hittat ett säkert boende och vi hade gångavstånd till både campus (cirka 10 minuter) och Byward Market (15-20 minuter). Sandy Hill kändes väldigt säkert och det bor en stor del studenter där, och jag skulle verkligen rekommendera att bo i Sandy Hill om ni inte väljer boende via skolan. 

Ekonomi

Vi fick nog en smärre chock när vi landade i Kanada och insåg hur dyrt det var där. Vid utbytesstudier får man något mindre från CSN varje månad, vilket gjorde det svårt att gå runt om man inte hade sparat mycket pengar i förväg, eller sökt ett stipendium. Framför allt att handla mat var dyrt, dels för att jag tror att inflationen kommit snabbare till Kanada, men också på grund av att svenska kronan var så himla svag mot kanadensiska dollarn under hösten. Viktigt att komma ihåg är att skatt läggs på priserna i efterhand så allt blir mycket dyrare än väntat, och man förväntas alltid dricksa 15–20% till alla serviceyrken så som på restaurang, i taxi och så vidare. Jag rekommenderar därför verkligen att spara mycket pengar och ansöka om stipendier om ni ska åka till Kanada. 

Fritid

Ottawa är en rätt liten stad så rent turistigt finns det inte jättemycket att se. Men man lär sig hitta ställen man gillar när man bor där under en längre tid. Promenader längs Rideau Canal är supermysiga och jag önskar att jag hade fått möjlighet att gå på den under vintern då den fryser och många åker skridskor längs kanalen. Vid Parliament Hill kan man se vackra solnedgångar, vilket jag rekommenderar och även titta på The Parliament Sound Show på sensommarkvällarna. Favoritrestaurangen blev Joey’s vid Byward Market, de hade väldigt god mat, prisvärda drinkar och härlig vibe. Skulle även rekommendera att åka med Shuttle bus (gratis) till Gatineau Park och vandra, både i slutet av sommaren och i oktober när alla träd skiftar i olika höstfärger. 

Ett måste när man är i Kanada är att gå på NHL, NLF och MLB. Ottawa har ett eget NHL lag och det går att se många hemmamatcher i deras egen arena. Skolan har också egna lag inom American football, hockey och så vidare, vilket jag rekommenderar att se på. I oktober anordnas även Panda Game, vilket är en derbymatch i American football mellan Ottawas två universitet University of Ottawa och Carlton University. Detta är den största derbymatchen mellan två universitet i hela Kanada, så det var en häftig upplevelse som verkligen firades. 
Jag rekommenderar också att resa mycket, om ni har råd med det. Det är dyrt att resa i Kanada och det är väldigt långa distanser vilket innebär att man behöver prioritera det framför skolan ibland om man vill få möjlighet. Jag åkte till Montreal, Toronto och Niagara falls, vilket var de närmsta distanserna och det jag hade möjlighet till. Det var häftigt att få uppleva större delar av Kanada än den stad man bor i, men jag önskar att jag hade fått möjlighet att åka även till den västra delen, så passa på när ni är i Kanada!

Helhetsintryck

I det stora hela är jag väldigt nöjd med mitt utbyte och jag är glad och tacksam att jag fick åka. Jag är glad att jag åkte längre bort än Europa då jag fick se städer jag antagligen inte fått se annars.  Trots mycket plugg så hade jag en jättebra termin i Ottawa och jag rekommenderar alla att ta chansen att åka om ni får den! 

Ht22-2

Fakta

Under höstterminen 2022 gjorde jag min utbytestermin i Kanada vid University of Ottawa. Jag gjorde denna utbytestermin under den femte terminen på ekonomi kandidaten med företagsekonomi som inriktning, då de som inte åker på utbyte kan välja valfria kurser.

På University of Ottawa läste jag parallellt fem ekonomikurser vid deras avdelning för ekonomi, Telfer School of Management, även en av de mest populära fakulteterna. ”Desmarais” (DMS) som är den centrala byggnaden för Telfer School of Management är en utav de fräschaste byggnaderna med flera stora föreläsningssalar. Dessutom ligger DMS väldigt nära ”Nordstrom” och ”Rideau Center” som är ett stort shoppingcentrum samt nära Byward Market som ligger i Downtown. 

Studier

På University of Ottawa så ges mer eller mindre alla kurser på franska och engelska, något som kan vara bra att veta inför när man sen ska söka kurser. Detta är eftersom Ottawa är både fransk- och engelsktalande. Vidare, när det kommer till storlekarna på klasserna så varierade dem utifrån vad professorerna föredrog. Generellt sett tycker jag att det är mindre klasser på uOttawa än det är på Uppsala. Min största klass bestod av 90 personer och min minsta bestod av kanske 30 personer. Detta gjorde att det va lättare att bygga en relation med professorerna eftersom man träffade dem kontinuerligt över terminen och klasserna inte var så stora.

Som jag nämnde under ”fakta” så läser man alla kurser parallellt vilket innebär att det ställer krav på att du kan planera, speciellt ifall du vill ut och resa. Vidare, tycker jag svårighetsgraden är något lägre på uOttawa än i Uppsala, men eftersom det är fem ämnen parallellt med deadlines rätt ofta så skulle jag säga att arbetsbördan på uOttawa är högre.

