Reseberättelser Queen's Ht
Ht22
Jag studerade på Smith School of Business vid Queen’s University i Kingston, Kanada höstterminen 2022. Jag flög en dag i augusti direkt från Arlanda till Toronto för att därefter åka till Kingston med tåg. För att hinna bekanta mig med staden anlände jag några dagar innan vi skulle ha introduktion.
Mottagande
För oss som skulle studera på Smith School of Business som är den företagsekonomiska fakulteten eller Commerce som de kallar det hade vi en introduktionsdag också några dagar innan skolan officiellt skulle börja. Där fick vi gå rundvandring på Smith och kringliggande byggnader, få lite närmre information kring fakulteten, vi fick introducera oss för andra utbytesstudenter och avsluta med en poängjakt runt Kingston som innefattade en hel del teamwork och interaktion med varandra och lokalbefolkningen.
Några veckor tidigare hade jag anmält mig till NEWTS där vi fick en introvecka mot en avgift på cirka 100 CAD. Om ni inte får något mail kring NEWTS är det relativt enkelt att hitta vid en googling eller sökning på facebook. Rekommenderar det starkt då du lär känna en hel del andra utbytesstudenter samt får en grundläggande uppfattning av Kingston och Queen’s University.
Studier
Anmälan till kurserna öppnar i mitten/slutet på juli och det är en del att hålla koll på när det gäller olika steg för anmälan och add & drop som kommer senare, det kan därför vara bra att hålla koll på de mail som kommer från Queen’s samt vara med på deras förberedande information som brukar hållas över videolänk under sommaren.
Jag skulle vilja påstå att studiebördan på Queen’s är liknande mot Uppsala, fast mer inriktat på kvantitet än kvalité. I de flesta kurser var det ofta flertalet inlämningar/uppgifter per vecka vilket kan verka mastigt men dessa var väldigt hanterbara då de ofta var väldigt intuitiva och relaterade till tidigare presenterat kursmaterial. Kurserna går parallellt och det går att byta kurser första månaden, det är dock rekommenderat att du inte byter för mycket då det kan vara så att man har en del att ta ikapp av kurserna och då lätt kan halka efter. Tips är att på förhand försöka ta reda på schemat i SOLUS (det generella skolsystemet) för de kurserna du är intresserad av och pussla ihop så att det funkar för dig innan du anmäler dig till kurserna. Olika institutioner använder sig av olika system, på Smith School of Business går det mesta genom smithlearning.ca där du loggar in med ditt QueensID vilket också kan användas till wifi över hela campus.
Av en slump blev det även så att jag inte hade några tentor alls efter som att mina kurser hade andra examinationsmoment. Min sista kurs var den 7 december och de flesta som läste på Smith var däromkring. Kurserna som jag läste listar jag nedan.
- COMM 333 – Marketing Strategy
- COMM 339 – Channels & Internet Marketing
- COMM 370 – Business Communication in North America
- COMM 385 – Negotiation Theory and Behaviour
- COMM 395 – Project Management
Boende och ekonomi
Som generellt första tips råder jag er till att söka boende omgående, framförallt om ni ska studera där under er höstterminen då flest utbytesstudenter anländer till staden.
Queen’s erbjuder inget boende och hjälpen man får är väldigt begränsad. Jag bodde på hotell första tiden och många andra hade liknande situation som slutade med att de valde att avbryta sitt utbyte och åka hem. Jag rekommenderar därför starkt att gå med i facebook grupperna’ Queen’s University - Off-campus Housing’ & ’ Queen’s University house mates’ och söka efter boende så fort det går, de flesta hittar sina boenden där eller på kjiji.ca som är som blocket.se i Kanada. Standard är någonstans mellan 700–1000 CAD per månad oavsett om det är möblerat eller inte.
Inflationen under min tid i Canada var i nivå med den svenska, kombinerat med en svag svensk krona gjorde att det blev rätt dyrt att leva. Generellt skulle jag dock påstå att det är någorlunda samma prisnivå bortsett från mejeriprodukter och transport som jag upplevde som särskilt dyrt.
Fritid
Bortsett från studierna fanns det en hel del att göra. Många var med olika intramurals lag där det fanns ligor för alla möjliga sporter för alla möjliga nivåer. På Campus finns också en stor byggnad (ARC, Athletics & Recreational Centre) där gym och faciliteter för alla möjliga sporter finns, du har fri åtkomst till ARC med ditt studentkort som du även kan åka gratis med på stadens bussar.
Vi var på en hel del fester och olika tillställningar, de flesta utspelade sig i ’the student ghetto’ som utgörs av fratliknande hus på campusområdet och tog ofta vid på någon av stadens få nattklubbar. Vi såg en hel del sport, college-sport som basket, hockey och amerikansk fotboll men även högre nivå där vi kollade på både NHL & NBA. Vill man även kolla på baseball så finns det i Toronto. Vi tog oss runt med hyrbil när vi skulle ut och resa då vi kom fram till att det var mest ekonomiskt. Vi reste runt till Toronto, Niagara Falls, Ottawa, Montreal & Quebec City, på vägen hem till Sverige var det många som tog ett sista stopp, jag till Chicago, andra till New York och vissa till varmare breddgrader söderut.
