Möt våra kandidatstudenter

Här kan du läsa om vad våra studenter gjorde innan de började på Ekonomie kandidatprogrammet, vad de tycker om sin utbildning och hur deras framtidsplaner ser ut. Terminen som anges är då studenten påbörjade programstudierna. 

Annie Unghanse, kull Vt20

Berätta om din bakgrund och varför du valde att studera ekonomi vid Uppsala universitet.

Jag är 20 år och kommer från Sollentuna norr om Stockholm. Innan jag hittade hem till Uppsala läste jag en termin på Stockholms universitet och jobbade i en matbutik. En stor del av mitt liv är min sport hästhoppning, som jag sen barnsben har tävlat i på hög nivå. Vid val av lärosäte var det viktigt för mig att:

  1. universitet var gott omtalat samt hade hög kvalité på sin utbildningar
  2. att staden samtidigt erbjöd ett rikt studentliv med möjligheter till engagemang utanför studierna.

Uppsala universitet och Uppsala som studentstad, erbjöd allt detta och blev därmed det självklara valet! Nära till Stockholm var även ett plus i kanten för mig - så jag kunde fortsätta utöva min sport i kombination med studierna. Ekonomie kandidatprogrammet lockade då samhällsorienterade och ekonomiska ämnen har alltid intresserat mig. Att utbildningen är så bred samt håller många dörrar öppna för framtiden gjorde den ännu mer attraktiv för mig, då jag inte vet exakt vad jag vill jobba med i framtiden.

Vad har du fått för intryck av ekonomutbildningen hittills? Vad uppskattar du mest med ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Trots att jag “bara” är på min andra termin och majoriteten av min studieperiod har behövts Corona-anpassas och därmed varit på distans, har jag i princip endast fått positiva intryck av ekonomutbildningen. Att utbildningen som tidigare nämnt, är så bred och täcker många allmänbildande samhällsämnen uppskattar jag. Att jag senare i utbildningen kommer få välja en inriktning som intresserar just mig ser jag även framemot. De föreläsare jag har haft hitintills har visat ett stort engagemang och intresse för sitt ämne. Om jag fick förbättra något hade det däremot varit föreläsarnas retorik under föreläsningarna. Så att all värdefull kunskap de besitter förmedlas ut ännu bättre till oss studenter.

På vilket sätt anser du att dina studier hittills har bidragit till din personliga utveckling?

Oj, på så många olika plan. Studierna har gett mig nya tankesätt och strategier för att behandla information, kunskap om samhället och ekonomi i stort, och framförallt lärt mig utveckla min självständighet och mitt egna ansvar. Sedan har allt runt omkring studierna verkligen bidragit mycket. Allt ifrån att flytta till en ny stad, bo själv, lära känna nya människor, engagera mig och våga testa nya saker! Det hade varit roligt att jämföra hur jag var som person min första dag i Uppsala med personen jag har utvecklats till idag. Trots min relativt korta period i Uppsala, tror och hoppas jag, att man skulle se stor positiv skillnad i den jämförelsen. Skillnaden är mycket tack vare föreningen Uppsalaekonomerna som med sina Recceveckor, välkomnande oss nya studenter glatt med värme och gemenskap vår första dag.

Har du genomfört eller planerar du att genomföra utlandsstudier? 

Jag har inte hunnit genomföra utlandsstudier men skulle gärna vilja, men det beror självklart på hur Corona-situationen utvecklas nationellt och internationellt den närmaste tiden. Jag vet inte var jag skulle vilja åka, men oavsett land, verkar utlandsstudier vara en oerhört givande och rolig erfarenhet!

Vad har du för mål för framtiden?

Jag kan nog inte ge ett direkt svar på denna fråga då många arbetsplatser och yrken intresserar mig, men jag vet ändå inte exakt vad jag vill jobba med efter examen. Mitt svar på frågan blir därmed kanske något klyschigt… Men om jag i framtiden är omgiven av nära och kära samt jobbar med något jag finner roligt och som gör konkret skillnad, så kommer jag nog känna att jag har uppnått mina “mål”.

Vilka tips vill du ge andra, blivande, studenter som funderar om de ska söka Ekonomie kandidatprogrammet vid Uppsala universitet?

