Reseberättelser Queen's Vt
Vt22
Jag läste på Queen’s University i Kingston, Kanada. Jag tog väldigt blandade kurser då jag inte hade något krav på att läsa företagsekonomi. Det finns ett system för de ordinarie studenterna för hur man söker kurser men enligt dem är det väldigt komplicerat, för oss utbytesstudenter så letar man upp sina kurser på SOLUS och sedan mejlar de som är ansvariga för de inkommande utbytesstudenterna så hjälper dem en med att registrera sig på kursen. Detta var väldigt smidigt och enkelt och de som jobbade i kontakt med oss utbytesstudenter var verkligen till stor hjälp under kursvalsperioden, som för övrigt varar under en ganska lång tid.
Studier
Något som är värt att nämna var att när jag kom till Kanada så var det fortfarande ganska strikta regler när det kom till Covid-19 men som sedan lättades under terminens gång. Jag hade både kurser online som sedan blev in-person. Den största skillnaden är främst att man tar 5 kurser samtidigt vilket var ganska ovant och stressande som även gjorde att jag inte riktigt hade energin till att resa runt förutom när det var lov. Jag gillade absolut inte detta då man alltid hade saker att läsa inför varje föreläsning inom varje enskild kurs, så det blev väldigt mycket att göra varje vecka. En annan sak som även är annorlunda är hur bedömningen sker, i många kurser så gör man olika uppgifter som konstant bidrar till ens betyg. Det som är bra med detta är att man vet oftast innan ens sista inlämning huruvida man är godkänd eller inte. Jag skulle även vilja påstå att det är ganska mycket lättare att bli godkänd i sina kurser på Queen’s än här hemma då man hela tiden gör många uppgifter (ibland ganska onödiga) som bidrar till ens betyg och dem är oftast inte speciellt stora eller svåra. I många kurser så vill dem även att man bidrar med sin närvaro, speciellt på SMITH Business school vilket var ganska nytt för mig och ibland kändes väldigt onödigt.
Professorerna här är extremt utbildade och nischade på just sin kurs vilket gör det väldigt lätt att ställa frågor och få hjälp efter föreläsningarna kring kursen, något man absolut inte ska vara rädd för att göra, man måste bara komma ihåg att inte kalla dem efter sitt första namn om de inte sagt något annat. Alla professorer har även teacher assistants som man också kan fråga för att få hjälp och de är oftast dem som bedömer ens prov, inlämningar etc. så dem vet mer om inlämningarna. Men generellt skulle jag säga att man i Sverige lär sig mer om helheten och på Queen’s blir man väldigt utbildad inom ett visst område.
Queen’s University är ett extremt stort campus och man kan sitta i vilken byggnad som helst när man vill plugga. Vanligast är att sitta i biblioteken för där finns väldigt många studieplatser och det var även där jag alltid satt. Under tentaperioderna så kan det bli väldigt fullt där inne men kommer man dit på morgonen borde man inte ha problem att få plats då dem flesta kommer innan lunch.
Mottagande
Då det var strikta regler krig Covid-19 när jag kom dit så fanns det ett event som var online men jag deltog aldrig så jag vet faktiskt inte hur det fungerar eller hur det var. Man får dock ett mejl med all information och de som har hand om de inkommande utbytesstudenterna är väldigt lätta och snabba att komma i kontakt med så det skulle jag säga är väldigt bra.
Boende
Jag bodde i ett hus med 3 andra kanadensiska studenter och jag vet många andra utbytesstudenter som gjorde samma och som var så glada att dem gjorde det, även jag! Jag hittade mitt boende i en Facebook grupp där alla studenter postar när dem har lediga rum etc.
det är även människor där som åker på utbyte så det finns oftast rum lediga för en termin men de är som sagt svårare att få på höstterminen än vårterminen. Gruppen heter ”Queen’s University – Off-Campus Housing”. Detta är verkligen det bästa valet jag gjort för man fick så mycket kanadensiska vänner och fick följa med på allt dem gjorde. Man får väldigt lätt vänner som också är utbytesstudenter men på grund av hur jag bodde så fick jag även en inblick på hur det verkligen var att gå på Queen’s som en kanadensisk student. På grund av min boendesituation så umgicks jag nästan bara med kanadensare och det var så kul!