Summering
Jag är nöjd med mitt utbyte till Queen’s. Jag är väldigt nöjd med kurserna jag valde och jag tycker att nivån var lagom. Om jag fick ändra på något och ge tips till er som ska åka till Queen’s så ångrar jag aningen att jag inte tog mig till Banff eftersom att det verkar som att de som åkte dit hade haft en fantastisk upplevelse. Jag rekommenderar er också att verkligen ta tag i boendesituationen så fort som möjligt eftersom att det bara blir tuffare ju längre man väntar. Det ska också sägas att vi hade tur med vädret, det är ju tydligen så att det är rätt varmt i Kingston, varmare och mildare än i Sverige fram till december så det finns ingen anledning att packa ner hela vintergarderoben om du åker på höstterminen, däremot ska vårterminen vara väldigt kall, men de mesta med kurser och boende mer tillgängligt då kanadensarna strävar efter att åka på utbyte själva för att fly kylan.
Ht21
Trots de rådande omständigheterna har jag haft möjligheten att under höstterminen 2021 läsa på Smith School of Business vid Queen’s University i Kingston, Kanada. Precis som Uppsala, är Kingston en relativt liten stad där en större del av befolkningen är studenter och mycket kretsar därmed runt universitetet. Jag är mycket nöjd över mitt utbyte då jag fått uppleva den kanadensiska kulturen och träffat folk från hela världen! Då Kingston ligger mittemellan några av Kanadas största städer, med bara 2-3 timmars bussresa till Montréal, Toronto, och Ottawa, har det aldrig varit en tråkig stund då det alltid finns något att se och besöka. Det finns även en hel del att hitta på i Kingston, som trots sin storlek, har en stor mängd pubar, barer och restauranger.
Studier
Trots pandemin så genomfördes en större del av kurserna på plats. Något man fick vänja sig vid var dock kravet på att bära munskydd på alla föreläsningar och så fort du gick in i en byggnad. Kursinskrivningen öppnar i mitten/slutet på juli och det rekommenderas att vara snabb med att registrera sig på de kurser man vill ha då många av dem fylls snabbt. De två första veckorna av terminen består dock av en add/drop period där många kurser droppas och byts, det är därför bra att vara uppmärksam under denna period eftersom många kurser får lediga platser igen. Till skillnad från Uppsala så läser man alla kurser parallellt under läsåret där de flesta även har krav på närvaro och betygsättning på deltagande i kursen. Upplägget på kurserna kan däremot se lite olika ut beroende på kurs, där vissa kursers examinationsmoment består av tentor vid slutet på terminen. De kurser som har sluttentor brukar vanligtvis löpa aningen längre än kurser som inte har det, mina kurser slutade 10 december, medan andras slutade 22. Terminerna på Queen’s University är betydligt kortare än i Uppsala (enbart 3 månader), detta gjorde att det var aningen högre tempo under terminens gång. När det kommer till svårighetsgrad så upplevs kurserna lättare än i Uppsala vilket kan bero på att kurserna inte går lika mycket in på djupet. Jag skulle även säga att det är betydligt lägre krav för att bli godkänd i kurserna än i Uppsala, men att nå de högsta betygen är ungefär lika svårt.
De kurser jag läste var:
- Managing across cultures (COMM 353) Denna kurs var väldigt internationellt präglad där en stor mängd av studenterna var utbytesstudenter. Kursens examinationsmoment bestod till störst del av att lösa diverse Case, bestående av problem och utmaningar som internationella chefer/ledare ställs inför på multinationella företag. Som kursens titel implicerar låg störst fokus på utmaningar som uppstår i samband med att olika kulturer möts.
- Managing human capital (COMM 358) Denna kurs var mer HR orienterad än de andra kurserna där fokus låg på hur man på bästa sätt attraherar och utvecklar personal till att generera så mycket värde till organisationen som möjligt. Man fick ta del av olika “teman” under kursens gång såsom talent management, employer branding, och diversity and inclusion. Examinationsmomenten i denna kurs bestod av både Case analyser samt en slutlig hemtentamen som täckte kursens alla moment.
- Business communication in North America (COMM 370) Denna kurs erbjöds uteslutande inkommande utbytesstudenter och den hade även något lugnare tempo än de andra. Vi fick bland annat lära oss hur man skriver CV och personligt brev på nordamerikanskt vis, samt hur en typisk anställningsintervju går till. Det största examinationsmomentet var ett grupparbete i form av en företagsanalys samt en sammanfattande reflektion av kursen.
- Social impact and innovation (COMM 406) Social impact and innovation var en av de mest intressanta kurserna jag läste under mitt utbyte. I denna kurs fick man ta del av hur olika företag och organisationer arbetar för att lösa diverse sociala och komplexa samhällsproblem genom nya uppfinningar och affärslösningar. Kursen gick till stor del ut på att lösa olika utmaningar som ideella och vinstdrivande organisationer ställs inför, där bland annat finansiering och påverkan är två exempel. Examinationsmomenten var nästan uteslutande i form av Case analyser, både individuellt och i grupp.