Kurser

Eftersom jag sökte utbytet för att läsa 15Hp FEK C + 15Hp biämne var jag tvungen att läsa minst tre av fem kurser på nivå 3000 vilket då motsvarade FEK C nivå. För att tillgodoräkna mig 30hp hemma så krävdes det att jag läste 5 kurser. De kurser jag läste var:

Consumer behavior (kurskod: ADM3321): En kurs som inte var speciellt svår men relativt intressant. Professorn brann verkligen för marknadsföring och många uppskattade hans klass. Jag tyckte ibland att han spårade ut och berättade lite väl mycket om vad han gjort karriärmässigt. Kursen bestod av flera delmoment: tre Case i grupp, en gruppredovisning, en individuell inlämning och sist en final bestående av Case. Generellt sett tyckte jag att det var en rolig kurs och skulle rekommendera att ta denna om du vill ha en kurs utan kurslitteratur och tycker att marknadsföring är kul.
International business (Kurskod: ADM3318): Detta var nog min favoritkurs trots att den kanske var en utav de mest krävande. Jag rekommenderar att ta denna klass med professor Hassan Ebrahimi, han var duktig på att föreläsa samt att man kunde lätt prata med honom om man undrade något om kursen. Denna kurs bestod av tre individuella delmoment: två inlämningar, och sist en skriftlig final.
New venture creation (kurskod: ADM3313): Denna kurs påminde lite om när man skrev en Business Plan under ungt företagande om man haft det. Kursen gick ut på att man skulle lära sig processer som ett nytt företag behöver gå igenom som Business Model, Business Validation och sist sammanställa allt till en Business Plan. Denna kurs hade bara en midterm och utöver det inlämningar på det jag nämnde ovan. Final motsvarade en färdigskriven Business Plan.
Advertising and sales promotion management (kurskod: ADM3326): Denna klassen var lite mindre klass och gavs av professor Michael Guollo som jag tyckte va en bra professor som verkligen brann för sitt ämne. Kursen var intressant men ibland var det väldigt mycket teori vilket gjorde att det krävdes nästan ett Case per vecka för att kunna få in all teori i ett sammanhang. Utöver Case skulle man i en grupp på tre personer göra tre ”Storyboards” och tre ”Ads” till ett Case som man senare i gruppen skulle göra ett Group Case på. Kursen avslutades med en skriftlig final.
Human resource management (kurskod: ADM2337): Detta var också en rolig kurs, men professorn hade väldigt röriga slides vilket gjorde det lite svårt att hänga med. Det ledde till att jag läste väldigt mycket i denna kurs för att känna att jag fått med allt och förstått det. Kursen bestod av fem grupp Case, en midterm och en final.

När du väl ska söka kurser kommer du se vilken professor som ger vilken kurs, och då skulle jag rekommendera dig att söka upp professorn på: www.ratemyprofessor.com. På hemsidan har nämligen de flesta professorer vid University of Ottawa fått betyg av tidigare studenter, som berättar vad de tyckte om professorerna och vilken svårighetsgrad kursen har. Eftersom du sen kommer välja kurserna och skapa ditt egna schema skulle jag rekommendera att försöka ha långa helger ifall du skulle vilja resa någonstans! Resa är något jag skulle rekommendera att göra.

Boende

Först försökte jag lösa boende via skolan men jag tyckte det var krångligt och jag kände väl inte riktigt för att bo med någon helt random, eller för att bara ha toaletter i form av bås. Dessutom skulle man betala hela hyran innan man flyttade in, vilket ändå blev runt 40 000kr. Därför kontaktade två andra tjejer från Uppsala universitet som jag sett skulle plugga på samma universitet när vi fick antagningslistan för de som blivit antagna på utbyte. Det var riktigt svårt att hitta boende och framför allt väldigt dyrt! Dessutom var man väldigt rädd för att bli scammad! Det slutade med att vi fick hyra en övervåning på ett stort hus i Sandy Hill via Airbnb. Huset låg 10 minuter gång från universitet och skolgymmet (som ingick för studenter) och kanske 15-20 minuter gång till Downtown. Boendet kostade ca 11 000 kr i månaden. Jag skulle verkligen rekommendera att bo i Sandy Hill om ni inte hittar boende via skolan.

Ekonomi

Eftersom man inte är berättigad Erasmus bidraget och man inte får så mycket extra av CSN så hade man inte så mycket pengar att röra sig på. För min del resulterade det i att jag fick använda mycket sparpengar. Kanada är generellt sett dyrare än Sverige och framför allt när SEK var så svag mot CAD. Det som gav mig mest en chock var hur otroligt dyr maten var! Så jag rekommenderar att söka stipendier alternativt att spara massa pengar.

Fritid

Jag skulle rekommendera att ta långa promenader längst Rideau Canal och gå till Parliament Hill för att dels kolla på fina solnedgångar, dels för att kolla på The Sound and Light Show on Parliament Hill! Jag och de andra svenska tjejerna fick snabbt även ett tycke för Joey´s en restaurang med både mycket god mat och dryck! Åker du på utbytet under hösten skulle jag även rekommendera att ta en Shuttle bus till Gatineau park.

Är du intresserad av sport finns det möjlighet att kolla på både NHL, NFL o.s.v. och det skulle jag verkligen rekommendera. Utöver det kan man även kolla på skollaget när de spelar olika sporter. Skolan anordnar även Shuttle bus till vissa matcher. Framförallt en match tycker jag ni ska gå på om ni har möjlighet och det är derbyt mellan Carlton University och University of Ottawa, även kallat Panda Game. Det va en häftig upplevelse!

Jag är oerhört glad och tacksam som fick möjlighet att åka på en utbytestermin på University of Ottawa. Det har vart så otroligt lärorikt och kul och jag är avundsjuk på er som har detta framför er! Jag kan verkligen rekommendera att söka till University of Ottawa!