Ekonomi
Jag betalade sammanlagt ungefär 700 CAD för mitt boende vilket var ganska billigt jämfört med många andra men hyran brukar nog vara lite dyrare än vad den är i Sverige med tanke på vad man får. Husen är inte i bästa kvalitet men personligen gjorde det inte så mycket för mig för jag hade hellre en autentisk upplevelse än att bo finare. Studiemedlen tyckte jag räckte perfekt för boende och mat/nöje för mig men självklart om man vill göra ”utflykter” får man ha sparade pengar. Levnadskostnaderna skulle jag påstå är lite dyrare än i Sverige då den lokala matbutiken är lite dyrare (för att dem kan), jag och mina room mates hade dock tillgång till bil och åkte ibland till Walmart och veckohandlade vilket var lite billigare.
Fritid
Jag gjorde verkligen ingenting som var anordnat av universitetet då jag alltid hade fullt upp med mina room mates. Men det var väldigt mycket som hände på universitet hela tiden, speciellt när det kommer till sportevenemang. Jag gick på en välgörenhetshockeymatch mellan business- och ingenjörsstudenter vilket var så kul men det finns verkligen så mycket annat man kan göra om man bara letar.
Som student på Queen’s får man tillgång till the ARC vilket är som ett stort gym där man kan gymma, simma, gå på träningspass, hyra badmintonbana, klättra etc. vilket var bra då man kunde hitta på väldigt mycket. Det finns också väldigt mycket barer och 2 klubbar som studenter går på under veckans gång.
Övrigt
Mitt största tips är verkligen att försöka hitta ett bra boende, även om det verkar jobbigt att till exempel bo med 5-6 andra studenter är det bara för 1 termin och det kommer att vara så värt det för man får verkligen vänner för livet.
Helhetsintryck
Jag har velat åka på utbyte sekunden jag började universitet och jag är så glad att min upplevelse blev i Kanada. Nu när jag är hemma så vill jag åka tillbaka igen för jag hade det verkligen så sjukt bra. Man lär sig väldigt mycket om sig själv när man är så långt ifrån sin trygghet samtidigt som man hela tiden pratar ett språk man inte är lika bekväm med. Jag är så glad att jag gjorde detta och om du tvekar på att åka så säger jag att det är såååå värt det!
Vt19
Jag är väldigt nöjd med min utbytestermin i Kanada! Om jag hade fått välja igen hade jag åkt under höstterminen istället för vårterminen (deras winter semester). Snön och det väldigt kalla vädret begränsade aktiviteterna. Förutom det är jag mycket nöjd med mitt val av universitet, dels den höga nivån på studierna, kvaliteten på undervisningen, resurserna och dels de engagerade och inspirerande professorerna! Önskar jag kunde läsa fler terminer på Smith School of Business!
Studier
Alla kurser har två föreläsningar per vecka, antingen 1,5hx2 eller 3 timmar vid ett tillfälle med 15 min rast.
Följande kurser lästa vid Smith, vårterminen 2019:
Företagsekonomi, B-nivå, 6 hp:
- COMM221 Introduction to Finance 6 hp Under vårterminen har utbytesstudenter och studenter som inte läser business möjlighet att läsa denna introduktionskurs i finans, antingen på distans eller med föreläsningar i skolan. Jag läste den sistnämnda och trivdes bra med föreläsaren och innehållet men eftersom föreläsningarna var schemalagda från 18:30-21:30 var det svårt att hålla koncentrationen. Alla finanskurser har en lärarassistent som håller i två tutorials varje vecka, handledningstillfällena är bra och assistenterna är väldigt hjälpsamma.
Företagsekonomi, C-nivå, 24 hp:
- COMM104 Business Ethics and Corporate Social Responsibility 6 hp Jag förväntade jag mig mer kursinnehåll om CSR, miljömässigt och socialt ansvar. Innehållet är begränsat till Kanada och hade önskat färre case och innehåll om lagar och politiska händelser i Kanada. Professorn som är advokat frågar ofta direkta frågor under föreläsningar och vill gärna testa studenterna. En utmaning för den som inte är van att prata inför klassen. Plus för modell över hur man kan lösa olika sorts case, vilket jag använt på intervjuer och andra case efter kursens slut. Innehåller dessutom en formell redovisning vilket var roligt att få pröva på.