Boende och ekonomi
Kingston är känt för att ha högt tryck på bostäder vilket gjorde det till en omständlig process att hitta boende. Till slut lyckades jag dock få boende via en Facebook grupp som heter “Queen’s University - Off-campus Housing”. Tillsammans med sju andra utbytesstudenter från diverse platser i Europa, bodde jag i ett hus med ungefär 15 minuters gångavstånd från stan och campus. De flesta bor tillsammans med andra i hus runtomkring stan och campus där många hittar sitt boende via exempelvis kijiji.ca (som Blocket ungefär) och diverse Facebook grupper. Jag betalade 995 CAD i månaden för mitt boende vilket är ett rätt högt pris då de flesta betalar mellan 500-800 CAD. Jag skulle dock säga, trots mitt dyra boende, att priserna för boende, såväl som diverse dagligvaror, är lika de svenska. Tar man merkostnadslån ska det därför inte vara några problem att få ekonomin att gå runt. Om man däremot vill resa mycket under sin vistelse är det nog bra om man sparat lite innan.
Fritid
Jag, och de jag umgicks med, reste så mycket som möjligt under den fritid man hade. Då många var lediga på fredagar blev det exempelvis en del helgresor till bland annat Toronto och Niagara fallen, samt Montréal och Ottawa. De flesta hade även en veckas höstlov i mitten av terminen där många passade på att resa lite längre bort. Jag spenderade den veckan på andra sidan landet i bland annat Calgary och Banff för att uppleva de fina nationalparkerna runt omkring. Andra spenderade den veckan i exempelvis New York eller andra platser i USA. Då terminen är så kort så reste många även efter skolan var slut, jag valde exempelvis att åka till New York då, medan andra gjorde resor till Kalifornien, Mexiko, och Sydamerika.
Summering
Även om inte allt har varit som vanligt har jag haft en toppen termin i Kanada! Jag skulle starkt rekommendera att studera vid Queen’s University då de har stort utbud av både kurser och andra “extracurriculars” såsom olika sportlag och klubbar. Kingston ligger även väldigt bra beläget där du verkligen kan ta tillfället i akt och resa runt, både inom landet samt till, exempelvis, USA.
Ht19
Jag har under höstterminen 2019 läst på Smith School of Business vid Queen’s University. Överlag är jag väldigt nöjd med mitt utbyte och Kanada som land! Som universitet håller det en hög nivå och ligger bra geografiskt för många städer i nordöstra delen av Nordamerika. Kingston som stad är relativt liten och mycket av det som finns att göra kretsar runt universitetet. Studier Jämfört med studierna i Uppsala så går kurserna parallellt med varandra över hela terminen och många av kurserna som erbjuds har krav på närvaro. Alla kurser har tre undervisningstimmar per vecka, antingen uppdelat på två tillfällen eller ett enskilt. Beroende på vilken kurs man väljer och dess kursplan så har man allt från ingen till två tentamens per kurs. I min mening var det mer tidspress på tentatillfällena jämfört med hemma. Samtliga av kurserna jag läste var i mindre klasser om cirka 35 personer. Kursinskrivningen börjar i mitten av juli och består av två perioder på varsin vecka. Vissa kurser kan snabbt fyllas men i annat så finns det en add/drop period under de första två veckorna in på terminen.
Kurserna jag läste:
- COMM 311 – Financial Accounting Practices: Principles and Concepts (C-nivå) 6 hp En kurs i redovisning, man lär sig ytterligare ramverk och andra principer efter hur redovisning ska gå till. Till det mesta enligt IFRS, det mest erkända internationella principerna men även i det mer lokala kallat ASPE. Denna kurs har både mid-term och final exam som tillsammans utgör 70 % av ditt slutbetyg, följt av två inlämningar som vardera utgör 15 %.
- COMM 324 – Investment and Portfolio Management (C-nivå) 6 hp Kurs inom finans, behandlar i stora drag olika placeringar, värderingar och hur man allokerar en portfölj. Förmodligen den mest krävande kursen av alla jag tog. Till stor del beroende på att läraren hade en kraftig brytning och inte ens de kanadensiska eleverna kunde begripa honom fullständigt. Vidare är det både mid-term och final exam (tillsammans 70 %) och fyra inlämningar, projektarbete och deltagande som samlar in de sista 30 procenten. Denna kurs krävde också särskild förfrågan och att man kan visa intyg på behörighet. Detta var jag tvungen att ansöka om i mitten av juni redan. Finansieringen från FEK B är tillräcklig.
- COMM 370 – Business Communication in North America (ej C-nivå) 6 hp En kurs som erbjuds för inkommande utbytesstudenter. En väldigt mjuk kurs som var lätt att ta till sig. Man fick träna på att skriva CV och personligt brev på nordamerikanskt vis, analysera en föreläsning, casearbete med redovisning och slutligen en sammanfattande reflektion. Relativt avlastande kurs som kunde komplettera de andra lite mer krävande ganska väl.