Gör det! Du kommer inte ångra dig. Utbildningen är konkurrenskraftig, givande och håller många dörrar öppna för framtiden. Förutom studier i särklass är Uppsala världens bästa stad att plugga i och jag kan nästan garantera att Uppsalas studentliv har något för alla. Nationer, föreningar och kårer. Mitt enda tips är: våga prova något nytt och mer specifikt, våga engagera dig! Att kombinera studier med ideellt engagemang är en utmaning i sig men har gett mig erfarenheter, kunskaper och vänner för livet. Avslutningsvis vill jag därmed slå ett slag för att delta på Uppsalaekonomernas Recceveckor men även för att efter det, fortsätta engagera dig i föreningen. Välkommen till Uppsala och välkommen hem.

Tillbaka till toppen av sidan

Mikael Holmgren - Kull Vt17

Mikael HolmgrenBerätta om din bakgrund och varför du valde att studera ekonomi vid Uppsala universitet.

Jag är 25 år gammal, född i Stockholm men uppvuxen i Umeå. För två år sedan började jag studera vid Uppsala Universitet och innan det så arbetade jag, både i Umeå och Stockholm, som butikschef på en elektronikkedja och sedan projektledare på en reklambyrå. Uppsala har länge tilltalat mig på grund av universitetets goda rykte och de många engagemang utanför studierna. Ekonomiprogrammet passade mig bra då jag kan fortsätta att hålla många dörrar öppna samtidigt som jag tycker att det är intressant såklart.

Vad har du fått för intryck av ekonomutbildningen hittills? Vad uppskattar du mest med ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Min plan var länge att inte söka till universitetet, då jag trivdes bra på mina tidigare jobb, arbetade hårt och kände att den riktiga kunskapen kommer från att vara ute i verkligheten. Det tror jag fortfarande på och mer och mer inser jag värdet av att kunna kombinera mina tidigare erfarenheter med mina nya kunskaper.

Jag uppskattar att de flesta föreläsare gör sitt bästa för att koppla an utbildningen till verkligenheten. Det tog ett litet tag för mig att förstå, då mycket i utbildningen kändes teoretiskt i början, att föreläsarna gärna svarar på frågor och utvecklar sina resonemang. Det gör det ofta intressant att lyssna på.

På vilket sätt anser du att dina studier hittills har bidragit till din personliga utveckling?

Först och främst så trodde jag verkligen att jag kände mig själv och visste vad jag ville innan jag flyttade och började studera i Uppsala. Det jag insett är att jag visste kanske hälften av detta nu i efterhand. Det är detta som är det fantastiska med att studera i en miljö som Uppsala tycker jag.

Första dagen så tog Uppsalaekonomernas Recceveckor hand om alla nya och höll på i 8 veckor till och jag kände mig fort hemma med alla nya människor omkring mig. Sedan fortsatte jag som fadder och förtroendevald i samma förening och det är något jag aldrig kommer att ångra. Allt detta har fungerat perfekt i kombination med mina studier och gjort att jag blivit bättre på att lösa problem snabbt, planera min tid noggrant och aldrig glömma bort att ha kul!

Har du genomfört eller planerar du att genomföra utlandsstudier?

Ja och nej! Igår landande jag i Hong Kong, min femte termin där jag valt att genomföra min utbytestermin. Möjligheten att åka på den här resan som precis börjat. Jag kommer att läsa Management & Marketing tillsammans med en vän jag träffade första terminen i Uppsala. Vi bor tillsammans i ett litet rum, via skolan, mitt inne i centrala Hong Kong med fem-tio minuters promenad till universitetet. Mer eller mindre lika lång tid som det tog mig i Uppsala.

Vad har du för mål för framtiden?

Om jag kan få fortsätta utvecklas i samma takt som jag fått under mina två första år i Uppsala, så kommer jag helt säkert att vara glad. Mina stora mål är att få fortsätta umgås med alla nya vänner från Uppsala, arbeta med reklam och förhoppningsvis driva eget så småningom.

Vilka tips vill du ge andra, blivande, studenter som funderar om de ska söka Ekonomie kandidatprogrammet vid Uppsala universitet?

Välkommen hit. Uppsala är en fantastisk stad som erbjuder någonting extra för alla. Att läsa ekonomi är en bra möjlighet att få inblick i många områden och med stor sannolikhet hitta någonting som passar just dig. Ta tid i början till att lära känna dina nya klasskamrater och ta vara på Recceveckorna. Välkommen hem!

Tillbaka till toppen av sidan

Senast uppdaterad: 2023-03-10