- COMM190 Introduction to Digital Business and Technology 6 hp Gillade verkligen denna kurs, trivdes bra med läraren och innehållet. Fick bl.a. öva på SAP, Salesforce platform och inblick i CRM- och ERP-system vilket känns meriterande inför arbetslivet. Jag rekommenderar kursen och anser att innehållet är mycket relevant idag. Kursen innehåller även en väldigt bra modell över hur man kan lösa ett business case, vilket känns givande och går att applicera på andra studier eller arbetsuppgifter. Få utbytesstudenter som väljer denna kurs men det är roligt för då får man träffa fler kanadensare.
- COMM333 Marketing Strategy 6 hp Lärorik kurs, mycket läsning under terminen men ingen sluttenta. Till första föreläsningen varje vecka lästes 3 artiklar och till den andra föreläsningen löstes ett case i grupp och varannan vecka skrevs ett teoritest på artiklarna. Kunde kännas som en del läsning och analys av texterna men disponeras tiden väl ger det mycket. Utöver detta ingick ett grupparbete där vi tog strategiska beslut i en datorsimulering över en marknad med olika produkter.
- COMM374 International Business Strategy 6 hp Rolig kurs och bra professor som är pedagogisk och bidrar till en lättsam miljö i klassrummet. Två case varje vecka på föreläsningarnas teori vilket jag uppskattade, kunde kännas stressigt men anser att det är ett bra upplägg eftersom man lär sig kontinuerligt, vilket jag tror är mer givande och lärorikt än en stor tenta på hela kursen i slutet av terminen. Rekommenderar denna kurs, rolig och känns som en kurs man kan ha användning för. Många utbytesstudenter som väljer denna kurs, skulle säga 50/50 vilket är roligt och man blir inte lika blyg för att prata inför klassen.
Största skillnader mellan Queen’s University och Uppsala universitet
Utbildningen på Smith är applicerbar på arbetslivet och skiljer sig från den akademiska utbildningen på UU. Case och simuleringar gör att teorin går att applicera på näringslivet och som student lär man sig att leverera snabbt och ofta. Överlag mer analyser och beslut som går utanför teorin vilket känns som en bra förberedelse inför arbetslivet. Man förväntas även vara närvarande och delta aktivt under alla föreläsningar vilket känns väldigt bra!
Presentationer är seriösare och professionella där studenterna förväntas presentera utan manus, svara på frågor och bära kostym. Dessutom upplevde jag lärarna som väldigt engagerande i studenternas lärande, överlag kändes det som mindre självstudier. Det kontinuerliga lärandet bidrog till mindre plugg inför tentorna.
Sluttentorna ligger under samma period men det finns tid avsatt för enbart tentaplugg där inga föreläsningar är schemalagda vilket underlättar inläsningen. Det går även att slippa sluttentor genom välja kurser utan. Detta kan innebära att terminen avslutas nästan en månad tidigare. Oklart om betygskriterierna och kraven som ställs är annorlunda, studiemiljön och studietakten bidrog till att jag la ned mer tid på studierna och var engagerad i mitt lärande, vilket gav bra resultat i slutändan. Däremot tas mer med i betygen på Smith, såsom aktivt deltagande. Deltagande kan innebära att man svarar på frågorna professorn ställer under föreläsningarna, diskuterar med professorn/annan student utanför klassrumstid till exempel under office hours. Ångrar att jag inte utnyttjade office hours mer, såsom ställa frågor om någon uppgift eller teori under föreläsarens kontorstider. Alla lärare uppmuntrar till detta och jag upplever det som vanligare på Smith än på UU. Jag kommer ta med mig mycket från Smith som jag kommer tillämpa på mina studier i Uppsala men även i mitt kommande arbetsliv.