- COMM 385 – Negotiation Theory and Behaviour (C-nivå) 6 hp Denna kurs var förmodligen min favorit. Aningen experimentell i sin natur, där man över terminen har sju olika förhandlingar som man simulerar med sina klasskamrater. Tempot överlag bestod av att man fick sin rollbeskrivning och fick förbereda sig till nästkommande lektion. I övrigt så skedde det mesta i klassrummet där man diskuterar olika artiklar och utfall kopplat till förhandlingarna. Ett sista projekt var en film man skulle spela in där man kreativt behandlar en aspekt från en av ens förhandlingar, detta projekt utgjorde grund för 50 % av ens betyg.
Mottagande
Skolan anordnar en orientation day där man lär känna skolan och campus över dagen. De har också en studentstyrd kommitté som anordnar andra event under terminen såsom middagar, pubkvällar osv. Under höstterminen finns även NEWTS, som är en mer omfattande orientation för inkommande utbytesstudenter. Det går att likna mer som en nollning med olika aktiviteter som går över den första veckan av terminen.
Boende
Vad gäller boendet så bodde jag med tre andra svenskar från Lunds universitet i en lägenhet med 10 minuters promenad till skolan. Detta hittade vi på kijiji.ca som är deras version av blocket. Det finns också en stor facebookgrupp som heter ”Queen's University - Off-Campus Housing” där många söker/hyr ut boenden. Väldigt högt tryck dock så kan vara svårt att hitta något där. I övrigt har jag förstått det som att vårterminen är mycket lättare att hitta under än för hösten.
Ekonomi
Min hyreskostnad låg på 750 CAD och de flesta betalade något i närheten av det. I övrigt så är prisnivån rätt lik den här hemma. Matvaror i min mening var något dyrare medan barpriserna var något billigare för att ge exempel. Med skolans studentkort åker man även buss gratis och får under vissa dagar 10 % i matbutiken Metro som ligger nära universitetet. Om man söker merkostnadslån så bör det inte vara något problem att få ekonomin och rulla runt. Men om man önskar att resa mycket så är det nödvändigt med lite sparade pengar.
Fritid
Vi reste runt en del, både med buss och hyrbil. Inom tre timmar så kan man ta sig till Toronto, Ottawa och Montreal. Inom sju timmar så kommer man även till Quebec City, Boston och New York. Många hade scheman där man var ledig på fredagar vilket gav utrymme för att åka iväg över helgen. Vi var också ett gäng som startade ett fotbollslag i universitetets egen serie. Detta erbjuds i ett antal sporter och kan vara ett kul sätt att lära känna folk på, samt få lite motion. Det finns även ett stort gym som alla studenter får tillträde till. I samma byggnad finns också squashbanor, simbassäng och mycket annat. Om man gillar att festa, så är det vanligt med husfester runtom universitetsområdet och så finns det ett antal klubbar lite in mot stan.
Summering
Överlag så är jag supernöjd med mitt utbyte och om man har tankar att vilja till Kanada så är Queen’s ett utmärkt val. Stort urval av intressanta kurser och bra möjligheter för att resa runt. Annars har jag förstått det som att deras vårtermin är riktigt kall så jag skulle rekommendera att åka på hösten ifall man har möjligheten. Hoppas detta har varit till hjälp och hör gärna av dig om du vill veta något ytterligare!
Ht18
Jag spenderade höstterminen 2018 på Smith School of Business, Queen’s University. Staden är fint belägen vid vattnet och det finns en promenadslinga man kan följa långt längs sjön. Staden påminner lite om Uppsala, det finns dock inte allt för mycket att göra här och det flesta nöjen/aktiviteter kretsar kring universitetet. Värt att nämna är att det enbart är 2–3 timmars bilresa till Montreal, Ottawa och Toronto.
Boende och ekonomi
Jag hade ganska svårt att hitta boende till höstterminen. Jag kom till Kingston utan boende och var inte den enda som var bostadslös. Jag tog in på hostel de första 7 dagarna för att sedan hitta ett boende via facebooksidan ”Queen’s University Sublet Housing”. Jag betalade cirka 650 kanadensiska dollar i månaden för ett eget rum i en villa. Huset delades med 4 andra kanadensiska studenter. I övrigt så är kläder billigare än i Sverige och maten något dyrare. Metro är en stor mataffär som ligger i city, (de flesta handlar här). Vid uppvisande av ditt studentkort får du 10% rabatt på tisdagar och torsdagar. Om du vill shoppa kläder så rekommenderar jag dig att ta dig till Cataraqui centre som ligger 20 minuter utanför staden med buss.
Skolan
Alla fakulteter på Queen’s University ligger i stort sätt på samma ställe. Queen’s University erbjuder fler förmåner än vad universiteten i Sverige gör. Du får gratis medlemskap hos ”the ARC” som är ett stort gym som även har squash- och badmintonhallar, basketplaner, etc. Du får även ett gratis busskort. Det är i princip gångavstånd överallt och det tar ungefär 10–15 minuter att gå till stan från campus. Goode’s Hall är byggnaden där majoriteten av ekonomer studerar. Lokalerna är nybyggda och det finns moderna lektionssalar, studierum och grupprum. Däremot så finns det nästan inga allmänna studieplatser här, men 50 meter bort ligger ett stort bibliotek där de flesta studenter sitter och studerar.
