Reseberättelser Ottawa Vt

Vt19 - 1

Kurser

När jag åkte till Ottawa var jag på min fjärde valfria termin, jag kunde då välja att läsa de kurserna som intresserade mig som mest. Jag utgick ifrån de urval jag kunde välja utifrån vilket var de flesta ADM (Administration) kurserna, de kurser man inte fick läsa var på grund att man inte hade läst ”prerequisite” kurserna som krävdes innan för att få läsa just den kursen. För att få ihop 30 hp ska man läsa 5 kurser, de kurser jag valde att läsa var:

  • ADM 1370 Application of Information Technology for Business
  • ADM2313 The Entrepreneurial Society
  • ADM 2337 Human Resource Management
  • ADM 3318 International Business
  • ADM 4317 Leadership, Strategy & Sustainability

Det kan vara svårt att tolka motsvarigheten till de "prerequisites " som står under vissa kurser som man önskar att läsa, det går att lösa genom att mejla skolan, de är till stor hjälp och kan även ge förslag på kurser du kan läsa beroende på de kurser du tidigare har läst. När man har valt kurserna och de har blivit godkända av skolan får man sitt schema och man har några veckor på sig att ändra kurserna om det inte skulle passa. Jag skulle rekommendera att känna av redan första veckan hur det känns och göra ändringen redan efter första veckan för annars missar man mycket.

Det är ett högre tempo att plugga i Ottawa jämfört med Sverige vilket innebär att man missar en hel del ju längre tid man tar på sig att ändra sina val. Det som skiljer sig från att plugga i Sverige är att man läser 5 kurser samtidigt, man har även midterms vilket är tentor på allt det ni har lärt er fram till att midterms ska skrivas, det sker i februari. Resultatet av midterms motsvarar ungefär 35-40 % av slut betygen och sist har man finals som är slut tentorna på allt det nya ni har lärt er efter midterms till slutet av terminen, finals börjar i mitten av april och de kan motsvara 40-45 % av slutbetygen. Resterande av slutbetygen består av hur man delta på lektionerna samt närvaron. Jag skulle rekommendera att delta i klassrummen så mycket som du bara kan, det kommer ge dig minst 10 % till slutbetygen då lärarna räknar in det. Det lönar sig även att gå igenom det man har lärt sig under dagen varje dag efter lektionerna, på så sätt hänger man med den höga tempon och kommer kunna prestera i skolan samt som man kommer att få fritid på helgerna åt att upptäcka, utgång eller resa bort.

När det dags för presentationen är det mer formellt jämfört med Sverige, man förväntas klä upp sig lite extra och temat brukar vanligtvis vara Business casual. Lägger man ner tiden på studierna och anstränger sig är det lätt att man får högre betyg än Sverige, man får verkligen det man jobbar för. Vid Uppsala har vi vanligtvis en betygsskala mellan IG-G-VG men de har betygsskala A-F där E-F är icke godkänt.

Mottagande

En månad innan vi skulle åka på utbyte kontaktade faddrar alla exchange student och la till oss i en Facebookgrupp för exchange student Vt19. I den gruppen delade de information om de kommande läsåren såsom fester, resor och aktiviteter. Veckan innan skolan började hade vi en orientations vecka där vi fick lära känna de andra exchange students och även våra faddrar. Orientationen var superkul, jag skulle rekommendera att ta för er och prata med de andra nya studenterna och ställa frågor till faddrarna om staden eller skolan på så sätt lära känna nya människor. Orientationen var för exchange students så vi fick inte träffa andra studenter som gick på skolan förrän skolan började men våra faddrar var super trevliga och välkomnande samt gjorde allt för att vi skulle trivas och känna oss välkomna till skolan. Några utav de aktiviteterna vi gjorde var bland annat bowling, vi gick ut på middag, blev bjudna på fester, de ordnade även resor till IKEA för de som ville gå och handla men inte visste hur det skulle ta sig dit första gången. Det hela var en rolig upplevelse och det var där jag träffade några utav de som jag umgicks med under min tid på campus.

Boende

Jag valde att bo med min kusin som bor i Ottawa, dock skulle jag rekommendera att bo på campus. Jag upplevde att de studenterna som bodde på campus kom varandra nära och därmed hade alltid något att göra tillsammans både efter föreläsningarna och på helger. Det var även vid de olika residents som de studenterna som valde att bo på campus bodde i där de flesta förfesterna hölls, då alla residents har stora samlingslokaler. Det gäller att vara ute i god tid när du ska leta lägenhet då du själv förväntas fixa allt till ditt campus boende, räkna med att du kommer behöva att åka till IKEA om du väljer att bo på campus redan de första dagarna du anländer då man exempelvis inte får med täcke, lakan, påslakan, kudde och lite annat. Väljer du att bo på campus kan jag rekommendera att tillägga meal plan vilket innebär att du kommer att äta på universitets cafeteria som är öppen dygnet runt för studenter med meal plan. Det kostar en del men är värt det, då man slipper åka och handla mat och laga mat själv. De flesta som bodde på de olika residents hade meal plan och var nöjda med det.