Kingston och boende
Det finns tre alternativ för dig som studerande och letar boende, privat boende, bo på campus eller bo i privat boende men med lagad mat (Kingston Student Housing Co-op). Det vanligaste är att man delar ett hus med andra studenter och lediga rum finner man i Queen’s Facebookgrupp (Queen’s University – Off-Campus Housing). Jag valde alternativ ett eftersom man normalt sätt inte bor på campus efter årskurs ett. Jag betalde 700 CAD/mån vilket var ett utav de bättre studentboende men låg lite längre bort. Om det hade gått att hitta ett bra rum till rimligt pris och med bra läge till skolan hade jag velat testa bo på campus, alla måltider ingår och eftersom det kan vara högt tryck på boenden med bra läge och nära till matbutiken kan det vara ett alternativ. Har man inte bil blir avståndet till matbutik och skola väldigt viktigt eftersom lokaltrafik, gång och cykelbanor är begränsade, speciellt under vintertid. Alternativ tre verkade mysigt men lite trångt, de delar på matlagningen och alla måste delta 3h/vecka men samtidigt får man alltid lagad mat och fin gemenskap. För övrigt finns det få mikrovågsugnar på skolan och det finns ingen kultur att äta i skolan som i Uppsala, det är vanligare att man går hem på lunchen och mellan föreläsningarna. Att bo nära campus är därför praktiskt. Kingston är en liten stad men erbjuder många restauranger!
Vill man uppleva storstäder, ligger både Montreal och Toronto cirka 3 timmar bort med buss. Transport från och till flygplatsen kan vara lite klurigt i början. Ankommande från Toronto rekommenderar jag åka buss från Toronto Pearson à Kingston, alternativt först UP express à Union Station, och sedan Toronto Coach Terminal à Kingston. Det finns flygplats i Kingston men ställs ofta in under vintern. Det finns även ett snabbtåg mellan Toronto och Kingston, men är ofta dyrt. Montreal är närmare men går mindre trafik därifrån.
Kanada
Det bästa med specifikt Kanada skulle jag säga är kulturen och maten. Den kanadensiska maten präglas av den internationella befolkningen. Jag kan speciellt rekommendera sushin eller det asiatiska köket! Maträtter med ursprung i Kanada som poutine eller beaver tales är ganska mastiga. Kanadensare är väldigt trevliga och artiga, jag uppskattar mentaliteten, en blandning av amerikansk och skandinavisk kultur. Värt att notera är de relativt dyra flygbiljetterna från och till Kanada, vilket kan begränsa den som vill resa mycket.
För att komma in i landet behövs ett ETA (liknar ESTA), vilket räcker i 6 månader men i efterhand hade jag nog valt att söka studentvisum som gör det möjligt att eventuellt arbeta i Kanada. Det kan vara värt att söka internships eftersom de finns i större utsträckning och skolan har dessutom en egen portal med attraktiva arbetsgivare som specifikt söker studenter från Smith. I Kanada är det vanligare med internship än i Sverige/Europa.
Det kan även vara roligt att uppleva sommaren i Kanada, även ifall det kan vara väldigt kallt under vintern, är sommaren ofta väldigt varm och lång och man får verkligen känna på olika årstider! Utöver betydelsefull kunskap och erfarenhet, har jag utvecklat min professionella engelska i både tal och skrift, något jag aldrig hade kunnat få på annat sätt! Hoppas min berättelse hjälper er i era beslut eller val av kurser.
Vt16 - 1
Hej alla blivande utbytesstudenter! Jag tillbringade min femte termin på ekonomprogrammet i Kanada på Queen’s University i den lilla staden Kingston. Kingston är en gammal studentstad i närheten av Lake Ontario. På ett sätt är staden lite lik Uppsala – den består till stor del av studenter och större delen av ”citykärnan” består av ”fraternity houses” där de flesta studenterna bor. Kingston är, storleksmässigt något mindre än Uppsala så man tar sig runt till fots i princip överallt. Alla bussar i staden är gratis för studenter om man exempelvis skulle vilja ta sig till shoppingmallen som ligger cirka 30-40 minuter utanför staden. Det är dock ingen idé att lita på bussarnas tidtabeller, de kommer och går lite som de vill så man får inte ha för bråttom om man ska ta sig någonstans med lokaltrafiken. Taxi är annars ett billigt alternativ om man delar några stycken (mycket, mycket billigare än här hemma). Downtown Kingston består i huvudsak av en enda lång gata, den så kallade Princess Street. Det tar kring 15-20 minuter att gå dit från campus. Här hittar man några klädbutiker, restauranger och en större mataffär. Dollarstore är ett måste för oss fattiga studenter – där hittar ni pennor och anteckningsblock till legendariska priser. Låt er inte luras av campus bookstore som tar överpris på exakt allt!