Mottagande
Det finns en mottagningsvecka för alla utbytesstudenter som kallas för NEWTS-week. Det är en mottagningsvecka som är till för nya studenter och inkluderar även studenter från andra fakulteter. Alla studenter var uppdelade i olika lag med cirka 10 – 15 personer i varje lag. Veckan bestod av olika aktiviteter som är till för att välkomna och hjälpa oss att komma in i studentlivet så bra som möjligt.
Kurser
På Queen’s University löper alla kurser parallellt med varandra och det ställs generellt högre krav här jämfört med Uppsala. För varje kurs var det antingen en längre lektion på 3h per vecka eller två kortare lektioner på 1,5h per vecka. Upplägget såg likadant ut för varje vecka. I alla kurser så var närvaron en del av betyget. Om du vet på förhand att du ska vara borta eller är sjuk så är det viktigt att du meddelar läraren. Det var även ”små läxor” och inlämningar som sker löpande under hela terminen. Jag valde dock att enbart läsa 4 kurser under denna termin. 3 av dessa var FEK C kurser, och alla 4 kurser motsvarade 24 hp.
- Business Communication in North America – COMM 370 (EJ Fek C) Detta är en kurs som nästan alla utbytesstudenter tar. I denna kurs lär du dig att skriva CV och personligt brev anpassat till Nord Amerika, du lär dig även om kulturella skillnader, hur du löser olika case m.m.
- Interpersonal Skills for Managers – COMM 357 (Fek C) Denna kurs handlade mycket om att reflektera över sitt egna beteende och hur du utvecklar egenskaper för att bli en bättre chef. Professorn Kate var väldigt bra på att lära ut. Hon var även oerhört omtänksam och snäll, detta underlättade för mig och många andra utbytesstudenter. I denna kurs var man tvungen att förbereda sig mycket inför varje lektion för att kunna delta i gruppdiskussioner.
- Managing Across Cultures – COMM 353 (Fek C) Denna kurs handlade om skillnader i arbetskultur mellan olika länder. Vi hade två lektioner i veckan och inför varje lektion var man tvungen att kolla på internet-föreläsningar och svara på några frågor som var kopplade till föreläsningen. I slutet av kursen hade vi även ett stort grupparbete samt en stor tenta som låg till grund för vilket betyg man fick. Arbetsbördan var hög och det mycket att hålla reda på. Vi hade cirka 30-35 stycken ”små” inlämningar under kursens gång. Det var viktigt att hålla reda på alla deadlines för dessa inlämningar annars fick man poängavdrag.
- International Negotiations – COMM373 Man fick lära sig om hur man förhandlar i olika situationer. En gång i veckan så förhandlade man mot någon annan elev i klassen. Lektionen innan får man ett papper med information. Utifrån informationen skulle man förbereda sig inför förhandlingen. Denna kurs gillade jag då man verkligen fick utmana sig själv. Under kursens gång infann jag mig i många obekväma situationer som jag var tvungen att handskas med. Man betygsattes på hur man presterade på alla dessa förhandlingar. Vi hade även 4 stycken ”Quiz” som man betygsattes på. Man var tvungen att läsa olika artiklar för att kunna prestera bra på dessa Quiz. Varje quiz bestod av cirka 12-15 frågor. Vi hade även ett stort grupparbete som låg till grund för vilket betyg man fick.
Ht17 - 1
Jag spenderade min hösttermin 2017 i Kanada där jag studerade på Queen’s University. Queen’s University ligger i en stad som heter Kingston cirka tre timmar från Toronto, Ottawa och Montreal. Kingston är en mysig stad i samma storlek som Uppsala invånarmässigt, allt man kan tänka sig behöva finns inom gångavstånd från där alla studenter bor. Med Kingston som utgångspunkt är det lätt att resa runt både i Kanada och USA.
Studier
Att plugga på Queen’s University är väldigt annorlunda jämfört med hur det är att studera på Uppsala Universitet. För att läsa 30 högskolepoäng ska man välja 5 kurser som man läser parallellt vilket leder till att vissa veckor blir stressigare än andra. Jag valde att läsa 4 kurser som kan tillgodoräknas mot FEK C och en valfri kurs. Om man pluggar ekonomi kommer man att plugga på Smith school of Business som tillhör Queen’s University och den Business skolan rankas väldigt högt i Kanada. Det var en stor omställning från att plugga i Uppsala där närvaro och deltagande inte räknas in i betyget vilket det gör på Queen’s University. Man får en personlig relation till professorerna eftersom klasserna är på 20-30 elever vilket leder till att det är högt i tak och att man snabbt bygger bra relationer till sina klasskamrater. I ditt slutgiltiga betyg räknas som sagt närvaro och deltagande in men även allt från gruppuppgifter till individuella uppgifter samt oftast en eller flera tentor.