Ekonomi & Övrigt

Ottawa i sig är inte dyrare än Sverige, men på grund av att det finns så mycket att göra går det mycket pengar åt nöje såsom, äta ute, utgång, uber och resor. Spara därmed lite extra innan utbytet eller att ut full CSN med både bidrag och lån för att kunna göra allt du önskar. Försök att resa så mycket som möjligt, det kommer att ordnas resor till New York, Toronto, Montreal och beroende på vilken termin du åker kommer det även att ordnas skidresor. Några utav studenterna åkte till Mexiko under reading week vilket är en ledig vecka man får innan midterms ska skrivas för att plugga inför tentorna som är i februari.

Resor till Mexiko, Kuba, Turks & Caicos Island och Miami är populära, jag skulle rekommendera att kolla upp biljetterna i god tid för att hitta bra all inclusive deals, om du åker under reading week se till att du har koll på när du har dina midterms så du inte missar de. Hyr ut en bil och åk på roadtrips med vänner då man inte hinner se allt under resan till Toronto och Montreal som skolan ordnar, det är värt att åka tillbaka och upptäcka mer i städerna. Passa på att åka till Vancouver om du har möjlighet, det är en storstad med mycket sevärdheter men är en dyrare stad jämfört med Ottawa.

Som ekonomistudent tillhör man Telfer School of Management och jag hade alla mina lektioner i byggnaden Desmarais, vilket är en nybyggd med fräscha lokaler och trevliga föreläsningssalar. De har även ett litet bibliotek i byggnaden samt olika platser man kan sitta och plugga på men det var oftast fullt och rekommenderar därför att gå till det stora biblioteket ”Morisset” eller byggnaden CRX, där kan man hitta en plats att sitta och plugga. Skolan ordnar många intressanta events och bjuder in företag, föreläsare och även ordnar besöks dagar till olika stora globala företag som exempelvis EDC. Ta vara på dessa chanser då du kan skapa goda relationer inför framtiden, de olika företagen som kommer till skolan är intresserad av studenter, lyckas man skapa goda relationer kan det leda till en anställning i framtiden. Har du planer på att jobba i Kanada efter studierna eller under studierna för att skapa värdefull erfarenhet rekommenderar jag att du ansöker study permit och open work permit innan du åker till Kanada.

Om du väljer att läsa ADM 4317 Leadership, Strategy & Sustainability kommer du få en chans att jobba med olika företag som konsult åt de, vilket är en häftig, lärorik och givande erfarenhet samt upplevelse. Möjligheterna finns och erbjuds i skolan, det bara att ta vara på det och få ut så mycket du bara kan utav av det.

Helhetsintryck

Jag kan absolut rekommendera att åka iväg på utbyte till Ottawa, det är bland det roligaste och bästa val jag har gjort i mitt liv. Det är en upplevelse jag kommer att minnas livet ut. Ottawa är en stor stad och det finns alltid något att göra, så länge man är social och är öppen till att lära känna nya människor kan man aldrig ha tråkigt i Ottawa. Väljer du att åka till Ottawa är jag övertygad av du kommer trivas och inte ångra ditt val.

Vt19 - 2

Under min utbytestermin studerade jag på Telfer School of Management i Kanadas huvudstad Ottawa. Skolan är en del av Ottawa University och tillhandahåller kurser med inriktning mot management, entreprenörskap, marknadsföring och finans. Under terminen läste jag:

  • ADM2313 The Entrepreneurial Society
  • ADM2337 Human Resource Management
  • ADM3313 New Venture Creation
  • ADM3319 Cross-Cultural Management
  • ADM3326 Advertising and Sales Promotion

Den största skillnaden jämfört med Uppsala Universitet är att man läste alla kurser parallellt samt att man har obligatoriska lektioner varje dag - när du ska lägga upp ditt schema och välja kurser kan det därför vara smart att kolla upp vilka dagar och tider du vill ha lektioner och även fundera på vilket upplägg på kurser som passar just dig.