Ht22-1

Fakta

Under höstterminen 2022 har jag varit på utbytestermin i Ottawa på University of Ottawa. Här läste jag fem olika blandade kurser. Dessa var, Consumer behavior, International Business, Management of Innovation, Business Data Mining och Alternative Investment & Risk Management. Kurserna gick parallellt över terminen och motsvarar heltidsstudier i Sverige. I processen för att välja kurser bistod skolan någon månad innan avfärd med en kurskatalog där studenter fick undersöka vilka kurser som var tillgängliga och sedan ansöka till dem via ett formulär som också tillhandahölls av universitetet.

Studier

De stora skillnaderna rent studiemässigt som jag upplevde det mellan Uppsala och Ottawa var att mycket i Ottawa var mer praktiskt anpassat och kopplat till olika aktuella händelser och praktiska exemplifieringar. Professorerna var över lag mycket engagerade även om det såklart är individuellt och även beroende av studenters preferenser. Men samtliga av de kurserna jag läste hade i min mening bra och engagerade professorer. Relationen mellan studenter och professorer var ungefär som det brukar vara i Sverige och långt mindre formell än vad jag hade förväntat mig.

Examinationsformerna var relativt varierande. Men många kurser har löpande quiz under terminen kombinerat med gruppuppgifter och sedan en avslutande tentamen men även där var det ofta flersvarsfrågor. Flertalet av kurser hade online examinering där studenterna satt i Zoom med ansvariga vakter. Denna typ av examinering är inte något jag upplevt nämnvärt ofta vid min tid på Uppsala universitet. Kvaliteten på studierna upplevde jag som mycket hög och min uppfattning är att det var ett högre tempo än vid Uppsala. Men kvaliteten var ungefär lika. Men det kan även ha berott på att det var fem kurser som gick parallellt vilket gjorde att det var viktigt att ha struktur i studierna.

Mottagande

Redan innan avfärd fanns det bra hjälp och information att få från mottagande universitet och de var alltid snabba att svara på frågor. Innan studierna startade så hade representanter för skolan ordnat med en informationsträff och rundvandring på campusområdet. Samt dagar med olika aktiviteter. Utöver detta så anordnades det med jämna mellanrum olika tillställningar för utbytesstudenter.

Boende

Då avdelningen för studentlägenheter på campus tyvärr i mitt fall var något svåra att få besked om gällande bostad så hyrde jag en lägenhet utanför campusområdet. Detta var dock inte något som jag upplevde som negativt då jag hittade en mycket trevlig lägenhet cirka 10 minuters bussfärd från centrum. Jag betalade cirka 13000 SEK för den månadsvis vilket var relativt billigt enligt flertalet som är boende i Ottawa.

Ekonomi

Min uppfattning är att det över lag var något dyrare än Sverige men vissa saker var billigare. Mat exempelvis var något som jag upplevde som avsevärt dyrare medan exempelvis teknik var billigare. Men även så har SEK varit ovanligt svag mot CAD vilket bidrog till ökade kostnader. Studiemedlet från CSN räckte inte nämnvärt långt för min del så jag fick använda mig av andra finansieringsmodeller såsom stipendier och sparpengar. Eftersom perioden för utbytet var cirka 4 månader så jobbade jag inte extra något. Men vid längre vistelse hade det troligtvis varit ett bra alternativ och det verkade finnas gott om möjligheter för extrajobb vid sidan om studierna.

Fritid

Skolan anordnade vissa aktiviteter för studenterna och det fanns även en speciell grupp som anordnade aktiviteter för utbytesstudenter. Av de aktiviteter jag deltog på så tycker jag det var mycket trevligt. Ottawa bjöd annars på flertalet andra aktiviteter såsom flertalet museum, marknader och trevlig natur.

Helhetsintryck

I det stora hela så tycker jag att utbytet har varit mycket trevlig och lärorikt. Universitetet var bra och det fanns mycket att se och göra i staden. Jag kan verkligen rekommendera andra studenter att åka på utbyte till University of Ottawa.
 

Ht19

Under höstterminen 2019 gjorde jag min utbytestermin vid University of Ottawa, Kanada, där jag läste ekonomikurser vid universitetets avdelning för ekonomi Telfer School of Management. Denna resa gjorde jag under min tredje termin på mastersprogrammet inom redovisning och finansiering vid Uppsala Universitet. Telfer School of Management Telfer School of Management, som är en del av University of Ottawa, är enheten för ekonomistudenter och är den mest populära fakulteten hos universitetet. Universitetet i helhet har ca 40,000 studenter från väldigt många delar av världen och utbytesstudenter är inget som det är brist av. Jag spenderade mina dagar på DMS, ”Desmarais”, som är relativt nybyggt med fina lokaler. De flesta håller sina ekonomikurser i denna byggnad så långt plasterna räcker till. Starbucks finns i DMS där jag ganska snabbt blev en stammis. Byggnaden ligger väldigt centralt i staden och 2 minuter från campus.

Storleken på klasserna varierar mycket. Beroende på lärarnas önskemål men även på vilket år som kursen tillhör. Om du väljer att läsa första/andra-års kurser så är klasserna oftast större (80-150 elever) medan flertal av kurserna för år 3-4 är betydligt mindre (15-30 elever). Jag upplevde svårighetsgraden på kurserna som enkla relativt till Uppsala. Detta kan dock vara för att jag läser andra-års kurser här i Ottawa medan jag läser mitt 5:e år hemma i Sverige. Här läser du samtliga kurser parallellt med mid-terms i september och finals i december, med flertal inlämningar i alla kurser. Detta gjorde att svårighetsgrader var lägre då man inte hade tid att gå in på djupet men arbetsbördan var mycket hög. Varje vecka nya uppgifter som ska in i flertal kurser. Planering blir viktigt (speciellt om du vill ut och resa en del)!!