Skolan och Campus
Vad gäller Queen’s Campus är det en stor skillnad mot Uppsala. Här är alla olika fakulteter samlade på ett och samma ställe och på campus området finns allt du behöver (dock är det mesta mycket dyrare på campus än utanför). Här finns ett gigantiskt gym på 24 500 kvadratmeter med allt du kan tänkas behöva, och lite till. 8 squashbanor, Kingstons största simbassäng och två basket planer – här tränar alla studenter gratis. Det finns en liten matbutik, ett apotek och lite olika snabbmatställen på campus. Det jag tyckte saknades var lite mer ordentliga lunchställen. Det var lite svårt att få tag på lunch då det mestadels endast fanns snabbmat på campus vilket jag ganska snabbt tröttnade på.
Goodes Hall är troligtvis den plats ni som är ekonomstudenter kommer tillbringa er tid på. I denna byggnad ligger Queens School of Business och enligt mig är Goodes Hall den byggnad som, geografiskt sätt, ligger bäst till på campus. Goodes Hall har topprenoverade lokaler och stora ljusa utrymmen att plugga på. Det finns gott om grupprum men de blir fullbokade väldigt snabbt så se till att boka dem i tid. Bredvid Goodes ligger det största biblioteket på campus som har öppet 08-02 varje dag (10-02 lör-sön) och 24/7 under tentaperioder.
Studier
Det är rätt så stor skillnad vad gäller undervisningen i Uppsala och på Queen’s. Tempot och nivån är mycket högre på Queen’s och varje kurs har inlämningsuppgifter samt midterms som bidrar till att samla poäng inför sluttentamen. Detta innebär att sista tentan endast är ca 50% av betyget och inlämningsuppgifterna samt midterm är de övriga 50% av betyget. Detta system gjorde mig väldigt stressad i början då jag tyckte det var jobbigt att läsa flera kurser parallellt samt att man hade obligatoriska inlämningsuppgifter i varje kurs varje vecka. Man tvingades att hänga med mycket mer och lägga mer tid på plugget än vad man behöver i Uppsala där det för det mesta hänger på en enda tenta i slutet av kursen. Efter en månad eller så hade jag kommit in i Queen’s system och så här i efterhand kan jag tycka att det systemet var mycket bättre. Eftersom man tvingades att hela tiden vara påläst och inte slappna av allt för mycket blev det inte alls lika jobbigt inför sluttentan.
Undervisningen var också mycket mer personlig än i Uppsala. På Queen’s var man cirka 20-30 elever på varje lektionstillfälle och man hade en väldigt nära kontakt med professurerna. Samtliga kurser jag läste präglades av mycket grupparbeten – något som jag kände att jag inte var så van vid från Uppsala. Tips är att para ihop sig med några Kanadensare som är vana att jobba i grupp. Se till att inte hamna i en grupp med bara utbytesstudenter – det kan bli lite jobbigt. Något som jag önskar att jag hade uppmärksammat mer innan jag valde mina kurser och innan jag åkte iväg är att studietakten är väldigt hög på Queen’s. Jag läste på c-nivå med inriktning finance and accounting samt några biämneskurser, totalt 4 kurser - hade från början valt 5 vilket motsvara 30 hp men hoppade av en kurs redan första veckan.
- INVESTMENT AND PORTFOLIO MANAGMENT En väldigt intressant och lärorik kurs. Skulle påstå att det är som en fortsättningskurs till finanskursen i Fek B. MEN läs inte denna kurs om det är professor Wulin Sou som undervisar. Det finns två olika professorer och Wulin förstörde i princip hela denna kurs för mig. Så, är det en annan professor än Wulin så rekommenderar jag denna kurs varmt om man är intresserad av finans men välj inte denna kurs om ni har Wulin som professor.