Kurser
Jag valde som sagt att läsa 4 kurser som kunde tillgodoräknas mot FEK C och en valfri kurs. I början av terminen har man en så kallad add/drop period vilket innebär att man kan hoppa runt på olika kurser under 2 veckor tills man känner sig nöjd med sina kursval. Jag gjorde detta på 2 kurser där jag kände att ämnet inte var intressant eller att professorn var mindre bra. Generellt sätt så har man i dom flesta kurserna 2 lektioner i veckan samt ett flertal case vilket är annorlunda gentemot Uppsala. Mina slutliga kursval blev:
- Service Management, COMM 343 (FEK C) En relativt lätt kurs där man snabbt lärde sig hur läraren ville att man skulle utforma sina inlämningsuppgifter. Det fanns ingen sluttenta samt att det inte var så mycket läxor under kursens gång. Läraren var väldigt duktig och genomförde sina lektioner på ett kreativt sätt som ofta ledde till väldigt intressanta och roliga lektioner.
- Negotiation Theory & Behaviour COMM 385 (FEK C) Detta var en kurs som i början fick mig att känna mig obekväm men som snabbt blev min favorit kurs under min skolgång. Man fick lära sig om hur man förhandlar i olika situationer, allt från att man köper en tavla till fler parts förhandlingar. Det som är speciellt är att man en gång i veckan förhandlar mot någon eller några andra elever i klassen. Lektionen innan får man ut olika typer av information inför sin förhandling samt att man har en del läxor att göra inför förhandlingen, men det var sjukt kul att mötas i en förhandling där man verkligen får se hur långt man är redo att gå för att “vinna” samt att man lär sig extremt mycket. Det som låg till grund för hur man betygsattes i kursen var alla förhandlingar man lämnade in samt reflektionerna på dessa samt 2 tentor och en individuell inlämningsuppgift.
- Managing Across Cultures, COMM 353 (FEK C) En kurs som bestod av till hälften utbytesstudenter och till hälften Kanadensare på ett ungefär. Man lärde sig väldigt mycket om vad man ska tänka på samt göra för att lyckas när man jobbar utomlands. Kursen handlar om olika länders kulturer och hur dom särskiljer sig samt hur man ska lyckas för att bli en bra manager på ett utlandsuppdrag. Detta var en kurs med väldigt mycket läxor, inför varje lektion skulle man lyssna på kortare föreläsningar på internet samt svara på frågor till dessa. Det var även ett stort grupparbete samt en stor tenta i slutet av kursen som låg till grund för vilket betyg man fick. Jag skulle inte definiera denna kurs som svår men det var väldigt mycket läxor och hög arbetsbörda.
- Interpersonal Skills for Managers, COMM 357 (FEK C) Denna kurs hade jag bara en gång i veckan men då var lektionerna på 3 timmar istället för 1,5 timme. Kursen handlar i korta drag om hur man kan bli en bättre manager och chef. En relativt lätt kurs men med väldigt annorlunda uppgifter, dom två större uppgifterna handlade om att analysera sig själv på djupet och hur du kan bli en bättre chef. En smått oklar kurs kurs som det är relativt låg arbetsbelastning i. Läraren Kate var väldigt duktig på att lära ut och extremt omtänksam och gör allt för att underlätta för oss studenter.
- Business Communication in North America, COMM 370 (Ej FEK C) En kurs som endast erbjuds till utbytesstudenter, som handlar om hur man lyckas på den Nord Amerikanska arbetsmarknaden. Du kommer lära dig hur man skriver CV, presterar bättre i arbetsintervjuer samt hur du generellt får dig själv att framstå som en bättre person. Detta var en lätt kurs men med väldigt mycket läxor. Min lärare hette Luke och detta var första gången han hade denna kurs, han var väldigt hård på det sättet att han gav ut extremt mycket läxor och förväntade sig högt deltagande av eleverna, vilket ledde till att jag lärde mig väldigt mycket.
Campus
Det är ett stort och fint Campus med många fina byggnader och möjligheter, allt du behöver är gratis för dig som är utbytesstudent. Som student ingår busskort och fritt tillträde till gym och simbassäng samt att det erbjuds ett flertal sporter som man får utöva gratis eller betala en symbolisk summa för uthyrning av racket. Något som jag rekommenderar är att man deltar i något som kallas Intermurals vilket är att man bildar ett lag med en grupp studenter och tävlar i någon sport mot andra studenter. Man spelar då en gång i veckan och i slutet av terminen brukar det vara slutspel om man kvalificerat sig dit. Det finns väldigt många olika matställen och caféer på campus men eftersom det ligger så nära huvudgatan och centrum kan man enkelt gå ner dit eller hem att äta lunch.
Boende
Innan terminen började gick jag med i olika grupper på Facebook för Queen’s studenter eller för boende i Kingston vilket var där jag hittade boende. Detta är nog det absolut bästa alternativet så att man har någonstans att bo i början av terminen, men å andra sidan vet jag att många åkte dit och hittade boende på plats. Dom flesta studenter bor i villor med flera andra studenter och priset på boende i staden ligger mellan 3000 och 6000 kr.