  • ADM 2313 The Entrepreneurial Society En kurs som läraren hade för första gången vilket gjorde den en aning ostrukturerad. Lätt att klara av och ingen kurslitteratur, enbart lektioner och powerpoints att kolla igenom. Midterm med multiple choice, små case till vissa lektioner, en större gruppuppgift och muntlig presentation samt final på slutet
  • ADM 2337 Human Resource Management En kurs som lär en väldigt mycket men som samtidigt kräver rätt mycket av en. Tjock kursbok som man måste läsa rätt mycket av inför lektioner och midterm. Midterm med svarsfrågor och final med MC samt 4 mindre case i grupp som man kan samla poäng på och kan tillgodoräkna i sitt slutbetyg. Mycket bra kurs enligt mig om man är intresserad av ämnet, men tidskrävande och relativt svåra midterms och finals
  • ADM3313 New Venture Creation En kurs som bygger på ett stort grupparbete där man kommer på en ny affärsidé och sedan i olika inlämningar tar denna idé vidare. Enkel midterm, ingen final men en stor gruppuppgift i slutet samt mindre inlämningar och presentation (behövde inte hållas av alla i gruppen). Enkel kurs att klara, intressant och kräver inte att du är på varje lektion, dock mycket samarbete i grupp.
  • ADM3319 Cross-Cultural Management Kursen är relativt tidskrävande då den går in på djupet på många ämnen, intressant och strukturerad lärare. Ingen midterm men däremot 5 mindre case i grupp under terminen som ibland var rätt tidskrävande och svåra samt en gruppuppgift och presentation. Final på slutet med multiple choice. En kurs man lär sig mycket i men också kräver en del av en under terminen, dock möjlighet att under hela terminen samla ”poäng” så därmed inte alls stor press på finals.
  • ADM3326 Advertising and Sales Promotion En kurs där du verkligen får praktisera advertising på ett intressant och lärorikt sätt. Läraren älskar sitt ämne och är väldigt engagerad, men kräver också mycket tillbaka. På lektionerna kunde läraren ställa frågor fritt, och utmana oss elever inför alla, så det är helt klart en kurs man bör hänga med i och vara förberedd till varje lektion. Dock lär man sig otroligt mycket och uppskattar kursen när man lär känna hur läraren fungerar. Två case i grupp under terminen som var rätt svåra, två multiple choice om 75 frågor på 75 minuter fördelade under terminen (istället för midterm), case som gjordes muntligt i helklass varannan vecka och en final på slutet där man skulle analysera en reklambild med alla verktyg man lärt sig. Strukturerad kurs, krävande men ger väldigt mycket kunskap i slutet.

Ottawa

Ottawa är en relativt stor stad men jämfört med andra städer i Kanada är utbudet inte det bästa. Jag hittade en del bra restauranger, caféer och barer, men åkte många helger till Montreal som ligger 2,5 timmar bort och där utbudet är större och staden en aning häftigare. Andra närliggande städer att besöka är Quebec och Toronto, samt New York ligger 1 timme med flyg bort eller 9 timmar med buss. Planerar du att resa så spara pengar - att resa runt i Kanada med flyg visade sig vara väldigt dyrt. I övrigt kostade mat och nöjen ungefär som i Sverige. Vädret i Kanada är som känt kallt under vintern och så var det även när jag var där. Vintern började i januari och slutade inte förens i april så packa smart!

Tips i Ottawa

  • Åk skridskor på den 7 km långa kanalen (som är världens längsta skridskobana) Billiga skridskor finns på Sportscheck
  • Ät brunch på Jackson’s i Ottawa Art Gallery
  • Ät Crepes på La Cacao
  • Ät dumplings/ta en öl på Roku Bar
  • Välj mellan 100 ölsorter på Craft beer market

Boende

Boende fixade jag via skolans Housing Portal, något som var väldigt smidigt och det var lätt att få hjälp om man hade frågor under processen. Via portalen kan man söka boende i Marchand som är en korridor på campus där många av utbytesstudenterna bor. Jag sökte dock boende i något som kallas off-campus och bodde med en annan student i en villa precis intill skolan. I villan fanns det plats för 4 personer, men vi bodde enbart två där, och delade på badrum och kök. Ett bra alternativ om du inte vill ha mealplan och mer utrymme, men sämre alternativ om du vill bo med alla utbytesstudenter.

Välkomstveckor

Välkomstveckorna var bra, man hade en mentor var som man kunde vända sig till för frågor och det anordnades aktiviteter så som bowling/pubcrawl/middagar/fester etc om man ville vara med och lära känna de andra utbytesstudenterna mer. Under terminen ordnades även diverse event och kvällar med pub-rundor, fester, samt hockeymatcher man kunde gå på tillsammans om man ville.