- FINANCIAL ACCOUNTING PRINCIPELS AND PRACTICES En väldigt lärorik kurs och den bästa läraren jag någonsin haft, Cara Mitchell. Detta var en kvällskurs som gick varje måndagskväll och det var den lektion jag såg fram emot mest varje vecka. En mer pedagogisk lärare får man leta efter och om ni är intresserade av redovisning så är detta kursen för er. Jag har alltid haft väldigt svårt för redovisning men efter två lektioner med Cara hade jag lärt mig mer än vad jag gjort på hela Redovisningskursen i Fek A.
- MANAGING ACROSS CULTURES En kurs som motsvara c-nivå men som är högst ointressant. På dessa lektioner är det mobil och datorförbud och varje vecka var det två skriftliga inlämningar som skulle göras. Tidskrävande, inte särskilt intressant men relativt lätt. Utöver att man behöver lägga en del tid på den då det är många artiklar som ska läsas och många inlämningar som ska skrivas så var det en väldigt lätt c-kurs att välja då den inte kräver någon större ansträngning för att bli godkänd i.
- BUSINESS AND COMMUNICATION IN NORTH AMERICA Ett måste för alla utbytesstudenter. Denna kurs ges bara till utbytesstudenter, har inte en sluttentamen och det enda som krävs för att bli godkänd är att dyka upp på lektionerna och lämna in inlämningsuppgifterna i tid (vilket var löjligt lätta uppgifter).
Boende och ekonomi
Jag bodde i ett fraternity house tillsammans med 4 kanadensiska tjejer, 3 minuters gångavstånd till campus och 100 meter från Lake Ontario som har Kingstons (enligt mig) finaste promenadstråk. Jag var väldigt nöjd med mitt boende och ett tips är att börja leta boende i god tid och be att få se bilder. Det finns en hemsida som man får skickad till sig av skolan där studenter från Queen’s som ska på utbyte hyr ut sina rum. Det var så jag skaffade mitt boende. Där finns det även en karta med olika zooner där man ser väldigt tydligt avstånd till skola och downtown för de olika boendena. Vad gäller ekonomin så skulle jag påstå att maten i mataffären var dyrare än i Sverige men att maten ute på restaurang var billigare. Något som man lätt glömmer är att det är 12 % skatt på alla varor som inte är påslaget på det utsatta priset utan det slås på först i kassan. Det tog ett tag innan man vande sig vid det.
Övrigt
Att åka på utbyte har varit något av det jobbigaste men även det roligaste jag någonsin gjort. Jag är så glad att jag valde Queen’s och Kanada och jag önskar att jag fick chansen att komma tillbaka igen. Om jag hade möjlighet att få läsa min master där skulle jag göra det – alla dagar i veckan! Hoppas att detta var till någorlunda hjälp för er som funderar på att välja Queen’s som ert utbyte eller för er som redan bestämt er för att åka dit!
Vt16 - 2
Hej alla ni som just nu funderar på att söka utbyte! Jag var utbytesstudent på Queens University vårterminen 2016. Queens University ligger i den mysiga lilla studentstaden Kingston som ligger längs Lake Ontario cirka 3 timmar utanför Toronto. Staden består av i princip en huvudgata, Princess Street där de flesta butiker, restauranger, caféer, barer och nattklubbar ligger. Utöver Queens finns ett militär universitet och ett collage i staden så gott om studenter finns det. Staden liknar i stora drag Uppsala med fokus på studier och studentliv. Det är i princip gångavstånd överallt men skulle man vilja åka buss går det också. Med studentkortet åker man nämligen gratis buss! Downtown delen av Princess Street ligger 15 minuter från campus. Metro, den stora matbutiken de flesta handlar på ligger ungefär 5 minuter från campus, där är de 10 % studentrabatt mot uppvisande av sitt studentkort varje tisdag och torsdag (!!!).