Kurser

Jag valde under denna termin att läsa 4st kurser som motsvarar 24hp att tillgodoräkna. De flesta studenter läser 4 eller 5 kurser beroende på hur sitt hem-universitet väljer att räkna poäng. Jag kommer då att tillgodoräkna en ”gammal” kurs från Sverige som inte är inräknad i min tidigare kandidat examen för att täcka dessa missade 6hp. De kurser jag har läst är:

 • Social Context of Business Intressant kurs med fokus på de tre segmenten: business, government and the civil society. Jag hade 2 tentor och en gruppinlämning under kursen. Intressanta gästföreläsningar med focus på varje segment. Tyvärr lite väl mycket focus på Kanada, och man mår plugga på mycket information om hur kanadensisk government fungerar, lagar etc. vilket inte är så givande. Detta var en tyngre kurs då det var mycket att memorera till tentorna, men i sin helhet intressant!
 • The Entrepreneural Society Kurs om entreprenörskap. Ingen kurslitteratur i form av bok utan focus var på ett fåtal artiklar, Case, och Power Points från lektionerna. Mindre bra genomfört då det var svårt att hänga med utan en ”röd tråd” genom kursen. Flertal mindre Case att lämna in, en gruppuppgift samt en tenta i slutet av kursen. Detta skulle jag säga var den enklaste kursen jag läste. 
 • Marketing Bas kurs i marknadsföring med en tillhörande tjock bok. 2 större gruppuppgifter samt 2 tentor. Genom att läsa på bas modellerna (SWOT, PEST etc.) så kommer man långt i denna kurs.
 • Organizational Behaviour En kurs med focus på vilka aspekter som påverkar organizational commitment och performance. Hela kursen utgick från en modell vilket gjorde det enkelt att följa med under kursens gång. Tyngre kurs med mycket detaljer att memorera. Betyget bestod av 2 tentor samt cirka 6 in-class Case. Detta var en favorit!

Tips vid val av kurser

Olika professorer gör kurserna väldigt olika. Kika in tidigare reseberättelser samt www.ratemyprofessor.com så att du väljer rätt professor till rätt kurs. Detta kan vara helt avgörande för hur du kommer uppleva kursen. Du får sätta ihop ditt eget schema så försök att välja kurser med lektioner mellan måndag-torsdag för att kunna resa på helgerna. Jag hade varje fredag ledigt vilket var en enorm fördel sett till andra utbytesstudenter som missade flertal lektioner när vi var ute och reste. De flesta utbytesstudenter väljer kurser som är tredje/fjärde-års kurser. Om du vill ha dina kurser tillsammans med andra i din situation kan det vara bra att lägga sig på denna nivå.

Boende, campus och meal plan

Jag valde att bo på campus, Marchand residence. Här bor de allra flesta utbytesstudenter som väljer att bo på Campus. Här får man ett rum med en säng, skrivbord och en garderob. Delat kök och toalett/dusch med din våning. Huset är totalt 15 våningar och common room finns på varannan våning. Marchand ligger väldigt centralt, nära till skolan, nära till samtliga gym och matsalen. Bättre läge finns inte att hitta i Ottawa! Noterbart är att boendet är relativt dyrt samt att du måste betala hela kostnaden för hyran innan du åker vilket är en stor utgift. Väljer du att bo off-campus får du bo en bit utanför centrum, men det finns såklart flertal fördelar med att dela hus med dina vänner istället för ett väldigt litet campus rum. Se bara till att hitta ett boende på Ontario-sidan av floden och inte i Quebec. Finns möjlighet och du hittar människor att dela boende med så skulle jag rekommendera att du gör det.

Campus ligger några minuter från centrum. Du hittar två fina gym, tränings-klasser (yoga, HIT, Zumba, Core etc.), simbassäng, matsal, fik, flertal bibliotek och study rooms på campus. Om du väljer att bo på Marchand residence har du ca 1 min till alla dessa ställen och cirka 5-10 minuter till centrum.

Meal plan är valfritt och det betyder att du får äta 24/7 i en matsal på campus där det lagas mat till studenterna. Detta är obligatoriskt för samtliga förstaårs studenter på campus men valfritt för dig som utbytesstudent. Det är bra mat med flertal alternativ serveras. Enkelt val om du vill slippa att laga mat under hela din tid här. Jag valde dock att laga mat istället vilket jag skulle rekommendera om inte vill spendera så mycket pengar på mat (meal plan kostar ca 6000-7000 per månad och allt måste betalas i förväg) samt välja mat efter dina preferenser (meal plan är ganska enformigt). Dock har de flesta på campus meal plan, även utbytesstudenter, och du slipper laga mat vilket många värdesatte högt.

Rekommendationer att göra

Se Kanada! Då landet är troligt stort så är det olika kultur/natur i varje stad. Det är värt att passa på att se Kanada medan du är på denna sida av världen. Jag rekommenderar att flyga över till den östra sidan (Alberta/ British Columbia) en gång för att uppleva den vackra naturen. Helt otrolig! Samt att ta sig till Toronto är väldigt häftigt för att se en större stad (hit ordnas en resa med skolan). Passa även på att ta nattbussen till New York och spendera några dagar i staterna! Rekommenderar Quebec city för julmarknaden om du åker den tiden på året, så mysig stad! Rekommenderar även Mont-Tremblant som är en skidort 2 timmar från Ottawa. Här finns flertal aktiviteter baserat på de olika årstiderna du väljer att åka dit. Åk på ett dagsutflykter i närheten av Ottawa.