Staden är relativt liten så dom flesta bor inom 20 minuters gångavstånd till skolan. Jag skulle anse att levnadskostnaderna generellt sätt är på samma nivå som i Sverige förutom att alkoholen på barer och klubbar var billigare. Något som inte existerar på Queen’s University är matlådekulturen samt att det kan vara svårt att hitta en mikro, dom flesta äter på någon av restaurangerna som finns på campus.
Fritid
En av dom stora fördelarna med att studera på Queen’s University är dess geografiska läge. Det är väldigt lätt att resa till bland annat New York, Boston, Toronto, Montreal och Ottawa. Det lättaste sättet att ta sig runt är med buss men jag rekommenderar även att hyra bil om man är flera och då via AVIS som är både prisvärda och att man inte behöver internationellt körkort för att hyra via dom. Studentlivet var väldigt bra med många husfester samt ett väldigt bra utbud av barer och ett fåtal nattklubbar.
Övrigt
Jag är väldigt nöjd med mitt utbyte och jag rekommenderar starkt att man ska åka till Kanada och studera på Queen’s University om man har chansen. Studentlivet i staden var väldigt bra samt att det är lätt att resa runt med Kingston som utgångspunkt. Jag träffade väldigt många nya människor och hade extremt kul under min tid på Queen’s University.
Ht17 - 2
Under min femte termin på ekonomprogrammet (Ht17) pluggade jag på Queen’s University som ligger i Kingston, Kanada. Det är en liten studentstad där det inte finns allt för mycket att göra. Det är dock endast 2-3 timmar med bil för att komma till Toronto, Montreal, Ottawa och många olika hiking-platser, ett perfekt läge för att hinna se många olika städer helt enkelt. I Kingston så finns det en huvudgata som heter Princess Street, och bortsett från campus så är det på den gatan det mesta händer. De flesta barer, caféer, restauranger, nattklubbar ligger på denna gata och det är gångavstånd till nästan allting (denna gata ligger 15 minuter från campus).
Studier
Att plugga på Queen’s University skiljer sig en del från hur det är i Uppsala. En stor skillnad är att studenterna läser alla kurser samtidigt, vilket var ovant i början eftersom det inte var vad jag är van vid. 30 högskolepoäng på heltid motsvarar 5 kurser på Queen’s University, jag valde dock att endast läsa 4 kurser under denna termin, varav 3 stycken tillgodoräknades som Fek C. Det är antingen 2 lektioner/föreläsningar varje vecka på 1,5 timme per kurs, eller en föreläsning/lektion på 3 timmar i veckan i varje kurs, och schemat ser likadant ut varje vecka. Betygsättningen sker genom ett procentsystem där inlämningar, uppgifter och tentor är olika stor del av ditt slutbetyg.
I alla kurser som jag läste så var närvaron en del av betyget (skulle gissa att det är så på nästan alla kurser), så det förväntas att du ska dyka upp på de flesta lektioner varje vecka, annars kommer det försämra ditt betyg lite. Det ställs högre krav på studenterna vid Queen’s University till skillnad från Uppsala. Bortsett från att du förväntas dyka upp på lektionerna så har de små läxor och inlämningar som sker löpande under hela terminen. I början av terminen så är det en add/drop period på två veckor, vilket innebär att du kan addera kurser till ditt schema och ”prova på” olika kurser innan du bestämmer dig helt för vilka kurser du vill läsa. Innan terminen börjar så gör du själv ett preliminärt schema med de kurser du tror att du vill läsa. Jag ändrade mitt schema och kurser ganska mycket under denna period och läste inte de kurserna jag ursprungligen hade tänkt. I tre månader så rullar terminen på med lektioner, inlämningar, läxor, mid-terms m.m., och under de sista 3–4 veckorna är det tentaperiod, då lektionerna har slutat helt.
Beroende på hur stor del de olika inlämningarna och läxorna har under terminen så är det inte säkert att det finns någon sluttenta. I början var det lite stressigt att ha flera olika kurser med läxor och inlämningar att tänka på samtidigt, men så småningom lärde jag mig att hantera det och då fungerade det bra. Det krävs som sagt att man lägger ner mer tid på studierna löpande under hela terminen, vilket jag tyckte var positivt på flera sätt. Ju mer läxor och inlämningar kurserna har under terminen, desto mindre kommer tentan att vara i slutet av kursen. Jag tyckte också det var positivt att alla mer eller mindre var tvungna att ta sig till skolan varje dag, det kryllade av studenter överallt och det fanns alltid folk att sitta och plugga med, vilken tid på dygnet det än var. De kurser jag läste var:
- Service Management, COMM 343 (Fek C) En lite smått flummig kurs som är hyfsat enkel. Det är ingen tenta i kursen (i alla fall inte under min termin), och de olika inlämningarna som är grunden till ditt betyg påminde om varandra och var ganska enkla. Professorn, Barry Cross, är engagerad och gör lektionerna roliga, dock tyckte jag att innehållet i kursen var rörigt.