Lite rolig kuriosa om Kingston är att staden faktiskt varit Kanadas huvudstad en gång i tiden. Campus Queens University är stort med ungefär 25 000 stundeter. Tillskillnad från Uppsala är allt centrerat till campus så alla olika delar av universitet ligger på samma ställe. Detta är något jag verkligen föredrar, det blir en helt annan sammanhållning och stämning mellan studenterna. Pluggar du ekonomi håller du dig i businessbyggnaden Goods Hall, som ni ser på bilden samt i biblioteket. Dessa byggnader är super moderna och fräscha! På campus finns även en del olika matställen, dock inge vidare mat så jag körde på matlåda trots att ingen annan gjorde det.
Dessutom finns ett gym på campus som är super fint. Eftersom alla studenter går gratis på gymmet med studentkortet kan det dock bli väldigt fullt. Möjlighet till att hyra squash, badminton och basketplaner finns också! På campus finns även en bookstore där alla böcker finns som du behöver till kurserna, du kan dessutom lämna tillbaka vissa böcker där vid slutet av terminen och få en del pengar tillbaka.
Studier
Att plugga på Queens skiljde sig en hel del från Uppsala. Största skillnaden är att man läser alla kurser samtidigt (fem stycken kurser om du ska läsa 100 %) och har lektioner i dessa två gånger varje vecka. Dessutom är det mycket små läxor och inlämningar som sker löpande. Undervisningen görs i klassrum där max antalet studenter är cirka 50 stycken. Terminen är ungefär 12 veckor och därefter är det cirka 4 tenta veckor då man tentar av alla kurser (vissa kurser främst inom Marketing och Managing har inga tentor, men desto mer arbete under terminen).
Betygsättningen sker inom ett procentsystem där du enkelt vet hur stor del inlämningen/uppgiften/tentan är av ditt slutbetyg. Registrering av kurserna sker online och gäller att göra så fort som möjligt, vissa kurser/professorer är populära och kan därför bli fulla snabbt. Det finns även ett add and drop system som gör att man kan testa olika kurser dem första två veckorna. Smith School of Business är en högt rankad businesskola i Kanada och studierna är tuffa, det är verkligen något man måste ställa sig in på. Jag visste att jag skulle till en seriös skola men blev ändå lite chockad. Jämför jag med mina kompisar som var på utbyte på andra ställen är jag en av dem som helt klart pluggat mest av alla. På Queens anses business studenterna plugga mest av alla, detta är ju en stor skillnad mot Uppsala. Jag läste fyra kurser, det går att läsa fem kurser vilket flera av mina kompisar gjorde men då hinner man inte med så mycket annat. Tre av dessa motsvarade Fek C, där jag läser med inriktning mot accounting and finance.
- Business in North America – COMM 370 Detta är en kurs som bara ges till utbytesstudenter. Fokus ligger i princip på vad den Nord Amerikanska arbetsmarknaden förväntar sig av dig. En enkel kurs där momenten inte är särskilt svåra att klara. Perfekt kurs för att träffa andra utbytesstudenter. Professorn, Keri är dessutom en av de ansvariga för alla utbytesstudenter som läser ekonomi så hon blir som en liten mamma som hjälper till med det mesta!
- Managing Across Cultures – COMM 353 (c-nivå) En intressant kurs som handlar om hur olika länders arbetskulturer och arbetsklimat skiljer sig och hur man bör uppträda om man skulle arbeta i dessa länder. Kursen är inte särskilt svår att klara för att räknas till c-nivå men kräver mycket tid. Det ska i princip lämnas in en inlämning till varje lektion och det är en hel del artiklar som ska läsas. Många utbytesstudenter läser även denna kurs (och kanadensare som tidigare varit på utbyte)!
- Financial Accounting, Practices, Principles and Concepts – COMM 311 (c-nivå) En intressant fortsättnings kurs på redovisning där jag anser våra förkunskaper är desamma som kanadensarnas. Professorn arbetar heltid som revisor och kursen går därför kvällstid. Jag gillade professorn, Cara Mitchell väldigt mycket, hon är duktig på att förklara och gör många exemplen, dessutom relaterar hon ofta de hon lär ut till case och företag hon tidigare arbetat med. Det krävs en del plugg för att hänga med men jag tycker det är värt de, det går att få mycket hjälp om man frågar också! Dock är det inte så många utbytesstudenter som tar denna kurs utan det är mesta dels kanadensare.