Några tips är: Pink lake, Makinsey trail, Omega parc (”national” djurpark där du får se alla kanadensiska djur i en vacker miljö), äppelodlingar samt Zip-line i nationalparken. Start rekommendation är the Nordic Spa, 20 minuter utanför Ottawa finns nord Amerikas största utomhus spa. University of Ottawa har även skol-lag i flertal olika idrotter, troligen upp mot 20 olika sporter. Här ordnas några event per år som inte får missas! Ett exempel är Panda-game. uOttawa-Carleton, de två universiteten i Ottawa, möts i Amerikansk fotboll. Heldag som inte får missas! Det är ett bra utbud på restauranger samt barer i Ottawa. Se till att testa lite olika! Maten är god och servicen är bra, värt att testa dig runt! Mina favoriter är Joey och Milestones, speciellt under happy hour.

Övrigt

Vill du njuta av din tid i Kanada och resa, äta gott samt delta i olika event så kommer det att kosta. Kanada är ett dyrt land (liknande priser som Sverige) men att resa är oroligt dyrt här. Jag valde att resa mycket (Toronto, Vancouver, Niagara falls, New York, Montreal, Quebec, Mont-tramblant, Calgary, Alberta) och det kostar såklart, men även boendekostnader, matkostnader och pris för dryck kommer att kräva sparade pengar. Med facit i hand var det troligt värt att uppleva detta trots den kostnad som tillkom. Ottawa är en miljon-stad men det har en småstads känsla över sig. Du kan ta dig med fots till de flesta ställen och centrum är relativt litet. Mycket fokus på universitetet och det finns otroligt många studenter i staden vilket gör att det är många student-event flera gånger i veckan. Kan påminnas i många situationer om Uppsala! Föredrar man en mindre stad med högt studentfokus är Ottawa en bra stad. I helhet är jag otroligt nöjd med min tid. Fått uppleva mycket och träffat vänner för livet. Är väldigt glad över att jag åkte längre bort än Europa i detta utbyte då jag fick besöka platser som jag förmodligen aldrig hade sett annars. Kanada är ett fantastiskt land och jag rekommenderar Ottawa varmt. Åk! 

Ht18 - 1

Jag hade min utbytestermin vid University of Ottawa under den tredje terminen på mitt masterprogram i redovisning och finansiering. Dock var samtliga kurser jag tog vid University of Ottawa på undergraduate level, med andra ord kurser för första-, andra- och tredjeårsstudenter. De kurser jag tog var samtliga inom företagsekonomi men från olika grenar, bland annat läste jag om entreprenörskap, organisation, IT och finansiering. Ansökningsprocessen till de olika kurserna började med att jag fick ett faktablad från University of Ottawa när Uppsala universitet nominerat mig till en plats i Kanada. Där framgick vad jag behövde tänka på, vilka kurser jag fick söka samt viktiga datum. Vi fick ganska lite tid att spela på vid den första kursansökan men det finns även en add/drop period i början av terminen där man kan ansöka om att byta kurser.

Studier

Den största skillnaden mellan Uppsala universitet och University of Ottawas undervisningssystem är att vi på hemmaplan läst en kurs i taget för det mesta medan de där borta läser flera kurser samtidigt. Jag behövde läsa fem kurser samtidigt för att komma upp i heltidsstudier. Generellt sett var nivån kanske aningen lägre än i Uppsala men samtidigt var det fler moment att göra under terminens gång vilket gjorde att studierna ändå tog upp en del tid. Alla kurser jag tog i Ottawa hade gruppuppgifter, midterms, och individuella uppgifter som gjordes under terminens gång innan kurserna avslutades med finals. En fördel med det systemet som University of Ottawa använder är att en mindre vikt av betyget ligger på den sista tentan och förhoppningsvis har man kunnat samla ihop lite poäng under terminens gång. Jag upplevde det som att relationen mellan lärare och studenter påminde mycket om den som finns i Uppsala där många lärare kanske försöker få studenterna mer och mer interaktiva ju längre man kommer i utbildningen. De kurser jag tog var:

 • Social Context of Business (ADM1301) Denna kurs behandlade främst företags sociala och etiska ansvarstagande. Kursen var för förstaårsstudenter och gavs i en stor klass med ca 200 studenter. Examinationen bestod av individuella uppgifter, en större gruppuppgift, midterm och final. Svårighetsgraden var klart överkomlig men de många momenten gjorde att den ändå krävde en del tid.
 • Applications of Information Technology for Business (ADM1370) Detta var en kurs som var indelad i tre områden med en dugga och gruppuppgift till varje. De praktiska inslagen var lärorika, speciella det som handlade om Excel. Utöver gruppuppgifterna och duggorna så bestod examinationen av en avslutande tenta.
 • The Entrepreneurial Society (ADM2313) Kursen handlar om entreprenörskap och behandlar många kringliggande faktorer som uppstartsfas, finansiering och vanliga fallgropar. Kursen hade ingen bok utan litteraturen bestod av artiklar och seminarier vilket gjorde att det ibland var svårt att få någon röd tråd. Annars var det en intressant kurs med en engagerad lärare i professor Jaskiewicz. Examinationen bestod av ett grupparbete om en valfri Kanadensisk entreprenör, midterm, final samt några mindre individuella uppgifter. 
 • Organizational Behaviour (ADM2336) Denna kurs behandlade olika teman inom organisation och ledarskap. Examinationen bestod av ett antal case som genomfördes under lektionstid, en midterm samt en final. Om du är intresserad av att ta kursen så rekommenderar jag att se om det går att få professor Bonaccio. Hon var förmodligen den bäste läraren jag hade i Kanada och hennes tydliga struktur var verkligen till hjälp.
 • Multinational Business Finance (ADM3358) Denna kurs handlade om den internationella valutamarknaden och var för mig som läser finans en intressant påbyggnad på det jag tidigare läst under kurserna i NEK vid Uppsala universitet. Kursen examinerades genom gruppuppgifter, en midterm samt en final. Kursen gavs av professor Gahndi, han var rätt förvirrad och oklar emellanåt men bjöd också på en del roliga historier.