- Interpersonal Skills for Managers, COMM 357 (Fek C) Detta är en kurs där du måste analysera dig själv ganska mycket. Många moment i kursen går ut på att du ska tänka och analysera kring ditt beteende i olika chefspositioner och vad du borde tänka på och kan förbättra i det sammanhanget. Professorn, Kate, var omtänksam mot alla studenter och det märks tydligt att hon älskar att prata och lära känna sina studenter. Hade ingen tenta i denna kurs heller.
- Managing Across Cultures, COMM 353 (Fek C) En kurs som handlar om olika länders arbetskultur och hur du ska agera i olika kulturer. Detta är en kurs som är lite överdrivet tidskrävande. Inför varje lektion (2 ggr i veckan) skulle man kolla på (korta) internet-föreläsningar och svara på (några få) frågor som var kopplade till föreläsningen. Det var ett större grupparbete som utgjorde en stor del av betyget och i slutet av terminen var det en relativt stor tenta. Det är en enkel kurs för att räknas till C-nivå, men den kräver ganska mycket tid.
- Business Communication in North America, COMM 370 Detta är en kurs som endast ges till utbytesstudenter, som handlar om hur du ska lyckas på den Nord amerikanska arbetsmarknaden. Momenten i denna kurs består bland annat av: skriva CV och personligt brev som är anpassat till Nord Amerika, hur du ska lyckas på bästa sätt i en arbetsintervju, hur du löser olika case m.m. Det var ingen tenta i denna kurs.
Campus
Campus är ett stort område där alla fakulteter ligger på samma ställe. Det finns många olika restauranger och caféer. I en av byggnaderna finns det ett gym på fem våningar (som är gratis för alla studenter), en liten matbutik och ett apotek. Mottagande: Det finns en mottagningsvecka för alla utbytesstudenter som kallas NEWTS-week. Detta var bland den rörigaste vecka jag har varit med om, men som också var sjukt rolig. Alla utbytesstudenter var uppdelade i olika lag med 10–15 personer i varje lag. Veckan bestod av aktiviteter så som lekar, turer runt campus, utflykter, en konsert m.m. Jag rekommenderar att vara med under denna vecka eftersom de flesta utbytesstudenter är med och det är ett perfekt tillfälle att träffa många av dom du kommer plugga med och du får mycket information som kommer hjälpa dig under din första tid i Kingston
Boende
Under höstterminen är det svårare att hitta boende jämfört med vårterminen. Ska du på utbyte under hösten så börja leta boende i tid! Det finns olika Facebook-grupper att gå med i, det var så jag hittade mitt boende (just nu heter de största grupperna ”Queen’s University – OffCampus Housing” och ”Queen’s University – Student / Off-campus Housing /Apartment / Sublets”). Priserna varierar beroende på var boendet ligger, hur många andra som bor i samma hus osv. Det kunde skilja mellan 3000kr – 5500 kr, vad jag har hört så betalade ingen mer eller mindre än det. Något som jag önskar att jag visste tidigare är att man kan söka till något som heter CoOperative. Du ansöker om att få bo här (gör det i tid!), och alla husen ligger otroligt nära campus. Varje vecka behöver du jobba i köket i 3 timmar, och för det kommer du få mat serverad varje vardag, alla måltider, och vad jag har hört från de som bodde här så var det nöjda. Maten serveras i en matsal varje dag, vilket är ett bra sätt att lära känna alla andra som också bor i Co-Operativet. Även om jag själv inte bodde här så rekommenderar jag att ansöka om att bo där.
Ekonomi
Jag hade is i magen och tänkte fixa boende när jag kom till Kingston, eftersom jag inte hade hittat något bra innan jag åkte dit, plus att det kändes enklare när jag kunde träffa hyresvärdarna och se boendena innan jag tackade ja. Jag fick ett boende genom en av Facebook-grupperna efter ett par dagar, men jag hade hellre hittat något tidigare. Jag betalade 5500 kr i månaden, och mitt boende låg ”långt” bort. Jag uppfattade levnadspriserna som ungefär lika höga som hemma. Restauranger och barer var billigare än hemma. Dock jämnade det ut sig med att jag gick ut och åt mycket mer ofta än vad jag gör hemma, framförallt så köpte jag lunch i skolan varje dag, det är inte så vanligt att folk tar med sig matlådor.
Fritid
QUIC (Queen’s University International Centre) anordnade olika utflykter för utbytesstudenter, så som till Niagarafallen, Toronto, Montreal och Ottawa. ETC (Exchange and Transfer Committee) som är för ekonomistudenterna anordnade också liknande resor, plus någon kryssning och olika hiking-resor.
Övrigt
Jag rekommenderar verkligen att åka på utbyte! Att åka till Kanada och plugga på Queen’s University är något av det bästa beslut jag någonsin tagit. Hör mer än gärna av er ifall det är något ni undrar och om det är något jag kan hjälpa till med, vare sig ni har bestämt er för att åka till Kingston eller inte!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se