Överlag så är Kanada enligt mig ett otroligt häftigt land att åka till på sitt utbyte och något jag inte ångrar. Man ska dock vara beredd på kyla och rätt krävande plugg emellan, men samtidigt får man närhet till några av världens vackraste naturområden och häftiga städer och får möjlighet att vara runt engelskan hela tiden, i ett land som på många sätt liknar Sverige, men på andra sätt är helt annorlunda. Lycka till med ditt utbyte! 

Vt17

Under vårterminen 2017 gjorde jag min utbytestermin i Ottawa, Kanada, vid universitetet University of Ottawa. En termin jag säkerligen kommer att bära med mig en längre tid framöver med många härliga minnen samt erfarenheter som en utbytestermin erbjuder.

Telfer School of Management

Universitetet i sig är stort med ett flertal olika fakulteter och närmare 40 000 studenter. Som ekonomistuderande tillhörde jag Telfer School of Management och tillbringande främst mina studerande dagar i byggnaden ”Desmarais” som är relativt nybyggd med fräscha lokaler och trevliga föreläsningssalar. Storleken på klasserna i kurserna jag läste varierade mycket, någon klass kunde vara lite mindre med cirka 20-30 personer i och i en annan var det strax över 100 personer i klassen. Nivån och svårighetsgraden generellt sett anser jag vara lägre än vid Uppsala universitet, troligtvis grundar det sig i att i stället för att läsa en enstaka kurs mer på djupet så läser man i Kanada samtliga kurser (oftast 5st eller 6st) parallellt vilket leder till att det inte finns tid nog att gå in på djupet. Arbetsbördan däremot tycker jag är något högre då de flesta inlämningar, uppsatser eller redovisningar oftast sammanfaller rent tidsmässigt under terminen.

Kurser

En kurs vid University of Ottawa ger 3 “credits” som det kallas, vilket motsvarar 6 högskolepoäng i Sverige. Jag läste fem kurser, ett alternativ är att söka sex stycken kurser för att i början se efter om det är någon som inte alls passar en eller att köra sex kurser hela terminen ifall det skulle gå mindre bra i en kurs. Jag klarade samtliga av mina kurser med relativt bra betyg dessutom, och då kan jag inte påstå att jag studerade speciellt hårt. Ett tips när kurserna är upplagt på detta vis är att försöka ligga i fas, klarar man det anser jag att man klarar terminen med bra betyg. De fem kurser jag läste var:

  • [1301] Social Context of Business
  • [2313] The Entrepreneurial Society
  • [3318] International Business
  • [3322] Services Marketing
  • [3326] Advertising and Sales Promotion

Överlag är jag nöjd med mina val av kurser. Den kursen som stack ut enligt mig var [2313] The Entrepreneurial Society, en skotsk professor vid namn Mark Freel som faktiskt var intressant att lyssna på och mycket pedagogisk. Ett tips som tidigare reseberättelser också tipsat om är att gå in och leta upp de professorer som du kommer ha på www.ratemyprofessors.com, där finns en del omdömen och åsikter om professorerna. Bli inte allt för blind på vad alla säger där dock, den är mer till för att få en bild av hur professorn jobbar i klassrummen.

Boende

Jag valde att hyra ett studentrum på campus, det är ett ganska litet rum med säng, skrivbord och garderob. Toalett och dusch är delade utrymmen och är könsuppdelade. Även om priset för ett studentrum på campus är relativt högt är jag nöjd då man verkligen bor centralt med bara ett par minuter till lektionerna och centrum av staden. Dessutom bor man i korridorer med många andra studenter som man lär känna väldigt väl. Självklart kan man hyra andra typer av boende, nackdelen är då att det kan bli en bit bort från campus.

Övrigt

Parallellt med studier finns tid för resande som jag verkligen rekommenderar att göra. Ottawa i sig är kanske inte den mest intressanta staden på jorden men närliggande städer som Montreal och Toronto tycker jag man borde besöka. Vill man längre bort finns Quebec till öst och långt till väst ligger Vancouver som jag ångrar att jag inte åkte till. En del av de jag kom att lära känna gjorde även resor till Boston eller New York. Ett passande tillfälle att resa vid är vid ”Reading Week” då man är helt ledig i en vecka.

Jag är otroligt glad att jag valde att åka på en utbytestermin, jag tycker att man ska göra det då vi vid svenska universitet har så otroligt bra förutsättningar för att göra det. Jag trivdes mycket bra i Kanada, Ottawa, och tror att om Du också väljer Ottawa kommer Du ha en minst lika bra termin. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se