Mottagande

Vi hade några dagars obligatorisk orientation innan terminen startade. Där fick vi lära känna de övriga utbytesstudenterna och visades runt på skolområdet. Det var väl anordnat av skolan och de studenter vid University of Ottawa som var inblandade i arrangemanget. Orientation var en väldigt bra möjlighet att träffa andra utbytesstudenter och många av dem jag träffade där blev goda vänner under terminen.

Boende

Jag bodde i en liten lägenhet strax utanför campus. Jag hade inget boende när jag kom till Kanada och det var lite svårare än jag trott att få tag på något. Många av de som studerat längre i Ottawa sa att de inte upplevt det så svårt tidigare år och att det delvis kunde bero på att universitetet renoverade vissa residence på campus vilket gjorde att fler studenter letade boende utanför. Jag fick även möjligheten att bo i korridor på skolan men valde att inte göra det. Om man som jag väljer att söka boende utanför campus så kan man börja kolla redan från Sverige på sidor som Kijiji (typ blocket) och Facebook. Skolan ligger i Sandy Hill och jag skulle varmt rekommendera det området då jag bodde där själv och det är nära till både skolan och stan.

Ekonomi

Mina levnadskostnader i Kanada var inte så farligt höga, mycket på grund av att jag innan terminen började betalade en meal plan som gjorde att jag fick äta på skolan 100 gånger under terminens gång. Eftersom jag inte behövde köpa så mycket mat så blev hyreskostnaden på cirka 4000 SEK i månaden min största utgift utöver de resor jag gjorde. Generellt så upplevde jag priserna i Ottawa som ganska lika de vi har i Sverige. Vill man komma undan billigare med hyran är ett tips att kanske gå ihop med andra för att dela på en lägenhet. Jag klarade mina löpande utgifter med CSN men för att kunna resa så behövde jag använda sparade medel.

Fritid

Speciella aktiviteter och resor anordnas av universitetet för utbytesstudenterna. Då jag var där kunde man bland annat besöka New York, Boston och Toronto. Dessa resor kan dock vara ganska uppstyrda vad jag förstod så om man vill kunna styra sin resa mer själv så bör man nog boka på egen hand. Ottawa är kanske inte den allra mest turistvänliga staden jag varit i men det finns gott om saker att se ändå. Vill man resa för att se andra städer så ligger Ottawa bra beläget för att kunna resa både inrikes och till USA. Vill man inte missa för mycket skola vid längre resor så finns det ett lov i mitten av terminen som heter reading week där man kan passa på att resa. Kringliggande städer som Toronto, Montreal och Quebec ligger inom bussavstånd medan det går snabbt och smidigt att ta sig till de flesta större städer på den Amerikanska östkusten med flyg.

Övrigt

Ett tips är att försöka boka hemresan samtidigt som ditresan om du redan på förhand vet när du vill åka hem eftersom priserna tenderar att stiga ganska mycket under terminen. Utöver detta vill jag även tipsa om Panda Game, en match i amerikansk fotboll mellan University of Ottawa och Carleton University som också ligger i staden. Matchen är en stor publikfest och du borde verkligen passa på att gå om du har möjlighet. Jag hade fyra härliga månader i Ottawa och kan verkligen rekommendera dig som funderar på att söka att ta chansen. Du kommer att få massvis av nya vänner och upplevelser för livet! Lycka till!

Ht18 - 2

Jag läser masterprogrammet i Företagande och Ledning vid Uppsala universitet. Under min tredje termin fick jag möjlighet att ansöka om utbyte och jag har därför under höstterminen 2018 studerat på University of Ottawa, Telfer School of Management. Då jag valde att göra utbytet under mitt masterprogram hade jag inga krav på att läsa specifika kurser, jag kunde därför välja relativt fritt så länge kurserna inte överlappade med något jag redan läst under masterprogrammet. University of Ottawa är ett av två universitet i Kanadas huvudstad Ottawa och har ca 40 000 studenter.

Kursvalprocessen för höstterminen 2018 var relativt kort och jag hade enbart ett par dagar i maj möjlighet att se över samt välja höstens kurser – ett tips är därför att spana in tidigare termins kursutbud för att kunna bilda sig en uppfattning om vad man kan tycka är intressant att läsa för att inte bli stressad när kurserna väl släpps. Väl på plats finns dock möjlighet att ändra sina kurser i mån av plats. För mig visade sig dock detta vara väldigt svårt då universitet enbart tillhandahåller ett visst antal platser för utbytesstudenter i varje kurs. Med andra ord bör lite tid och energi läggas vid sitt förstahandsval av kurser. Höstterminen sträcker sig från början av september till slutet av december, i mitt fall från 5 september till 20 december 2018.