- Investment and Portfolio Management – COMM 324 (c-nivå) Detta är en intressant och lärorik fortsättningskurs på finansieringen i Fek B. Detta var den kurs som jag la absolut mest tid på. Är du intresserad av finans ska du absolut läsa denna kurs. Problemet i denna kurs var att vår professor, Wulin Sou som inte var speciellt bra på att lära ut. Han är svår att förstå och är inte bra på att förklara och ge exempel. Finns en annan professor som ger denna kurs och han har jag hört ska vara bra. Dessutom krävs att man är rätt bra på Excel för att kunna hänga med i övningsuppgifter.
Mottagande
När man kommer till Queens blir man både mottagen av International Center och av Smith School of Business. International center anordnar en del små aktiviteter i början och under terminen men de som främst förgyller utbytesterminen är Smith School of Business förening ETC som fungerar som Uppsalaekonomernas buddysystem. Det arrangerar flertalet aktiviteter i Kingston så som curling, bowling, fotbollsträning, filmkvällar, förfester etc. men även resor till Montreal och Ottawa. De kanadensare som är med i denna förening är verkligen super gulliga och hjälpsamma och vill mer än gärna hänga med utbytesstudenter. Man tilldelas även en buddy av ETC, dock sker detta efter typ 3 veckor vilket känns lite sent. Jag vet även att läser man en hösttermin är det en liten större introduktionsvecka i september.
Boende och Ekonomi
I princip alla studenter på Queens bor i hus kring campus. Storleken varierar, jag bodde med två andra kanadensiska tjejer och vi hade varsitt sovrum och delade sedan på kök och badrum. Jag hade turen och bodde super centralt med cirka 10 minuter gångavstånd överallt men i princip alla boenden ligger relativt centralt. Förstaårs studenterna bor i Residence vilket liknar studentkorridorer. Jag rekommenderar verkligen att bo i hus tillsammans med andra studenter, framförallt med kanadensare, för att komma i kontakt med dem bättre för annars hänger man mesta dels med utbytesstudenter. På Queens international centers hemsida hyr kanadensare som ska på utbyte ut sina rum och det var så jag hittade mitt. Priserna är i princip den samma som i Sverige och varierar ju givetvis med kursen. Det stora skillnaderna är att det är väldigt dyrt att handla mat, yoghurt och mjölk är exempelvis mycket dyrare. Däremot är det mycket billigare att äta ute och utbudet är enormt. Det finns så många mysiga och bra restauranger som måste testas! Något som är värt att nämna är dock att priserna alltid är exklusive skatt (12 % tror jag adderas) och att de förutsätts att man dricksar 15 % när man äter på restaurang, med andra ord priserna blir dyrare än vad som står på menyn.
Övrigt
Att åka på utbyte var ett av det bästa beslut jag har tagit. Jag hade alltid tänkt att jag skulle ta chansen och göra det men blev lite osäker när det väl kom till kritan eftersom jag trivdes så bra i Uppsala. Men tveka inte, sök sök sök! Det kommer bli hur bra som helst, vart man än åker. Jag älskade Kingston och hade gärna åkt tillbaka. Något som verkligen lyfter hela utbytet är att få möta alla underbara kanadensare. De flesta av dem är så otroligt trevliga och tar så väl hand om en. Men man bör ändå vara beredd på att man kommer plugga en hel del, mer en de flesta av kompisarna som åker till andra ställen men så här i slutändan tycker jag det helt klart var värt det! Jag gillade också att bo i en liten studentstad som ändå ligger relativt nära (glöm inte Kanade är super stort och avstånden är långa) Toronto, Ottawa, Montreal, New York och Boston, med andra ord riktigt bra läge! Längtar så mycket tillbaka och vill mer än gärna hjälpa till med minsta lilla grej som att rekommendera restauranger till att hjälpa till med boende och kurser. Lycka till!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se