Kurser

Jag studerade 5 kurser vilka totalt motsvarande 30 högskolepoäng. Generellt är svårighetsgraden lättare än på Uppsala universitet men då man läser 5 kurser samtidigt så blev arbetsbelastningen rätt hög ändå. Vidare så hade jag grupparbeten i mer eller mindre alla kurser och vanligtvis får studenterna dela in sig själva.

 • ADM 1310 – Social Context of Business Kursen fokuserar på beslutsfattande inom organisationer och hur dessa måste ta samspelet mellan företag, regering och det civila samhället i beaktning. Reflekterar även över socialt företagande och hållbarhet. Kursen ställer inte så jättehöga krav vad gäller läsning men innehåller 6 individuella inlämningar med varierande svårighetsgrad samt ett stort grupparbete. Är en förstaårskurs vilket generellt reflekterar svårighetsgraden men det var en väldigt bred kurs med två kursböcker vilket gjorde mängden av information stor. Vidare anser jag att förväntningarna på oss studenter var något otydlig i de olika uppgifterna. Professor: James Bowen – hade inte så mycket kontakt med professorn då klassen är väldigt stor och alla inlämningar rättas av lärarassistenter.
 • ADM 1370 – Applications of Information Technology for Business Kursen berörde hur teknologi och digitalisering påverkar dagens företag och kursen delades upp i tre olika segment där samtliga innehöll ett grupparbete om två, samt ett multiple choice quiz, det vill säga totalt 3 inlämningar samt 3 quiz utöver en final. Då kursboken inte var obligatorisk så krävde kursen inte speciellt mycket läsande men en del av inlämningarna var rejält tidskrävande. Förstaårskurs vilket reflekterar svårighetsgraden av kursen. Professor: Aneta Traikova – hjälpsam lärare men tyvärr inte särskilt pedagogisk.
 • ADM 2313 – The Entrepreneurial Society Kursen bidrar till kunskap i hur entreprenörskap har vuxit fram samt hur entreprenörer hittar möjligheter och nätverk att bygga vidare på. Lektionerna går till mestadels ut på att i helklass diskutera olika artiklar och därför skiljer sig denna kurs rätt mycket från de övriga kurserna då vi studenter förväntas vara betydligt mer delaktiga i denna. Under terminens gång hade vi olika mini-case som vi skulle analysera och besvara individuellt. Hade även ett stort grupparbete som innebar att intervjua en entreprenör i Ottawa samt utföra en analys av dennes verksamhet. Vi hade ingen kursbok men flera artiklar samt rapporter att läsa innan varje lektion. Svårighetsgraden är medel och mycket av betyget hänger på midterm och final. Professor: Peter Jaskiewicz – duktig professor som gärna berättar om sina erfarenheter och tar även in flertalet gästföreläsare. 
 • ADM 2320 – Marketing Kursen bidrog till kunskap i olika marknadsföringskoncept samt hur företag kan/bör använda sig av marknadsföring. Kursen var en hybrid då en del av föreläsningarna genomfördes online – dessa föreläsningar kan alltså genomföras när det passar en själv bäst. Kräver rätt mycket i form av läsning samt individuella inlämningar och diskussioner men svårighetsgraden var relativt låg. Professor: Gurprit Kindra – intressant professor som gärna vill ha diskussioner i klassen och delar ofta med sig av sina egna erfarenheter i ämnet – vilka sen kan testas på tentan.
 • ADM 2336 – Organizational Behaviour Kursen berörde organisationer och hur dessa påverkas av individerna samt grupperna inom dem. Innehöll tre större segment där den första fokuserade på individuella beteenden på arbetsplatsen, den andra på gruppbeteenden och den tredje på organisationen i sin helhet. Kursen ställde krav på läsning och under terminens gång hade vi 5 stycken case-inlämningar i grupp som gjordes under lektionstid. Svårighetsgraden var medel då professorn ställde rätt höga krav på såväl inlämningar som på tentor. Professor: Jane O’Reilly – hjälpsam och inspirerande lärare som ställer höga krav. Jämfört med andra professorer inom samma ämne är O’Reilly känd för att vara strängare.

Mottagande

Innan jag anlände till Kanada blev jag tilldelad en fadder som man kunde bolla diverse frågor med. Väl på plats hade vi två dagar av aktiviteter med andra utbytesstudenter som bland annat innehöll en rundtur på campus samt att vi fick ta del av nyttig information om Ottawa i sin helhet. Vi gjorde även en utflykt till en fin park där samtliga utbytesstudenter var samlade. Dessa dagar bidrog till att man lärde känna andra studenter och fick en uppfattning om vad kommande fyra månader skulle ha att erbjuda.

Boende och Ekonomi

Då jag som tidigare nämnt studerar på masterprogrammet kändes boende på campus uteslutet då det främst är förstaårselever som bor där, dvs. 18–19 åringar. Innan jag åkte till Ottawa hade jag fått en uppfattning om att det skulle vara lätt att hitta boende, däremot hade ett av boendena på campus stängt ner vilket gjorde att efterfrågan på boende var skyhög i förhållande till utbudet. Den första veckan präglades därför av ett ständigt sök på boende och tyvärr fick man ingen hjälp av universitetet. Andra vittnar om att detta krångel inte hör till vanligheten och jag skulle trots mina svårigheter att hitta boende ändå rekommendera att inte bo på campus utan att försöka hitta nån lägenhet tillsammans med andra studenter för att få lite mer frihetsgrader. Jag hittade tillslut en lägenhet som låg cirka 200 meter från campus och det blev toppen. Dessutom var det billigare att hitta egen lägenhet än att bo på campus där rummen var ungefär 8–10 kvm. Min månadskostnad (boende + telefonabonnemang) låg ungefär på 4 200 kr i månaden och jämfört med andra studenter var denna kostnad låg.

Eftersom jag bodde så pass nära skolan så valde jag även att köpa till en s.k. ”meal plan” på skolan som innebar att jag hade 100 stycken entréer in till skolans matsal. Detta kostade cirka 9 500 kr men det var väldigt bekvämt. Jag använde mina entréer främst till middagar och åt alltså frukost och lunch i lägenheten. Matlåda är inget som studenterna använder sig av i Ottawa och det finns knappt några mikrougnar alls, tror jag totalt såg en eller två.

Fritid

Genomgående under terminen har det arrangerats olika resor för oss studenter. Dessa har t.ex. gått till Toronto, Boston, New York etc. Jag valde dock att göra dessa resor på egen hand och andra utbytesstudenter har upplevt dessa arrangerade resor som relativt strikta. Andra har dock uppskattat dem och det har nog varit ett bra sätt att hitta nya vänner på. Under min tid i Kanada har jag rest väldigt mycket – och detta rekommenderar jag alla till att göra. Mina destinationer har bland annat varit New York, Niagarafallen och Florida. Under en vecka i oktober har man ett lov som kallas ”reading week” vilket som namnet låter är tänkt för att man ska studera inför kommande midterms. Lyckligtvis för mig låg dock denna vecka efter alla mina midterms varpå jag istället kunde få ta en 10-dagars semester i Florida.

Helhetsintryck

Generellt är jag mycket nöjd med mitt utbyte men jag tror man på förväg bör känna till att Ottawa som stad inte är särskilt stor och det finns därför begränsat med aktiviteter att hitta på. Vidare kan det under hösten bli väldigt regnigt och kallt vilket begränsar utbudet ytterligare. Däremot ligger ju staden mycket bra till om man vill passa på att resa under sitt utbyte. Jag tycker University of Ottawa har varit ett bra universitet men precis som Kanada i sin helhet är känt för så ställer skolan krav på prestation.

Ett sista tips är att boka hemresan med ditresan då priserna sticker iväg rejält så det är bättre att boka en ombokningsbar biljett och istället lägga pengarna på roliga aktiviteter eller resor. 

Ht18 - 3

 • Operations Management (Nivå/kurskod: 3301) - En bra kurs för dig som gillar statistik och excel. Kursen hade en del arbetsbelastning och man var tvungen att hänga med, en del grupparbeten men tentan var inte så svår.
 • Innovation Management (Nivå/kurskod: 4316) - Absolut den mest intressanta kursen jag läst, arbetsbelastningen var ej så hög, men viktigt att gå på lektioner för att inte missa innehåll i kursen.
 • Applied info Technology for Business (Nivå/kurskod:1370) - praktisk kurs med mycket fokus på datorprogram som kan användas av management. Ganska enkel kurs med en del grupparbeten.
 • Advertising and sales promotion (Nivå/kurskod: 3326) - Intressant och bra kurs, arbetsbördan var jämn genom kursen och den känns användbar i verkligheten.
 • International Business (Nivå/kurskod: 3318) - Veckovisa inlämningar (grupparbete) som summerar veckans föreläsningar, bra arbetsbörda och fördelningen av kursen. Presentation på slutarbete.

Överlag, tips att kolla inför kurser: https://www.ratemyprofessors.com/ Där kan man se betyg om professorer. Det som skiljer UU med Telfer är att i Kanada är klasserna mindre, interaktionen mellan studenter och lärare högre samt att man har 5 kurser parallellt. Att läsa flera kurser samtidigt påminner lite om gymnasiet och det fungerar väl, även om det ibland kan kännas som att man har väldigt mycket att göra. Examinationsformerna varierar, men liknar UU. Oftast är det en tenta i slutet av kursen, men det förekommer grupparbeten, individuella inlämningar samt presentationer. Kraven vid proven är liknande de på UU. Kvalitéten på studierna varierar, men är generellt högre en på UU. Tillgången till datorer är hög, det finns nästan alltid vid biblioteket.

Vi utbytesstudenter blev väldigt väl bemötta när vi anlänt i Kanada. Det fanns välorganiserade internationella program och man fick snabbt lära känna både kanadensare och många européer.

Jag bodde i studentkorridor (Marchand) med många andra internationella studenter. Det var otroligt roligt och man kände att man snabbt var hemma. Överlag var jag definitivt nöjd med mitt boende, och har inga klagomål. Tips är att om du vill laga mat själv, ska du inte bo i korridor (då man blir tvungen att gå till cafeterian för mat, vilket för övrigt är bra) utan då ska man se till att fixa boende på egen hand.

Studiemedlen räcker absolut, men om du vill resa och utforska (rekommenderas onekligen) behöver du ta från spargrisen. Jag betalade cirka 10,000kr i månaden för mat och hyra, dyrt.

Det finns goda möjlighet till fritidsaktiviteter och det anordnades flera resor under terminen, bland annat till Niagarafallen, Boston, Toronto och New York.

Överlag är jag grymt nöjd och ångrar inte en sekund att jag valde Kanada. Jag har träffat ett helt fantastiskt nytt gäng som alla bor i Europa. Det blev en hel del festande, även om Ottawa inte är en feststad. Man knyter viktiga kontakter och får se en helt ny kontinent, samtidigt som studierna håller god kvalité. Något av det bästa jag gjort! Good Luck! 

Senast uppdaterad: 2024-02-28